Yeri Nedeniyle Ağır Seyreden Enfeksiyonlar

Yeri Nedeniyle Ağır Seyreden Enfeksiyonlar : Bazı enfeksiyonlar hastalığın özellikle­rinden dolayı değil, mikropların yerleş­tiği bölgeden dolayı ağır seyreder. Bun­lara örnek olarak endokardit (kalp iç zan iltihabı), menenjit ve septisemi (kanda bakteri üremesi) verilebilir. Enfeksiyona bağlı kalp iç zan ilti­habının ortaya çıkabilmesi için bu böl­gede koşullann hastalığa elverişli ol­ması gerekir. Yaşlı insanlarda çoğu kez daha önceki rahatsızlıklann ilerleme­siyle bu koşullar zaten bulunmaktadır. Hastalığın ortaya çıkması için yaşlı in­sanın genel durumunun önemli ölçüde bozuk olması gerekmez.

Bazı hastalık­lar tek başına fazla ağır olmamakla bir­likte vücudu zorlayıcı tanı ve tedavi gi­rişimlerini gerektirerek kanda mikropla- nn yayılmasına ve kalp kapağını örten zar bölgesinde enfeksiyonlara yol açabi­lir; prostat hastalığı bunun tipik bir ör­neğidir.Ayrıca yaşlı insanlarda çeşitli bo­zukluklar enfeksiyonun kalp iç zarına (endokart) nasıl yerleştiğinin tam olarak anlaşılmasını engelleyebilir. Yaşlılarda mikroplar daha önce belirlenmiş her­hangi bir bozukluk olmayan kalp kapakçıklarına da yerleşebilmektedir. Oysa gençlerde mikropların kalp kapakçıkla­rına yerleşebilmesi için bunlarda önce­den bir bozukluk olması gerekir.Kalp iç zarı iltihabını kolaylaştıran başlıca etkenler travma sonrasında olu­şan lezyonlar, oluşum bozuklukları ve doğumsal bozukluklardır.

Oysa yaşlılar­da gelişen kalp iç zan iltihabında kapak­çıklardaki doku yıkımının (dejeneratif lezyonlar) belirleyici rol oynadığı anla­şılmaktadır; aynca yeni tanı yöntemleri daha önceden sanıldığının tersine kalp içine pıhtı kümelerinin yerleşmesinin de yaşlılarda bu hastalığın gelişmesinde önemli bir etken olduğunu göstermiştir.Enfeksiyona bağlı kalp iç zan iltihabinin ateş, kalpte ek sesler, pıhtı tıkacı (emboli) oluşumu gibi klinik belirtileri yaşlılarda her zaman açıkça ortaya çık­maz. Bu durum çoğu olguda tanı koy­manın güçleşmesine ve tedavinin gecik­mesine yol açar. Bu nedenle yaşlı hastanın geçmişin­de belirli bir kalp hastalığı olmasa bile her zaman kalp iç zan iltihabından kuş­kulanmak gerekir. Aynca zaman geçir­meden kan kültürü incelemeleri yapıl­malı, ilk testler olumsuz çıkarsa kültür yinelenmeli ve tanıyı yönlendirici öbür incelemelere başvurulmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp