Yaşlılıkta Banyo

Yaşlılıkta Banyo : Banyo kişinin fiziksel koşullanna göre vücudun kısmen ya da tamamının yıkanması ya da silinmesiyle yapılır. Banyo sırasında yalnızca su, gerekiyorsa ilaçlı su kullanılabilir.iki banyo arasındaki süre hiçbir zaman bir haftayı geçmemelidir. Banyo yaşlının içinde bulunduğu koşullara, isteklerine ve çevre koşullanna göre küvette, duşta ya da yatakta yapılabilir.Banyo sırasında yaşlının fiziksel etkinliklerinin azaldığı göz önüne alınmalı ve bütün güvenlik önlemleri alınmalıdır. Bunun için banyo yapılan yer uygun bir biçimde düzenlenmeli ve basit ama son derece gerekli sağlık gereçleri el altında tutulmalıdır.

Banyo sırasında ortam soğuk, suyun da yaşlı kişiyi rahatsız edecek ölçüde sıcak olmamasına dikkat edilmelidir. Ayrıntılar yerine göre büyük önem taşır. İnsan vücudun en soğuk bölümlerinden biri olan ayaklar suya sokulduğunda beklenen rahatlık duygusu alınmazsa banyo saatleri giderek soruna dönüşebilir.Küvete girişte ve çıkışta son derece dikkatli olmak gerekir. Bu işlemler yaşlının durumuna göre en güvenli ve dengeli biçimde yapılmalıdır. Yaşlı kendi başma dengesini koruyamıyorsa kaza olasılığım en aza indirmek için banyo yapılmasına iki kişi yardım etmelidir.Kendine bakabilen yaşlı için banyo kuşkusuz daha az sorunludur. Âma bu durumda bile güvenlik açısından gerekli davranış biçimleri uygulanmalıdır.Küvet yaşlının içine girmesinden önce doldurulmalı ve suyun sıcaklığı iyi ayarlanmalıdır. Sonradan gelen suyun sıcaklığı artabilir ve ağır yanıklara yol açabilir. Yaşlıların muslukları iyi kullanamaması nedeniyle bu tip kazalara oldukça sık rastlanmaktır.Banyodan çıkmadan önce küvetin suyu boşaltılmamalı, böylece ayağa kalkma sırasında suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılmalıdır.

Banyoda yardıma gereksinimi olmayan hastaların aşağıdaki önlemlere dikkat etmesinde büyük yarar vardır.- Küvete önce daha sağlam olan ayakla girmeli, çıkışta ilk adım öbür ayakla atılmalıdır.- Küvetten çıkarken acele edilmemeli, vücudun dengesini korumaya özen gösterilmelidir.- Ayağın kayma olasılığına karşı küvet içinde dikkatli hareket edilmelidir.Suda kalma süresi rahatlık duygusu yaratacak kadar olmalı, üşümenin başlayacağı ana kadar uzatılmamalıdır.Kendine bakabilen yaşlılar bile acil yardıma gerek duyabileceği için, aileden bir kişi çağrıldığında hemen banyoya gelecek durumda olmalıdır. Banyo kapısı kesinlikle kilitlenmemelidir.Kurulanma küvetin dışında yapılmalıdır. Küvet geniş bile olsa dengenin korunmasını zorlaştırabilir.

Aynca elden düşürülen havlu ıslanarak ek sorunlar yaratabilir. En iyisi kolayca giyibi- len bir bornozun kullanılmasıdır.Hasta kalkamayacak bir durumdaysa banyo yatakta yapılmalı ve bu iş için uygun donanımlar hazırlanmalıdır. Bu tür bir banyoda genellikle iki kişi yardımcı olmalıdır. Yardımcılardan biri vücudun bir bölümünü yıkarken, öbürü hemen kurular.Banyoya yüzden başlamak daha doğru olur. Daha sonra boyun, kulaklar, kollar, göğüs, karın, kasık bölgeleri ve ayaklar yıkanır.Kurulamadan sonra vücudu pudralamak ya da derinin gereksinimine göre farklı kremlerle yumuşatmak oldukça yararlıdır.Bu sırada vücudu dikkatlice gözleyerek çatlakların bulunup bulunmadığı saptanır. Böyle bir durumda gerekli ilaçlar kullanılır. Banyo için en uygun zaman sabah uyandıktan sonra ya da akşam yatmadan önceki saatlerdir. Böylece hastanın gün içinde bir kez daha soyunması engellenmiş olur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp