Yaşlılarda Düşme

Yaşlılarda Düşme : İçinde yaşanılan çevredeki engellerin ortadan kaldırılması düşme sıklığının azalmasında çoğu kez belirleyici bir rol oynar. Yaşlı insanın bedensel ve ruhsal durumunun korunması da güvenli hareketler için çok önemli bir etkendir.Düşme nedenini doğru biçimde saptayabilmek için bazı temel veriler gereklidir.

• Atardamar basıncı - Normalden düşük ya da hastanın alışık olduğu değerin altında bir kan basıncı, beyne giden kan akışının azalmasıyla ortaya çıkabilecek birçok gelişmenin nedenidir. Bazen düşmeden sonra, yatar konumda ölçülen kan basıncının "normal" çıkması, hastanın düşme sırasındaki durumunu değerlendirirken yanıltıcı olmamalıdır. Soğuk terleme ve bazen mide bulantısıyla birlikte birden ortaya çıkan aşın yorgunluk durumu ortostatik hipotansiyonu düşündürür. Öte yandan bazen kan basıncı değerlerindeki ani ve şiddetli bir yükselme, düşmeye, bilinç kaybına ya da havaleye neden olabilir. Yüksek tansiyon ilaçlarının birden kesilmesi akut hiper- tansif ensefalopatinin (yüksek tansiyonabağlı beyin hastalığı) gelişmesine yol açabilir.

• Kalp atım sayısı - Yaşlı kişilerde çok sık görülen, ama çoğu kez gizli kalabilen bradikardi (kalp atımlarında yavaşlama), bilinç kaybı ve bayılmaya bağlı düşmeyle birlikte ortaya çıkabilir. Gerekli incelemelerin önceden yapılması, kalp atımlarının dakikada 40 vuruşun altına indiği durumlarda kalp pili takma yoluna gidilmesi gerekir. Bu gibi durumlarda tanının gecikmeden konması ve gerekli önlemlerin alınması daha sonra ortaya çıkabilecek düşme olaylarının ve beyne yeterli kan gitmemesine bağlı bozuklukların önlenmesini sağlayacaktır.Kalp hastalarında kalp atımlarının dakikada 135 vuruşun üzerine çıkması beyne olan kan akışında çok önemli bir bozukluğa yol açabilir. Dakikada 180-200 vuruş sağlıklı kişilerin yüzde 50'sinde ani bilinç kaybı ve bayılmaya neden olur. Bu gibi durumlar yaşlı kişilerde özellikle önemlidir. Çünkü beyinde kan dolaşımı kolayca bozulabilecek bir denge durumundadır.

• Solunum - Düşme olaylarına yönelik araştırmalar dolaşım-solunum sistemiyle ya da beyinle ilgili etkenlerin önemini ortaya çıkarmaktadır. Göğüs ağrısıyla ve bazen de solunum güçlüğüyle birlikte gelişen düşme öykülerine oldukça sık rastlanır. Uzun süre yatakta kalan hastada her zaman bir akciğer emboli- sinden (akciğer damarlarının pıhtıyla tıkanması) kuşkulanmak gerekir.

• Deri - Düşme anında ya da onu izleyen dönemde birdenbire soğuk terlemeyle birlikte deride yaygm soluklaşma, kalp-solunum sistemini ilgilendiren bir hastalığı düşündürür. Aynca yaşlı kişide kan şekeri düşmesi olasılığını da göz önünde bulundurmak gerekir. Belirgin morarma kalp-solunum sistemiyle ilgili akut bozukluklardan kaynaklanabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp