Yemek Borusu Tıkanması Tedavi

Yemek Borusu Tıkanması Tedavi : Bir şey yuttuğunuzda boğazınızda kalırsa, yemek borunuz kısmen ya da tamamen tıkanmış olabilir. Tıkanma olma olasılığı, yemek borusu daralması , tümörleri ya da yemek borusunda anormal kas kasılmaları (peristaltizm) olanlarda daha yüksektir.

Bu nedenlerden herhangi birine bağlı olarak yemek borusu daraldığında, gıdaların, özellikle büyük et ya da kemik parçalarının takılıp kalma riski artar. Yabancı madde tıkanıklığı sorunları olan diğer kişiler, eskimiş takma dişler kullananlar ve yiyeceklerini iyice çiğnemekte güçlük çekenlerdir. Çocuklar toplu iğneler, bozuk paralar, oyuncak parçalan ya da yemek borusunu tıkayabilecek başka nesneler yutmaya eğilimlidirler.

Boğazın, takılıp kalan büyük bir et parçasıyla tıkanması, havayolunu kapayabilir ve bu acil tıbbi müdahale gerektiren bir durumdur. Bu durum nefes alamamaya ya da ses çıkara-mamaya yol açabilir. Morarma ya da bir veya iki dakika için bilinç kaybı olabilir. Heimlich yöntemiyle sorun yaratan gıda parçası çıkarılabilir (bkz. Heimlich Manevrası).

En yaygın durum, gıda maddesinin yemek borusunun aşağılarında, yiyeceklerin midenize geçişini engelleyebileceği bir noktada takılma-sıyla ortaya çıkar. Tam bir tıkanıklık söz konusuysa, sürekli tükürük salgılayabilirsiniz. Yabancı maddenin çıkarılması için yakınınızdaki bir acil servise gidin .

Büyüklüğü ya da şekli ne olursa olsun, takılıp kalan yabancı bir madde her zaman ciddi bir sorundur. Takılma yutağın alt kısmındaysa, nefes almanızı önleyebilir. Yemek borusunun daha aşağılarında, nesne, yiyeceklerin midenize geçişini önleyebilir. Takıldığı yerde şişme yaratabilir, ki bu tıkanıklığı daha da arttırır. Bir nesne takılmadan ince barsağa ulaşabilirse, bir enfeksiyona, ülserleşmeye ya da kanamaya yol açabilir.

Aslında birçok yabancı madde gecikmeden mideye ve mide-barsak sistemine geçebilir. Ancak, nesne keskin kenarlıysa, yemek borusunu, mideyi ya da barsağı tahriş edebilir ya da delebilir.Takılı kalan nesnenin yol açtığı tıkanıklığın yerine ve derecesine bağlı olarak, hemen hemen hiçbir bulgu olmayabilir ya da yutma hemen hemen olanaksız hale gelebilir. Ayrıca, terleme, mide bulantısı, hızlı nabız ile soğuk ve nemli deri gibi başka belirtiler de ortaya çıkabilir. Bu belirtiler, delinme ya da kanama olasılığını düşündürür.

Teşhis

Doktorunuz baryumlu bir film çektirir, ardından bir endoskopik muayene yapılır.

Tedavi


Yemek borusundaki yabancı bir nesne genellikle fiberoptik bir endoskopla çıkarılır. Alet sokulmadan önce, size bir sakinleştirici verilebilir ve yutağınıza anestezi uygulanır. Endos-kop aracılığıyla, doktorunuz yemek borusundaki nesnelerin çoğunu çıkarabilir.

Doktorunuz tüm sindirim sisteminden geçebileceğini düşünüyorsa nesneyi midenize itmeyi tercih edebilir. Nesne yemek borusundan çıkarıldıktan ve şişlikler indikten sonra, doktorunuz yemek borunuzu muayene etmeyi sürdürebilir ve tıkanıklığa katkıda bulunmuş olabilecek herhangi bir bozukluğu teşhis ve tedavi edebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp