Yaşlılıkta Bunama Belirtileri

Yaşlılıkta Bunama Belirtileri : Alzheimer hastalığı klinik açıdan başlangıç dönemindeki bir bunamayı andırır. Sinsi başlar, yavaş ve sürekli ilerler.Başlangıç belirtileri çok bulanık olduğundan hastalığın başladığı zamanı kestirmek güçtür, ilk belirtiler unutkanlık, yönelim bozuklukları, dil yanlışları, inisiyatif azalması ve genellikle depresyon eğilimidir. Bir ya da iki yıl sonra belirtiler daha açık hale gelir; beyin işlevleri ilerleyici ve geriye dönülemez bir biçimde bozulur. Bellek bozuklukları, özellikle de yakın geçmişi anımsaya- mama genellikle çok belirgindir. Zaman ve mekân kavramları kaybolur; hasta örneğin hangi günde, nerede olduğunu bilemez ya da sıradan yerleri anımsaya- maz. Konuşma bozuklukları belirginleşir. Sanrı ve varsanılar, hezeyanlar, kayıtsızlık ya da saldırganlık gibi davranış bozuklukları da sık ortaya çıkar.

Bunların yanı sıra idrar ve dışkı kaçırma, vücutta katılaşma gibi nörolojik bozukluklar ve daha ileri evrelerde yaygın kasılma nöbetleri de görülebilir.Aşın yeme eğilimine sık rastlanır. Bu durum gerçek bir oburluğa dönüşebilir. Genellikle seçme yapmadan her şey yenir; dışkı yiyen hastalar bile vardır. Bu tip hastalar tıpkı küçük çocuklar gibi her şeyi ağızlarına sokarlar ve çoğu kez teşhirciliğe yönelirler; teşhirciliği aile içindeki genç kadınlar önünde de sürdürürler. Ayrıca hastada sigaraya, tatlılara ve şekere aşın bir düşkünlük gözlenir.Hasta tipik olarak arkadaşlarını ve her gün karşılaştığı kişileri tanıyamaz. Benzer biçimde bildiği yerleri ve man- zaralan da tanıyamaz hale gelir. Bu bozukluk kendi görüntüsünü tanımamaya kadar varabilir.Hastanın yazılı dili konuşmasından önce bozulur; dilbilgisi ve sözdizim kurallarına uyulmaması çok erken beliren bozukluklardır.Çoğu kez anlatma yeteneğini yitiren hastalar sözcükleri yineler, bazen de anımsayamadıklan bölümleri uydurarakgerçekle ilgisiz ve bağlantısız olaylardan söz ederler.

Çok ileri evrelerde hasta günlük işlerinin büyük bölümü için yardıma gerek duyar. Ağır bunama durumu, kişilik kaybı, hareketlerin gittikçe azalarak tam bir hareketsizliğe varması ve ileri derecede bağımlılık hastalığın son evresine özgü belirtilerdir.İlk belirtilerin ortaya çıktığı evrenin ortalama süresi, son yıllarda yardım hizmetlerinin artmasına bağlı olarak uzamıştır. Günümüzde bu evre 7-10 yıl kadar sürmektedir.Hastada enfeksiyon komplikasyonlarının (bronş-akciğer iltihabı, idrar yollan iltihabı vb) görülmesi ölümle sonuçlanabilir. Kalp-damar sistemi hasta- lıklan (enfarktüs, dolaşım yetmezliği, tromboz) ya da yaşamsal işlevlerin durma noktasına gelmesi de geriye dönüşsüz koma durumuna ve ölüme yol açabilir.Alzheimer hastalığının yaşlılık öncesi biçimi yukanda da belirtildiği gibi, birden başlar. Bunama nöbetleri ve bellek bozuklukları çok erken belirir.

Böy- lece başlayan tepkisel evre ender olarak bir yıldan fazla sürer. Bu evrede bunama nöbetlerini bütünüyle normal dönemler izler; hasta toplumdaki yerini ve saygınlığını korur, ama hata yapabileceğini de bilir. Bu nedenle suçluluk duygusuna ve depresyona kapılır.Depresyon belirtileri çoğunlukla psikiyatrik tedavi gerektirir. Gerçekten de depresyon yaşlılarda sık görülen bir sorundur ve çoğu kez gözden kaçmakta, uygun bir biçimde tedavi edilmemektedir. Oysa hafif depresyonların ilaç tedavisine başvurulmadan önce akraba ve arkadaşların şefkat ve ilgisiyle hemen denetim altma alınması çok önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp