Yaralanma Mekanizması

Yaralanma Mekanizması
Genellikle el bileği dorsifleksiyon ve radial deviyasyonda düşme ya da darbe gelmesi ile kırıldığı deneysel olarak da gösterilmiştir.Palmar radiokarpal bağlar, (radioskafolunat ve radioskafokapitat) skafoidin bel bölgesinden geçtikleri için, dorsifleksiyon zorlanması sırasında proksimal kısım korunur. Skafoid distali aksiyel kompresif kuvvetlerden etkilenir ve
skafoid kırılır. Kırılan skafoid eğer kırık hattında par-çalanma içeriyorsa fleksiyon eğilimi gösterir ve intraskafoid açı daralır (Şekil 2). Skafoid kırığı doğası gereğidengesiz bir kırıktır. Deforme edici kuvvetler etkisinde kalır.Skafoid distal kısmı, bu bölgede etkili olan bükücü ve makaslayıcı kuvvetlerin etkisiyle fleksiyon eğilimi gösterir.

Zaten palmari daha geniş olan ve dorsifleksiyon eğilimi gösteren lunatum da proksimal polle olan bağlantısı ile beraber dorsale döner. Böylece el bileğinde skafoid ve lunatumun birbirinin aksi yöndeki hareketiyle, dorsal interkalar segment instabilite (DISI; dorsal intercalated segment instability) ortaya çıkmış olur (Şekil 3). Nakamura ve ark.,[16]skafoid kaynamamalarında skafoidin düzeltilmesi ile DISI deformitesini düzeltmenin mümkün olduğunu göstermiştir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp