Zeytin Ve Zeytinyağı Faydaları

Zeytin ve Zeytinyağı Faydaları

Zeytinin faydaları; zeytin içeriğinde kansere karşı etkili olan birçok maddeyi ihtiva etmektedir. Bu maddelerin yanı sıra içeriğindeki A,D,E ve K vitaminlerinin de kanser tümörlerinin oluşumunu engellediği ve Radyoaktivitece karşı vücudu koruduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Zeytin karaciğeri korur ve karaciğerin en iyi dostudur. Zeytinin tüm bunların yanı sıra sindirim sistemine, safra kesesine ve safra kesesinde taşta, bağırsak kanserinde ve sarılıkta faydalıdır.

Zeytin kalsiyum kaybını engellemektedir. Buda kemiklerin güçlenmesini sağlamakta ve yaşlılarda kemik erimesi (osteoporoz)'u azaltmaktadır.

Zeytinin faydaları ndan biride çocukların kemik ve diş gelişimi açısından önemlidir. İçeriğindeki E, A, D ve K vitaminleri çocuklarda sağlıklı kemik ve diş gelişimini sağlamaktadır.

Oleuropeitt maddesi zeytin yaprağında, bolca bulunmaktadır. Bu madde zeytin ağacını hastalık ve zararlılardan korumaktadır. Modern tıp bu maddeyi tıp alanında da kullanabilmek için çeşitli çalışmalar yapmaktadır.

Zeytinyağının içeriğindeki E vitamininin insan hücrelerinin yenilenmesine katkıda bulunarak yaşlanmayı geciktirdiği, beyin fonksiyonları üzerindeki yıpratıcı etkisini azalttığı, cildi güzelleştirdiği ve haricen kullanıldığında saçlara parlak bir görünüm kazandırdığı, bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Eski Mısır medeniyetleri Zeytin, Zeytinyağı ve Zeytin yaprağını tüketimin yanı sıra sağlık ve dinsel ritüellerde de kullanmışlardır.

Dünya genelinde Dünya sağlık teşkilatı (WHO) tarafından yapılan bir araştırmada kalp krizi ve kalp hastalıklarına en az Girit Adasında rastlandığı rapor edilmiştir. Aynı zamanda Girit Adasında yaşayanlarda kalp rahatsızlıkları ve kalp riskinin en alt düzeyde olduğu raporda yer almaktadır. Girit Adası M.Ö 3.500 yıllarda bile zeytinyağı ticaretinin merkezi konumunda olduğu unutulmamalıdır.

Dünya üzerinde yaşı 2.000den fazla olan çok sayıda zeytin ağacı bulunmaktadır. Yaş olarak başka örneği olmayan bu ağaçlar yapılan bilimsel çalışmalarda uzun ömre örnek teşkil etmektedir.

Zeytin yaprağı bol miktarda Kalsiyum Elenolate içermektedir, bu madde virüs, bakteri ve mantarlara karşı oldukça etkilidir.

Zeytin mide asitliğini azaltarak Gastrit ve Gastroduodenal ülserlere karşı koruyucu özellik taşımaktadır.

Zeytinyağının Faydaları :

Zeytinyağı eskiden sadece Akdeniz sofralarının vazgeçilmezi iken artık yavaş yavaş genel olarak mutfaklarımızın baş yağı olmaktadır. Uzmanların yaptığı açıklamalar, televizyon ve gazetelerde çıkan sağlık haberlerinin bunda büyük bir payı olmuştur. Zeytinyağı ile birbirinden lezzetli yemekler yapmaktadırlar. Zeytinyağının içinde yüksek oranda tekli doymamış yağ asitleri, E vitamini ve fenolik bileşenler vardır. Bu da bizim daha sağlıklı yaşamamızı, daha dinç ve dinamik olmamızı, daha genç görünmemizi sağlayacaktır.

Temel yağ asitlerini fazlaca içermeyen zeytin yağı tekli doymamışlıklı yağ asitlerini (oleik asit) % 75 gibi yüksek bir oranda içerir, bu da omega 3 balık yağlarının hücre zarına emilmesini sağlamada yardim eder.

Zeytin yağının bir başka yasam koruyucu etkisi de LDL nin (kötü kolestrol) oksidasyonunu azaltmasıdır. Böylece kalp krizi ve felci önlemiş olur.

Zeytinyağının içeriğindeki polifenoller güçlü antioksidanlar olup kolon kanserini önlemede yardımcı olabilirler.

Keratin proteininin de oksidasyonunu önleyerek saçların yumuşak ve parlak kalmasını, tırnakların soyulmasını ve kırılmasını engeller.

Besinlerin bağırsak emilimini arttırır.

Ödem oluşmasını önler.

Tansiyonu düşürür.

Ülserdeki mide asidi salgısını azaltır.

Pankreas salgısını uyarır.

Çocuklarda kemik gelişimine yardim eder.

Osteoporozu önleyicidir.

Diyabetlilerde seker seviyelerini düşürür.

Cildin nemli kalma yeteneğini arttırır.

Prostat kanseri riskini azaltır. Göğüs kanseri riskini düşürür.

Tümör gelişmesini engeller.

Zeytinin Özellikleri

Zeytin, boylu bir çalı veya 10 metreye kadar boylanabilen, sık dallı, yayvan tepeli, herdem yeşil yapraklı bir ağaçtır. Geniş, kıvrımlı, yamru yumru bir gövdesi vardır. Ağaç yaşlandıkça, düzgün gri renkli gövde kabuğu giderek çatlar. Ağacın tacı (tepesi), yaklaşık olarak artan boy kadar her sene genişler. Uzun ömürlü bir ağaçdır, yaklaşık 2000 yıl kadar yaşayabilir. Verimli topraklarda taç açık ve asimetrik, verimsiz topraklarda ise daha yoğun ve yuvarlaktır. Sürgünleri gri renkli, dikensiz ve hemen hemen üç köşelidir.

Mızraksı, çok kısa saplı, deri gibi sert yaprakları sürgünlere karşılıklı çiftler halinde dizilmiştir. Yaprakları basit, tam kenarlı ve kenarlar alt yüze doğru hafif kıvrıktır. Yaprağın boyu 20–86 mm, genişliği de 5–17 mm’dir. Yaprakların ucunda sivri bir çıkıntı bulunur. Yaprağın üst yüzü koyu gri-yeşil ve tüysüz, alt yüzü mavimsi gümüşi renkte ve beyaz sık ipeksi tüylerle kaplıdır.

Baharın sonlarına doğru yaprakların koltuğunda seyrek salkımlar halinde açan, küçük beyazımsı-sarı renkli, kokulu çiçekleri vardır. Rüzgârların taşıdığı çiçek tozlarıyla döllenen çiçekler etli ve yağlı meyve verir. Meyve önce yeşil, olgunlaştıktan sonra da parlak siyah bir renk alır. Etli meyvenin içinde sert bir çekirdek vardır. Meyvenin etli kısmından ve çekirdeğinden elde edilen "yağı" bakımından çok değerli bir ağaçtır. Aynı zamanda ağacının çok heybetli ve estetik bir görünümü vardır. Odunu çürümeye karşı son derece dayanıklıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp