Yemek Borusu İltihabı

Yemek borusu iltihabı (özofajit), yemek borusu çeperinin iltihaplanmasıdır. Nedenlerine göre birçok yemek borusu iltihabı ayırdedilir: Yakıcı maddelere bağlı yemek borusu iltihabı; bir yabancı cisim bulunmasına bağlı ikincil yemek borusu iltihabı; mide ağzının işlevsel bozukluğu sonucu mide suyunun gerî kaçarak yemek borusunun mukozası ile temasına bağlı yemek borusu iltihabı; ışın tedavisi sonrası yemek borusu iltihabı; enfeksiyon kökenli yemek borusu iltihabı.

YAKICI MADDELERE BAĞLI YEMEK BORUSU İLTİHABI


Yakıcı bir sıvı (klorhidrik ya da sülfürik asit; sodyum hidroksit; potasyum hidroksit), daha ender olarak da kaynar bir sıvı alınmasının yolaçtığı, yemek borusu yanığına bağlı bir bozun sözkonusudur. Özellikle kazayla bu sıvıları içen küçük çocuklarda görülür.Yakıcı sıvının alınması hızla iyileşen, ama sonunda bir darlık bırakma tehlikesi taşıyan yemek borusu yanığına ya da ivegen yemek borusu iltihabına yolaçar.

TEŞHİS

Klinik belirtiler


Sözkonusu sıvı alınır alınmaz, sıvının izlediği yol boyunca, yanma tipinde çok şiddetli ağrılar saptanır. Yutma güçlüğü hemen başlar, bütün yutma girişimleri son derece ağrılıdır. Salya salgılanması boldur (bazen kanlıdır); çocuk huzursuz, terle kaplıdır; elleri soğuktur. Nabız hızlı ve zayıf, atardamar basıncı düşüktür. Bütün bu belirtiler şok belirtileridir ve acil tedavi gerektirir.

Daha sonra, yutma güçlüğü ve ağrılar azalarak, sıvı beslenmeye izin verirler. Bu görünür iyileşme 15. güne doğrudur. Ama bu süre içinde yemek borusundaki iltihap gerilerken, yerinde gelişen bağdokusu sonucunda yemek borusu daralır. Burada, yemek borusu çeperinde oluşan nedbe yapılı bir darlığı önlemeye yönelik tedavi uygulanmalıdır. Önlem alınmazsa, bu darlığın belirtileri Ortaya çıkacaktır.

- önceleri katı, daha sonra giderek sıvı besinler için ağrısız, ama ilerleyici ve kalıcı bir yutma güçlüğü;

- yutma güçlüğü önemli derecelere vardığında, ona eşlik eden besinleri mideye inmeden geri çıkarma.

Bu bulguların şiddetine göre zayıflama az ya da çoktur.

İŞLEVSEL BÜYÜK YEMEK BORUSU HASTASININ SAĞLIK KORUNMASI


Bu yemek borusu hastalığı nöbetlerle ilerler. Bu nöbetler arasında hastalığa iyi katlanıl-dığından özellikle nöbetlerin önlenmesine çalışılır.

Alkol ve tütün


Bütün yemek borusu hastalıklarında alkol ve tütün kullanımının mutlaka kesilmesi gerekir. Bunlar, zaten hastalık nedeniyle dayanıklılığı azalmış yemek borusu mukozasını tahriş ederler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp