Yumuşak Doku Romatizması 2

Yumuşak doku romatizması, tek bir hastalığın adı değildir. Kas, tendon, faysa, eklem kapsülü, tendon kılıfı, derialtı yağ dokusu ve kemiktendin bağlantılarındaki (entezis) yangılı veya dejeneratif nitelikteki hastalıklara ortak adıdır. Eklem dışı romatizma, nonartiküler romatizma, ekstra artiküler romatizma gibi başka isimlerle de anılır. Yumuşak doku romatizması, kasiskelet sisteminin akut veya kronik ağrılarla belirgin hastalığıdır. Sinir kökü basısı olmamasına karşın, bel e de vuran yaygın ağrılar gösterirler. Yumuşak doku romatizmasının nedenleri arasında; travma, iklim koşulları, bakterilerin yol açığı tok semi, romatizmal hastalıklar, sistemik başka patolojiler ve bazı ruhsal hastalıklar sayılmıştır.

Yumuşak doku romatizması içinde sayılan hastalıkların bazıları şunlardır


Deri altı bağ ve yağ dokusu hastalıkları (pannikulit, panniküloz, selüloit); kas sisteminin dejeneratif tipteki 'hastalıkları; doğumsal, hormonal, damarsal ve ilaca bağlı myopatiler; metabolik hastalıklarda görülen myopatiler; myastenia gravis gibi hastalıklar; virüs, bakteri ve parazitlere bağlı kas dokusu enflamasyonları; oluş nedeni bilinmeyen reaktif miyozitler; tendopati, tendovajinopati, tenosinovit, enthesopati, enthesit gibi tendon kılıfı ve tendon yapışma yerinin hastalıkları; kalın zar (faysa) yapının enflamasyonları; tendonların kemiklere sürtünmesini engelleyen bursa isimli anatomik yastıkların enflamasyonu (bursitiis); zehirli maddelerin sinirleri etkilemesiyle ya da sinirler üzerine doğrudan baskıyla ortaya çıkan nöropati ve nevritier; omuz, dirsek, kalça, diz eklemlerinde görülen periartropatiler; fibromiyalji, fibrozit, jeneralize tendomiyopati diye anılan kas hastalıkları ve ruhsal sorunlara bağlı gelişen çeşitli yumuşak doku hastalıklarıdır.

Yumuşak doku romatizmasının özellikleri

Kas ağrıları belirgin olarak boyun ve sırtın alt kısımlarındadır. Ağrılar, harekete bağlı olarak yani kas fonksiyonu ile ortaya çıkarlar. Hastalardaki sabah sertliği, romatoid artritle benzerlik gösterir.

Ağrı nedeniyle hareketler kısıtlıdır. Kaslarda ağrılı sertlikler, sinir kökü basılarında olduğu gibi sinir trasesi boyunca değil, kas lifleri boyunca hissedilir. Kaslarda ağrıyı tetikleyici odaklar vardır. Fiziksel aktivitede bulunma, hava şartları ve ruhsal faktörlere bağlı olarak hastanın ağrı yakınmaları artabilir. Nörolojik değişimler gözlenmez.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp