Yaşlılarda Yüksek Tansiyon Ne Yapmak Gerekir?

Yaşlılarda Yüksek Tansiyon Ne Yapmak Gerekir? : Bazı olgularda beslenmenin düzenlenmesi, bazı yiyecek ve içeceklerin yasaklanması, sigara ve içki içilmemesi, ideal vücut ağırlığının korunması tansiyonun normal sınırlara dönmesi için yeterli olabilir. Aşırı olmayan yüksek tansiyona çok daha sık rastlanır ve tansiyon düşürücü ilaç kullanımı gerekli olsa bile, beslenmeye dikkat edilmesi bu tür ilaçların etkisini artıracağından, daha düşük dozlarla yeterli sonuç alınabilir. İlaç kullanımından önce beslenmede tuzun azaltılması, fazla kiloların verilmesi, ölçülü ve düzenli bedensel hareketlerin yapılması özellikle önerilir.Bu önlemlere karşın tansiyon denetim altına alınamazsa, ilaç tedavisine başlamak gerekir. Günümüzde yaşlılarda yüksek tansiyon tedavisi zorunlu görülmektedir. Yaşlılarda yüksek tansiyonun "normal" olduğu ve tedavinin gerekmediği anlayışı artık geçmişte kalmıştır.

Aslında yüksek tansiyon ilaçlarıyla tedavi kalp-damar sistemine ve özellikle koroner damarlara bağlı ölüm oranını hem yaşlı, hem de genç kişilerde aynı ölçüde azaltmaktadır.Günümüzde yüksek tansiyonlu yaşlıda tedaviye yönelik girişimin yararlılığı konusunda hiç kuşku yoktur. Ama uygun ilacın seçimi konusunda aynı şey söylenemez. Bu, hâlâ süren önemli bir tartışma konusudur.Yaşlılara öncelikle önerilen bütün ilaçların etki mekanizması (idrar söktü- rücüler, beta engelleyiciler, kalsiyum alıcılarına karşıt ilaçlar ve ACE ketle- yicileri) gençlerdekiyle aynıdır. Ama yaşlanmaya bağlı fizyolojik ve patolojik değişiklikler seçimi zorlaştırır. Yaşlılıkta ilaçların metabolizması ve aynı zamanda ilaçlara yanıt değişebilir. İdeal ilaç hem tansiyonu yeterli ölçüde denetlemeli, hem de güvenli ve uzun süre kullanıma elverişli olmalıdır.İlacın özellikle şeker ve yağ metabolizmasını etkilememesi, solunum sorunu yaratmaması, kalp ve böbrekleri yormaması, koroner damarlarda dolaşımı kolaylaştırması gerekir.Yaşlılarda ve kronik kalp-damar hastalıkları olanlarda aşın ilaç yüklemesi önemli zararlara yol açabilir. Çünkü tansiyonda ani düşmelere yol açarak özellikle kalbe ve beyne ağır zararlar verilebilir.

Bu nedenle normal tansiyon düzeyine yavaş yavaş ulaşmak ve yan etkilere özellikle dikkat etmek gerçekçi bir tedavi yoludur.Bu çerçevede metabolizma üzerindeki etkileri iyi bilinen idrar söktürücülerin kullanımıyla ilgili önlemlerin altını özellikle çizmek gerekir. Halsizlik,cinsel isteksizlik, gut nöbeti, bacaklarda kramp gibi yan etkiler yaşlılarda gençlere göre daha sık görülür. Kanda potasyum düzeyinin düşmesi gibi durumlar, yaşlılarda kalp atım düzensizlikleriyle görece daha çok karşılaşılması nedeniyle ek bir tehlike oluşturur.Yaşlılarda etkili olduğu ve önemli metabolizma sorunlarına yol açmadığı belirlenmiş olan beta engelleyiciler, cinsel isteğin azalması gibi, ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkan durumları artırabilir ve yaşlı kişinin ruhsal dengesini olumsuz yönde etkileyebilir. Kalp yetmezliği, kronik bronşit, şeker hastalığı gibi hastalıkların varlığında bu ilaçların kullanımı uygun olmayabilir.Yaşlılarda, tedavideki etkisi tartışılmaz olan kalsiyum alıcılarına karşıt ilaçlann kullanılmayacağı pek az durum vardır. Ama kabızlık, baş ağnsı ve ayak bileklerinde ödem gibi bazı yan etkiler görülebilir.

Aynca günümüzde piyasada bulunan ilaçlann günde iki kez kullanılmaları gerekir. Bu da zaten başka ilaçları da kullanmakta olan hastalara ek bir yüktür. Anjiyotensin Dönüştürücü Enzim (ACE) ketleyicileri son yıllarda yüksek tansiyonlu yaşlıların tedavisinde giderek daha çok yeğlenen ilaçlardır. Tartışılmaz etkilerinin yanı sıra yüksek tansiyonla ilgili olarak kullanımlan en az sorun yaratan ilaçlar arasında yer alırlar. Aynca çoğunlukla yüksek tansiyona eşlik eden kalp yetmezliği ve şeker gibi bazı hastalıklara karşı da etkilidirler. ACE ketleyicilerinin beyin ve böbreklerde kan dolaşımını düzenleme gibi yaşlılar için özellikle yararlı bazı etkileri de vardır.Son olarak yüksek tansiyon ilaçlarının yol açtığı kan basıncı düşmesi ya da fenalaşmaya bağlı bozukluklara ender rastlandığını belirtmekte yarar vardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp