Yüzde Doğum Lekesi

Yüzde Doğum Lekesi :

Büyükannelerimiz “Canın bir şey çektiğinde, sakın bir yerini kaşıma. Sonra kaşıdığın yerde bebeğinde leke çıkar.” derledi. Tabii ki hepimizin bildiği gibi bu sözler bir hurafeden öte değildir, ancak hala ufacıkta olsa bu cümlelere inandığımızı kaybetmediğimizi inkar edemeyiz değil mi?

Cildimizin rengini oluşturan melanin, derimizin üst katmanında var olan ve melanosit dediğimiz hücreler tarafından üretilir. Melasma veya doğum lekesi, renk oluşturan sistemin doğru çalışmadığı durumlarda, yüzde yama tarzı açık ya da koyu kahve renkli düzensiz sınırları olan lekelerin oluşumudur. Uzmanlara göre “Doğum lekesi her türlü cilt tipinde ve her iki cinsiyette de görülebilir, ancak bayanlarda ve deri tipleri esmer, yani koyu olanlarda daha sık görünmektedir. Doğum lekesi genelde yavaş ve simetrik olarak gelişir. Ayrıca, yıllar boyunca da devam edebilir. Lekeler genelde yaz aylarında ve solaryum sonrasında koyulaşma eğilimi gösterir.” diyor ve doğum lekesi ile ilgili bizleri bilgilendiriyor.

Oluşum nedenleri

Doğum lekesinin bir çeşidi olan kloasma, hamilelik ile birlikte gelişir. Doğum lekesinin oluşumunun çeşitli sebepleri vardır. En önemli faktörü genetik yatkınlıktır. Hamileliğiniz, kullandığınız doğum kontrol hapları, hormonsal bozukluklarınız ve çeşitli hormon tedavileriniz sırasında leke gelişebilir. Kadınlık hormonu olarak adlandırılan östrojenin, doğum lekelerine yatkınlığını artırdığı düşünülmektedir. Bazı epilepsi ilaçlarını kullanmanız sonucunda da lekeler gelişebilir. Ayrıca, stresin de lekelerin oluşumunda etkili olabileceği düşünülmektedir.

Erkeklerde daha az sıklıklar leke gelişir. Bunun sebebi genelde hormonsal faktörlerden ziyade, güneş ışını ve bazı kozmetik ürünlerin olumsuz etkileri olabilir.

Tedavisi

Melasmaya, yani doğum lekesine karşı tedavide iki temel yaklaşım uygulanır. Bunlardan biri renk açıcı kremler, diğeri ise peeling uygulamasıdır. Açık tenli kişilerde tedavide başarı oranı, koyu tenli kişilere göre daha fazla ve tedaviden sonra tekrarlama olasılığı daha azdır.

Kremler

Hidrokinon içeren kremler: Yapınıza göre farklı oranda ve 1 yıla kadar kullanabilirsiniz. Yüksek yoğunlukta ve bol miktar kullandığınızda, cildinizde kızarıklık ya da tahrişe neden olabilir.

Tretinoin kremler: Genelde akşamları sürmeniz önerilir. Tıpkı hidrokinon gibi cildinizde tahrişe neden olabilir. Tedavisine uzun süre devam etmeniz gerekir.

Kortizon içeren kremler: Kullanımları genelde hidrokinon ve tretinoin ile kombine şekilde tedavinizde yer almalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp