Yüz Felci Sonuçları

Yüz Felci Sonuçları :

Yüz felci neden ortaya çıkar?

Genellikle soğuğa ( hava akımına ) maruz kalanlarda ortaya çıkmakla beraber bu, kural değildir. Nedensiz olarak ortaya çıktığında , yüz siniri geçtiği dar kanalda şişerek sıkışmaktadır.

-Yüz felci ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir mi?

Evet. Sıklıkla herhangi bir nedene bağlı olmaksızın ortaya çıkmakla birlikte bazen kafa içindeki bir tümör, beyni besleyen damarlarda ufak bir tıkanıklık, kulak veya kafa içindeki iltihabi olaylar ( menenjit vb. ) veya travmalar sonucu da görülebilir. Ancak bu gibi durumlarda yüzde veya vücutta his kaybı, yutma güçlüğü, çift görme, kol ve bacakta felç, kulak akıntısı, baş ağrısı gibi belirtilerin birisi/ birkaçı da birlikte bulunur.

-Yüz felci tüm vücudu tutacak bir FELCİN habercisi midir?

Hayır. Yüz felci daha önce de bahsedildiği gibi yüz sinirinin hasarı ile ilgili iken, felç beyni ilgilendiren bozukluklar sonucu ortaya çıkar. Yani ikisinin nedenleri farklıdır. Ancak saf yüz felci değil de yukarıda sayılan belirtilerin de birlikte olduğu bir durum söz konusuysa korkmak yersiz değildir.

-Yüzünde çarpılma olan bir kimse ne yapmalı?

Tabii ki öncelikle bir nöroloji uzmanına başvurarak gerekli muayeneleri yaptırıp yukarıda bahsedilen ciddi tablolardan birisinin olmadığı doğrulanmalıdır. Bu arada yüzü soğuktan ve cereyandan korumak iyileşmeye yardımcı olacaktır. Göz sürekli açık kaldığından toz vb. gibi dış etkenlerle kolaylıkla iltihaplanabilir. Gözü korumada özenli davranmak yüz felci geçirenlerin dikkat etmesi gereken en önemli noktadır.

-Yüz felcinin tedavisi nedir?


Yüz felci genellikle kendiliğinden de düzelebilen bir bozukluktur. Ancak ağır olgularda veya iyileşmeyi hızlandırmak için ilaç tedavisi gerekli olmaktadır. Bu tedavi bazı yan etki riskleri nedeniyle mutlaka hekim önerisi ile ve hekim kontrolü altında uygulanmalıdır.

-Yüz felcinde ilaç tedavisi dışında neler yapılır?

Yüzü hareketsiz bırakmamak gerekir. Bunun en kolay yolu felçli tarafla sert sakız çiğnemek olabilir. Bunun yanı sıra yanakları şişirme, dudakları büzme ve germe (diş gösterme), kaşları kaldırma, gözleri sıkıca kapama gibi yüz egzersizleri de ihmal edilmemeli.

Ağır vakalarda veya olanağı olanlar için fizik tedavi yöntemlerinin uygulanması etkili olmaktadır. Uzamış veya ağır vakalarda ise cerrahi tedavi uygulanabilmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp