Akne Rozasea Nedeni

AKNE ROZASEA NEDENİ

Genellikle yetişkin sivilcesi diye yanlış adlandırılan akne rozasea, yüzün alın, yanak ve çene bölgesinde kızarıklıkların oluştuğu kronik iltihaplı bir cilt hastalığıdır. Genellikle erkeklerden çok kadınlarda görülür ve özellikle de açık tenli insanlarda yaygındır. Rozasea, çoğu zaman orta yaş ve üzerinde başlar, şiddetlenir ve bir süre sonra geçer. Genetik olabilir ve bütün aileyi etkiliyebilir.
 
Her ne kadar derinin altındaki kan damarlarının genişlemesiyle ortaya çıksa da rozaseanm kesin nedeni bilinmemektedir. Bu durum, başka bir cilt hastalığı için kortikosteroid kremlerin fazla kullanımının bir sonucu olabilir çünkü bu kremler cilt dokusunu inceltir.

AKNE ROZASEA BELİRTİLERi

■ Başlangıçta ciltte kısa süreli pembeleşme görülür, çoğunlukla sıcak bir içecek veya alkol aldıktan, baharatlı yiyecekler yedikten veya çok sıcak bir odaya girdikten sonra bu durum görülür.
 
■ Bu geçici pembeleşme, cildinizde kalıcı bir kızarıklığa dönüşür. Çoğunlukla burun, alın, yanaklar, göz kapakları ve çeneyi etkiler. Daha seyrek olarak gövde, kollar ve bacaklarda görülür.
 
■ Kızarıklığa sivilce ve akneye benzeyen irinli kabarcıklar eşlik edebilir. (Bu nedenle yetişkin aknesi adı verilir.) Ancak akneyi tanımlayan siyah veya beyaz noktalar oluşmaz. Ayrıca yüzde örümcek ağı görünümünde damarlar (telanjiyektazi) çıkabilir. Bunlara genellikle, yanlış bir tanımlamayla, çatlak damar denir; aslında bunlar, cilt yüzeyine yakın, görünür ince kırmızı damarlardır.Etkilenen bölge
 
■ Hastalık şiddetliyse ve tedavi edilmezse burun içinde fazla miktarda doku büyümesine neden olabilir. Bu hastalık rinofima olarak bilinir. Burunkırmızı ve şişkin hale gelir çünkü yağbezleri fazlasıyla etkindir. Bu durum, kadınlardan daha sıkerkeklerde görülür.

AKNE ROZASEA TEDAVİSİ

Doktorunuz, rozasea tanısı koymadan önce akne ilacı tepkimesi, hastalığın nedeni olabilecek bağışıklık sistemi sorunları ve cilt iltihabının başka türleri gibi, benzer belirtiler veren diğer hastalık olasılıklarını ortadan kaldırmak isteyecektir.
 
■ Rozasea için etkili tek tedavi, uzun süreli bir antibiyotik terapisidir. Bu, genellikle metronidazol gibi bölgesel kullanılan bir antibiyotik kremi veya ağızdan alınan tetrasiklin içerir. Tetrasiklin genellikle reçetesiz satılır çünkü uzun süreli kullanımda en az düzeyde yan etkisi bulunmaktadır.
 
■ Hastalık, bir kez denetim altına alındıktan sonra dozaj yavaş yavaş düşürülür ve sonunda tümüyle bırakılabilir. Antibiyotik tedavisi, belirtileri iyileştirir ama hastalığı iyileştirmez. Rozasea birkaç yıl sonra yeniden ortaya çıkabilir ama sonrasında tümüyle yok olur.
 
■ Antibiyotikler etkisiz kalırsa doktorunuz, şiddetli akne tedavisi için kullanılan isotretinoin verebilir. Ne var ki bu ilacın bir dizi yan etkisi vardır; hamile veya hamilelik planlayan kadınlar asla kullanmamalıdı
 
CERRAHİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
 
■ Elektrokoter (elektrik akımı ile tedavi), yalnızca birkaç damarda sorun olması koşuluyla örümcek ağı görünümündeki damarları yok etmek için kullanılabilir.
 
■ Lazer terapisi, görünür damarlar için etkilidir. Elektrokoter ve lazer terapisi, tedavi yerinde geçici bir süre sızlama, kızarıklık ya da yaralanmaya yol açsa da damarları kalıcı olarak yok eder.
 
■ Ameliyat da rinofımadaki şişkin dokuları almak için uygulanabilir. Burnu kapalayan deri kısa sürede yeniden oluşur ve bir süre sonra görünümü normale döner.

Akne rozasea nedir?

Yüzün orta kısmını tutan, kızarıklık ve kılcal damar genişlemeleri ile seyreden, kırmızı ve iltihaplı sivilceler yapabilen bir cilt hastalığıdır.

Akne Rozasea Bitkisel Tedavisi

EBEGÜMECİ:
Yol kenarları ve eski duvar kıyılarında, harabeliklerde ve insanların yaşadıkları yer yakınlarında, çiçek ve sebze bahçelerinde yetişir. Anadolu'da bir çok türü yetişmekte olup çiçek ve yaprakları ayırım yapılmaksızın "Ebegümeci" olarak adlandırılır.

Ebegümeci, sapları, çiçekleri ve yapraklarında jelimsi bir madde içerir. saplar, yapraklar ve çiçekleri Haziran - Eylül ayları arasında toplanır. Bitki kurutulduğunda bazı özelliklerini yetirmesine rağmen kuru olarakta kullanılabilir.

Hazırlanışı: Bir su bardağı ılık suya, yarım tatlı kaşığı ince kıyılmış Ebegümeci bitkisi (1 Litre suya, 3 tatlı kaşığı) eklenerek 1 gece demlemeye bırakılır ertesi gün süzülerek hafifçe ısıtılır.

Rozasea (Gülleme)hastalığının yol açtığı kızarıklıkların bulunduğu burun ve çevresi ve gözlere bir pamuk yardımıyla kompres yapılır. Yine bu su günde 2 çay bardağını geçmeyecek şekilde yudumlanarak içilir, ağız bu suyla gargara yapılır.

Nefes darlığına yol açan akçiğer amfizemi, ebegümeci çayı ile iyileştirilebilir. Bu durumda günde 3 bardak çay içilmeli, süzüldükten sonra geriye kalan bitki çiçek ve yaprakları ısıtılarak akciğerlerin üstüne gelecek biçimde göhüs üstüne kompres yapılmalıdır.

Göz kuruluğu ve yanmalarında ebegümeci çayı banyosu ve kompresi uygulandığında mükemmel sonuçlar alınabilir.

Ebegümeci çayı, mukoza iltihaplarında, gastrit, mesane iltihabı, mide ve bağırsak mukoza iltihabında ve solunum yolu iltihaplarında etkilidir.

Akciğer balgamlarında, öksürük ve ses kısıklıklarında faydalıdır. bademcik iltihaplarında ve ağız kuruluğunda ebegümeci çayı çok başarılıdır.

Ebegümeci çayı damar iltihaplarından kaynaklanan yaralarda, çıbanlarda, şiş ayak ve ellerde kullanılır. Bu durumlarda ayak ve el banyoları yapılmalıdır.

Sindirim sistemi ülserlerinde arpa ile karışık çorba içilmesi çok iyi sonuç verir. arpa kaynatılır ve soğuduktan sonra bitki yaprakları eklenir ve bu çorba içilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp