Baş Dönmesinin Özellikleri

Baş Dönmesinin Özellikleri : Dengeyi sağlayan unsurlardan biri ya da birkaçında bozukluk ortaya çıktığında baş dönmesi görülür. Bu durum kişiden kişiye değişen özellikler taşır. Birkaç dakikadan birkaç saate değin sürebilen nöbetler halinde ortaya çıkabilir ya da sürekli olabilir. Kişi kendisinin ya da çevresinin döndüğü duygusuna kapılabilir. Tek başına ya da başka belirtilerle birlikte görülebilir.

Bu özelliklerin ayrıntılı biçimde hekime anlatılması, neden olan bozukluğun doğru biçimde tanınmasına yardım eder. Örneğin içkulak ya da denge siniri çekirdeklerinin lezyonuna bağlı baş dönmesi uzun aralıklardan sonra günde birçok kez gelen nöbetler biçiminde ortaya çıkar.Basit baş dönmesi tipindedir ve bulantı, solgunluk, kan basıncı düşmesi, terleme gibi otonom sinir sistemi bozukluklarıyla birlikte görülür.

Lezyon denge sinirlerinin merkez sinir sistemine giden yollarında ortaya çıkarsa baş dönmesi daha az şiddetlidir ve süreklilik kazanma eğilimi gösterir. Kişi kendisinin döndüğü duygusuna kapılır. Bu duruma başka sinirsel belirtiler de eşlik eder. Genel olarak lezyon ne kadar çevresel, yani merkez sinir sisteminden uzaksa, baş dönmesi o ölçüde şiddetlidir. İçkulak lezyonlannda işitme azlığına ve kulak çınlamasına oldukça sık rastlanır. İçkulağın dalız bölümünden denge siniri çekirdeklerine kadar uzanan bölümle ilintili olmayan yalancı baş dönmesinde kişinin ya da çevrenin dönmesi duygusu değil, yalnızca vücudun dengesini sağlayamadığı duygusu yaşanır

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp