Yüksek Kolesterol

Yüksek Kolesterol

Yüksek Kolesterol hakkında öncelikle bilinmesi gerekenler;

Yüksek kolesterol nedir? Kolesterol neden olur, kolesterol tedavisinde etkili olan %100 bitkisel ürünlerimiz hakkında tüm merak ettikleriniz ve detaylı bilgiler bu makalemizde yer almaktadır..

yüksek kolesterol diyeti diyet : Yüksek kolesterolün yüksek kolesterol diyeti ile kontrol altina alinmasi ile yasam süresinin uzadigi, kalp ve damar hastaliklarina bagli ölümlerin azaldigi ve kalici sakatliklarin önlendigi kesin olarak gösterilmistir. Kolesterol yüksekligine ilaveten sismanlik, yüksek tansiyon, seker hastaligi, sigara gibi diger kardiyovasküler risk faktörlerinin tedavisi de planlanmalidir.

Tedavi 2 asamada gerçeklestirilir:

1. Ilaç disi tedavi
2. Ilaç tedavisi.

Her hasta için tedavi farkliliklar tasir. Ilaç disi tedaviler kesinlikle ihmal edilmemelidir. Ilaç tedavisi kesinlikle doktor denetiminde olmalidir.Tedavide hedef belirlenirken LDL-kolesterol düzeyinin esas alinmasi tercih edilir. Hedef LDL-kolesterol düzeyi hastada kalp ve damar hastaliginin olup olmadigina göre degisir.A.Kiside kalp ve damar hastaligi yoksa LDL-kolesterol düzeyinin 130 mg/dlnin altina düsürülmesi yeterlidir.B.Kiside kalp ve damar hastaligi varsa hedef LDL-kolesterol düzeyi 100 mg/dlnin alti olmalidir. Yani kalp krizi geçirmisseniz, koroner arter daralmasina bagli gögüs agriniz varsa, koroner damar ameliyati geçirmisseniz, koroner arterler balon ile genisletilmisse, beyine, böbrege, bacaklara giden damarlarda kolesterol birikimi varsa hedef LDL-kolesterol düzeyi 100 mg/dlnin altidir.

Ilaçsiz tedaviler

Ilaçsiz tedaviler yasam düzeninin degistirilmesi olarak da isimlendirilir. Yüksek kolesterol tedavisinde en önemli konu ilaçsiz tedavilerdir, kesinlikle ihmal edilmemelidir. Ilaçsiz tedavilerde yapilan ihmal kolesterol düsürmek amaci ile kullanilan ilaçlarin basarisini da azaltir.Ilaçsiz tedavilerin basinda beslenme aliskanliginin degistirilmesi gelir.

Sigara kesinlikle birakilmalidir. Sigara da kolesterol yüksekligi gibi bir kardiyovasküler risk faktörüdür. (Sigara ayrica akciger kanseri, akciger hastaligi, beyin kanamasi ve birçok kansere de zemin hazirlar.)
Hastada yüksek tansiyon varsa, yüksek tansiyon tedavisinde geçerli olan ilaç disi tedaviler ihmal edilmemelidir. Yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliginde uygulanan ilaç disi tedaviler birbirine benzerlik gösterir. Yüksek tansiyonlu hastalarda beslenme ile alinan tuzun da azaltilmasi gerekir.
Seker hastaligi kontrol altina alinmalidir. Insülin kullanmak gerekiyorsa kaçinilmamalidir.Sismanlik kesinlikle kontrol altina alinmalidir.

Düzenli egzersiz HDL-kolesterolü (iyi kolesterol) yükseltir, LDL-kolesterolü (kötü kolesterol) düsürür. Hastalar düzenli egzersiz yapmayi aliskanlik haline getirmelidirler. Haftada en az 3, tercihen 5 kez, 30-45 dakika süre ile yürüyüs, kosu, yüzme, bisiklete binme gibi sporlar yapilmalidir.
Alkol HDL-kolesterolü (iyi kolesterol) yükseltir, ancak alkolün insan sagligi ve sosyal yasanti üzerine çok sayida olumsuz etkisi oldugu unutulmamalidir. Bu nedenle alkol alimi kesinlikle sinirlandirilmalidir. Izin verilen etil alkol miktari erkeklerde günde 30 ml, kadinlarda günde 15 mldir.30 ml etil alkol 720 ml bira, 300 ml sarap, 60 ml 100 derece viski ve 60 ml rakida bulunur.

Beslenme - yüksek kolesterol diyeti

Yüksek kolesterol tedavisinin olmazsa olmaz kosuludur. Vücut gereksinimi olan kolesterolü kendisi üretebilir bu nedenle diyetle kolesterol almaya gerek yoktur. Beslenme konusunda tedavi plani beslenme uzmani ile birlikte yapilmalidir.Doymus yaglardan ve kolesterolden fakir diyet seçilmelidir. Sivi yaglarda doymamis yag daha fazladir, tercih edilmelidir. Genel olarak sebze, meyve ve hububat tercih edilmelidir. Kizartmalardan kaçinilmalidir. Kirmizi et yerine beyaz eti tercih edilmelidir. Yüksek tansiyonunuz varsa tuzu azaltiniz. Karaciger, böbrek ve beyin gibi kolesterolden zengin etlerden uzak durunuz. Gidalarin yag ve kalori içeriklerine dikkat edilmelidir; Yagi azaltilmis peynir, sütü tercih ediniz. Diyet peynir, diyet süt kullansaniz bile bunlari sinirli miktarda tüketiniz.

Kolesterol ve findik

Findigin kalp sagligi üzerine olumlu etkileri gösterilmistir. 1998 yilinda yayinlanan, 86.000 hastayi içeren, 14 yillik takibi olan bir çalismada haftada en az 140 gram findik yiyenlerde kalp ve damar hastaliklarina daha az rastlanmistir. Yapilan baska çalismalarda da findigin iyi kolesterolü yükselttigi ve kötü kolesterolü düsürdügü gösterilmistir. Findigin fazla tüketilmesinin kilo alinmasina yol açacagi unutulmamalidir.

Nasil zayiflarim?

Saglikli beslenme zayiflamanin temel noktasidir. Gün içinde sik ama az miktarda yenmelidir. 1 saatte yarim kilo, 1 haftada 7 kilo, Arjantin diyeti, son sans diyeti, bilezik gibi reklamlara aldanmamak gerekir. Kisa sürede asiri kilo vermek sorunlara yol açabilir. Su içsem yariyor ifadesi ise dogru degildir çünkü suyun kalorisi sifirdir.

Kilo verirken zayiflama için acele etmemek gerekir. Unutmayin ki bu kiloyu 2 haftada almadiniz, bu nedenle 2 haftada vermeye çalismayin. Vereceginiz kilo haftada 1-1.5 kilogrami geçmemelidir. Bir yilda toplam vücut agirliginizin % 10unu vermeniz yeterlidir. Kilo vermek için beslenme aliskanligi degistirilmeli ve egzersiz yapilmalidir. Kilo vermeyi kolaylastiran ilaçlar piyasada mevcuttur. Bu ilaçlar kesinlikle doktor kontrolünde kullanilmalidir. Bu ilaçlarin kullanilmasi ve saglikli beslenme birbirini tamamlayan tedavilerdir.

Kilo vermek, verilen kiloyu geri almamaktan daha kolaydir. Zayiflamanin kolesterol, seker hastaligi, ruhsal durum, hipertansiyon üzerine de olumlu etkisi vardir. Tekrarlayan zayiflama ve sismanlama kalp hastaligi ve ani ölüm gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir.

Aliskanliklarin degistirilmesi kilo vermenin temel çözümüdür. Herkesin mutlaka degistirilmesi gereken ve degistirmesi zor olmayan aliskanliklari vardir. Bu konuda bazi ipuçlari:


• Gazete, kitap okurken bir sey yemeyin
• Televizyon seyrederken bir sey yemeyin
• Karniniz açken mutfak alisverisi yapmayin
• Alisverise çikarken liste yapin, liste disinda yiyecek almayin
• Ögün atlamayin
• Sadece açken yemek yemeye çalisin
• Diyetinizi bozdugunuz için suçluluk duymayin, önünüzde baska ögünler oldugunu unutmayin
• Gidalarin yag, tuz, kalori içerigine dikkat edin
• Egzersiz yapin
• Açik büfe tarzi yemeklerden uzak durun
• Evinize gelen misafirlere yaptiginiz ikrami azaltin
• Istahli arkadasla yemege oturmayin

Ilaç tedavisi

Yag metabolizmasi bozukluklarini düzeltmek amaci ile çesitli ilaçlar gelistirilmistir.
1 . Statinler
2 . Safra asidi baglayici reçineler
3 . Nikotinik asit
4 . Fibratlar

Bu ilaçlara ne zaman baslanacagi, ne kadar süre kullanilacagi ve hedef kolesterol, LDL-kolesterol, trigliserid düzeyleri kesinlikke doktor denetiminde olmalidir.

Sik yapilan hatalar

♥ Kolesterol düsürücü ilaç kullanirken diyeti önemsememek
♥ Kolesterol düsürücü ilaç kullanirken diyeti önemsememek
♥ Kolesterol düsürücü ilaç kullanirken diyeti önemsememek

♥ Ilk 3 maddenin ayni olmasi yanlislik degildir, bu hatalarin çok sik yapildigini vurgulamak için böyle yapilmistir
♥ Doktor randevusuna gitmeden birkaç gün-hafta önce diyete yapmaya baslamak
♥ Doktor veya beslenme uzmanina danismadan diyet degisiklikleri yapmak
♥ Kolesterol düsürücü ilaç kullanirken seker hastaligi, yüksek tansiyon, sigara içimi gibi diger sorunlari ihmal etmek
♥ Komsu veya arkadasin önerisi ile ilaç almak
♥ Ilacin bitmesi, muayeneye kisa bir zaman kalmasi gibi nedenlerle ilaç tedavisine kisa süreli bile olsa kesinlikle ara verilmemelidir.
♥ Kullanilan ilacin ismini hatirlamamak ve doktora giderken ilaç kutusunu yanina almamak.

Yüksek kolesterolün çok yaygin bir hastalik olmasi kamuoyu ve medyanin da ilgisini çekmektedir. Gerek kamuoyu gerek medyada yüksek kolesterol konusu çok konusulmakta ve bu konuda uzman olmayan kisilerin de fikirleri yansitilmaktadir. Hastalar, yetkisiz ve bilgisiz kisiler tarafindan eksik ve yanlis bilgilendirilebileceklerini unutmamalidir.

Hastalara öneriler

• Kolesterol düzeylerinizi kaydetmeyi aliskanlik haline getirin
• Türkiyede bilinçsiz ilaç kullanimi yaygin bir sorundur, kolesterol düsürücü ilaçlar Türkiyede yeni kabul edilebilir, bu nedenle yanlis ilaç kullanimindan kaçininiz
• Emekli Sandigi, Sosyal Sigortalar Kurumu, Bag-Kur gibi saglik sigorta güvencesi olanlar eger hastaliklarini belirtir bir heyet raporu alirlarsa ilaçlarina hiçbir ücret ödemezler. Bu konuda doktorlari yardimci olacaktir.
• Bir seyahate giderken saglik karnenizi, heyet raporlarinizi, ilaçlarinizi yaniniza almayi unutmayiniz.
• Ilaçlarinizi düzenli kullanin, ilacinizi aksatmayin
• Doktora giderken sahsiniza ait tüm tibbi dökümanlari (filmler, tahlil sonuçlari, hastane dosyasi, kullandiginiz ilaçlarin kutusu…) mutlaka yaniniza aliniz.
• Ilaçlarinizin sadece ismine degil dozuna da bakiniz, ögreniniz ve kaydediniz

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp