Yaşlılıkta Hijyen

Yaşlılıkta Hijyen : Hastalıkları önlemek, sağlık sorunlarını en aza indirmek, geçmişteki yaşama biçimi ve alışkanlıklarını olabildiğince aksatmadan sürdürebilmek için gerekli olan hijyen, yaşlı kişiler bakımından son derece önemli bir konudur.Yaşlılar eğitimine, kültürüne, gereksinimlerine, geleneklerine ve varoluş biçimine uygun davranışları sürdürecek yeterlilikte bir yaşama gücüne sahip olmalıdırlar.Fiziksel yetersizliklerin başladığı durumda bile kişisel hijyenin sürdürülmesi, yani sağlık için gerekli temizlik kurallarına uyulması çeşitli etkenlere bağlıdır. Bunlar arasında en önemlileri kendi kendine yetebilme ve yaşama bağlılıktır. Bu koşulların varlığı kendi yaşama biçimini koruma güdüsü için itici güç oluşturur.

Tersi durumda kişinin yaşamla bağlan zayıflar, sağlık so- runlan çok daha ağırlaşır.Çeşitli bozukluklara bağlı olarak hareket güçlüğü çeken bir kişinin temizliği, gerektiği biçimde düzenlenmiş bir ortamda, uygun ve yeterli donanım sayesinde törensel denebilecek bir nitelik kazanır. Ama bu tip kolaylıklan eski evlerde bulmak oldukça zordur. Aynca bulunsalar bile, yaşlı kişilerin gereksinimlerine çoğu zaman uygun değildirler.Yalnızca bu eksikliklerden ötürü en sık yapılması gereken temizlik işlemleri bile önemli bir soruna dönüşebilir. Üstelik yaşlılar uygulama sırasında bazı tehlikeler yaratabilecek bu tür gerekli bakımları giderek daha aralıklı yapma ve bir süre sonra bütünüyle terk etme yönünde alışkanlıklar geliştirebilirler.

Yaşlıların kendini bırakması özellikle aile bireylerinden ya da başkalarından yardım göremediği durumlarda ortaya çıkar. Böyle bir durum yaşlının korkuya kapılması, utanması ya da aşın içedön- mesi gibi bazı kişisel tutum ve davranışlara üstesinden gelememesine yol açar. Özürlü yaşlılar karşılaştıklan zorluklar nedeniyle temel temizlik kurallannı gö- zardı etmeye daha yatkındırlar.Yaşlılarda sık görülen boşvermişlik duygusuyla mücadele etmek çok güçtür. Bu konuda yapılacak öneriler genellikle etkisiz kalır. Ama temel konularda yılgınlığa kapılmamak, ısrarlı olmakve konunun önemini kavratacak her türlü yolu denemek gerekir.Bazen bir kişinin yeterince bakımlı olmamasına yol açan nedenler açıktır. Ama bunlar hiçbir zaman tam olarak ifade edilemez. Dolayısıyla nedenlerin üstesinden gelmek için konuyu bütün açıklığıyla ortaya koyup değerlendirmek gerekir.Tuvalette uygulanması gereken temizlik kuralları yaşlı kişinin hareket güçlüğüyle bağlantılı olarak önemli farklılıklar gösterir. Yaşlı kişi kendine yetebiliyorsa kuramsal olarak edindiği kötü alışkanlıklar dışında ortada bir sorun yoktur.

Tersi durumlarda ise tuvalet temizliği aileden ya da dışarıdan kişilerin yardımını gerektirir.Kişisel temizlik günlük yapılmalı ve hatta günde birkaç kez yinelenmeli- dir. Böylece yaşlı kişinin altını birkaç kez kirletebilme olasılığına karşı önlem alınmış olur.Vücudun yüz, eller, ağız, saç gibi açık bölümleri kadar kasık, cinsel organlar, makat, kadınlarda meme gibi kapalı bölümler de dikkatle temiz tutulmalıdır. Kolaylıkla kirlenebilen kapalıbölümler sürekli, ama yaşlı kişide tepkiye yol açmayacak biçimde denetim altında tutulmalıdır. Aynca kişinin ruhsal ve fiziksel durumundaki değişiklikler de gözlenmelidir.

Eklemlerle ilgili bozukluklardan ötürü zaman içinde ve bazen farkına varmadan edinilen az ya da kötü yıkanma alışkanlığına karşı hastaya doğrudan yardım ederek ya da uygulanması en yararlı davranış biçimleri konusunda bilgi vererek destek olmak gerekebilir.Hasta belli bir süre boyunca temizlik işlerini tek başına yapamazsa, yardım eden kişi hastanın gücünü toplayıp toplamadığı ve kendini iyi hissedip hissetmediği konusundaki belirtileri özel bir dikkatle izlemelidir. Böylece hastaya gereksinimlerini tek başına karşılayabilmesi yönünde destek verilmeli ve bazı durumlarda da gerekli işleri tek başına yapması sağlanmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp