Ateşli Havale Tedavi

Ateşli Havale Tedavi :

Havale beynin çalışmasında geçici olarak ortaya çıkan bir bozukluk sonucu, kaslarda görülen kasılma, çekilme, duyu bozukluğu gibi değişik şekillerde kendini gösteren bir durumdur.

Çok değişik havale sebepleri vardır. En sık görülen ateşli havaledir. Ayrıca ailesel geçiş gösteren epilepsi hastalıkları, doğum sırasında veya hemen sonrasında ortaya çıkan ve beyne az oksijen gitmesine yol açan durumlar sonucu havale gelişebilir. Kafa içi tümörlerin belirtisi olduğu da düşünülebilir.

Ateşli havale


5 ay ve 5 yaş çocukları arasında genellikle ateşin yükselmesi sırasında ortaya çıkan havaledir. 5 yaş altı ve 5 yaş üzerinde ortaya çıkan havaleler ateşli bile olsa, ciddi bir durum olabilir ve mutlaka tetkik edilmesi gerekir.

Ateşli havale belirtileri

Çocuk tüm vücudunu kasar, ardından kol ve bacaklarda titremeler görülebilir. Beyindeki yapısal bir bozuklukla ilgisi yoktur. Ve beyinde bir hasar bırakmaz

Ateşli havale ile karşılaşıldığında yapılması gerekenler;

İlk olarak çocuğun hava yolunun açık olup, olmadığını kontrol etmektir. Ağız içi tükrük ile tıkalı olabilir. Mümkünse yan yatırılmaya çalışılmalıdır. Böylelikle düşüp bir yerini yaralamasıda önlenmiş olur.

Doktor tarafından daha önce verilmiş bir ilaç varsa, önce çocuğa bu verilmeye çalışılır. (fitil olarak)

Çocuk derhal hastaneye götürülür.

Havale geçer geçmez, ilk olarak çocuğun üstündekiler çıkartılarak, fitil verilir. Ve kol ve bacaklara ılık suyla ıslatılmış bezler konularak ateş düşürülmeye çalışılır.

Ateşli havalenin tehlikeli olduğu durumlar:


Havale 15 dakikadan uzun sürerse,

İlk havalenin olduğu 24 saat içinde ikinci bir havale geçirirse,

Çocuk da daha önceden bilinen bir beyin hasarı varsa,

Değişik zamanlarda 3 kereden fazla havale geçirmişse

Daha önce geçirilmiş ateşli havale sonrasında EEG‘de bozukluk saptanmışsa.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp