Yaşlılarda Ayağın Ön Bölümüyle İlgili Hastalıklar

Yaşlılarda Ayağın Ön Bölümüyle İlgili Hastalıklar : • Hallux valgus (başparmağın dışa doğru dönmesi) - Başparmağın dışa doğru eğrilmesiyle belirlenen bir biçim bozukluğudur. Başparmağın başının iç kenarı artık yanındaki parmaktan destek alamaz ve ayak parmaklarının oluşturduğu sıradan dışarıya çıkmış gibi görünür. Bunun sonucunda üstündeki deri sürekli tahriş olur ve normalde bulunmayan bir kesecik gelişir. Hallux valgus bazı ailelerde oldukça sık görülür ve yüzde 90'a varan bir oranla kadınlarda ortaya çıkar. Yaşlı 1d- şilerde en yaygın ayak hastalıklanndandır. Bu tip bir biçim bozukluğunun ortaya çıkmasında sivri uçlu ve yüksek topuklu ayakkabı giyme alışkanlığı başlıca rolü oynar. Örneğin Japonya'da II. Dünya Savaşı'ndan önce hemen hiç görülmeyen hastalık, daha sonraları Amerikan modası ayakkabıların kullanılmasına bağlı olarak yaygınlaşmıştır.Belirtiler arasında bastırma sonucunda ağrı, iltihap ve ayakkabı giymede güçlük sayılabilir.

Tedavi. Başlangıç tedavisi genellikle konservatiftir. Öncelikle hastaya geniş burunlu ve rahat ayakkabı giymesi önerilir. Ayrıca parmak arası makarası kullanımıyla biçim bozukluğunun artması önlenir. Ayakkabıyı kemiğin çıkıntılı olduğu bölgede genişletmek de yararlı olabilir. Akut ve ağnlı bir kesecik iltihabı söz konusuysa, istirahat ve soğuk pansuman yararlıdır. Yerel tahrişi önlemek için bunyon yastığı denen ve bölgeyi boşta bırakarak basıdan kurtaran halkalar kullanılır. Bu önlemlerin etkili olmadığı durumlarda cerrahi bir girişime başvurmak gerekir.

• Sert başparmak - Başparmağın ilk ekleminde oluşan bir bozukluktan ötürü parmak hareketlerinin azalması, özellikle de yukarıya doğru bükülme hareketinin kısıtlanmasıdır.Olguların büyük bölümü dejeneratif ya da travma sonrası kireçlenmeye bağlıdır. Bu nedenle kireçlenmenin olası bir sonucu olarak ortaya çıkan sert parmak yaşlı hastalarda sık görülür.Belirtiler yürüme sırasında eklem hareketliliği, özellikle de ayağın bükülmesinedeniyle ortaya çıkan ağrı ve hareket kısıtlılığıdır.Hasta ağrı nedeniyle vücut ağırlığını ayağın yan bölümünde taşımaya eğilim gösterir.

Tedavi. İlgili eklemin hareketlerinin üst düzeyde kısıtlanmasına dayanır. Böylece dejeneratif süreçle zaten yıkıma uğramış olan eklem yüzeylerinin birbirine sürtünmesi engellenir. Ayrı sonuç ayakkabıya sert bir tabanın konmasıyla da sağlanabilir. Ağır olgularda cerrahi girişime başvurmak yararlı olabilir.

• Pençe parmak ve çekiç parmak - Bu olguların büyük bölümünde sivri ve dar burunlu ayakkabıların yol açtığı basınç ve sıkma rol oynar. Ayrıca ailevi bir eğilim de söz konusu olabilir. Başlangıç evrelerinde geçici olabilen bu tip bozukluklar tam olarak geliştiklerinde kalıcı hale gelebilirler. Pençe parmak ve çekiç parmak yaşlı kişiler arasında son derece yaygındır.Hasta, çıkıntının bulunduğu bölgede ağrıdan yakınır ve ayakkabı giymede güçlük çeker.

Tedavi. Biçim bozukluğunun düzelebilir olduğu başlangıç evresinde eklemi normal konumda sabit tutabilecek sertbir destek ya da başka sabitleştirme araçları uygulanır. Bozukluğun kabalaştığı durumlarda çıkıntılara yönelik bir tedaviye ve ağrılı bölgeleri ayakkabının temasından koruyacak araçlara başvurulur. Hastanın ayağına uygun, geniş burunlu ve bol ayakkabılar kullanılmalıdır.

• Ağrılı tarak kemiği - Bu ağrılar tarak kemiklerinin en uç bölümlerinde taban düzeyinde hissedilir. Bozukluk özellikle 40 yaşın üzerinde ve kadınlarda görülür.Olguların büyük bölümünde ağrı, yüksek topuklu ayakkabı giyme sonucunda ortaya çıkar. Çünkü bu tip ayakkabılar tarak kemiklerinin baş bölümünde önemli ölçüde zorlanmaya neden olur. Yaşlı kişilerde yağ yastıkçıklarımn erimesi, hastalığı daha da ağırlaştırır.Hâsta özellikle ayağının ön bölümünde, taban düzeyinde sürekli ya da kramp biçiminde ağrılardan yakınır. Tarak kemiklerinin baş bölümlerinin bulunduğu bölgelerde ağrılı nasırlara rastlanır.

Tedavi. Ayakkabı tabanına yumuşak bir keçe yastığın konması, bölgeye binen yükü ve böylece ağnnm şiddetini azaltır. Bir başka seçenek de ayakkabı tabanına enine bir sert destek konmasıolabilir. Bu tip önlemlerle birlikte nasırların da tedavisi gerekir.

• Tırnak batması - Yaşlı hastalar arasında görülen en yaygın ayak patolojile- rindendir.Tırnak kenarlarının yan tırnak yataklarının içine doğru genişlemesi küçük bir yaraya neden olur. Bu da sonuçta iltihabi bir reaksiyona ve bazen enfeksiyonlara yol açar.Bu tip lezyonlann ortaya çıkmasını kolaylaştıran etmenler, aşın dar ayakkabı giyilmesi ve tırnakların doğru kesilme- mesidir. Tırnak batması en çok ayak başparmağı tırnağının yan kenanndan olur.Hasta, lezyonun bulunduğu bölgede ağndan yakınır.

Tedavi. Her şeyden önce sabun ya da polividin iyotla soğuk banyo yapılmalıdır. Bu banyo 20 dakika olmak üzere günde üç kez uygulanır. Aynca tırnak kenanyla derideki yara arasına bir parça gazlı bez konur. Hekimin hastaya öğreteceği bu işlem her banyodan sonra yi- nelenmelidir. Böylece ilgili bölge üzerindeki basınç kaldınlır ve tırnakla komşu doku arasında oluşan apse boşaltılır. Kronik ve nüksedici olgularda cerrahi girişim gerekebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp