Yapısal Skolyoz

Yapısal Skolyoz :

Gerçek skolyoz veya strüktürel skolyoz da denir. Bazen başlangıç aşamasında fonksiyonel gibi görünen skolyoz zamanla yapısal değişime uğrayarak patolojik bir konuma kavuşabilir Gerçek skolyozun yana eğilme ve rotasyonla seyreden iki tamamlayıcı komponenti vardır. Gerçek skolyozda mutlaka rotasyon oluşur.

Bu gruba giren omurga eğrilikleri kalıcıdır. Omurganın iç dengelerinin bozulması yani disklerin ve omurga bağlarının özelliklerini kaybetmeleri sonucu, rotasyonla birlikte eğrilik gelişmiştir. Fonksiyonel skolyozda olduğu gibi öne eğilme ve sırtüstü uzanmada düzelme gözlenmez, deformite kalıcıdır. Skolyoz nedenleri birçok faktörle ilişkili gösterilse de % 7090'nının nedeni bilinmemektedir." Bazen doğumsaldır. Ancak 50 yaşından sonra da ortaya çıkablllr." Omurga eğriliği çocuklukta görülen en önemli deformasyondur." En sık, 1013 yaşlarında ve erkeklere göre kızlarda daha fazla görülür. Ergenlik döneminde kızlarda meme gelişimi gibi ikincil cinsiyet özelliklerinin belirlenmesinden hemen önce tespit edilebilir.

Bazı tip kanserler ve çeşitli hastalıklar neden olarak gösterilir. Çocuk felcinde, "paralitik skolyoz" ya da siyatik ağrıya bağlı "siyatik skolyozu" gelişebilir. Genel popülasyonda, toplumun % 10'unda büyümenin eşit olmayışı nedeniyle iki bacak arasında 1 cm veya daha çok uzunluk farkı görülür. Bunun sonucu olarak pelvik eğilme ve "kompansatuar skolyoz" oluşabilir.

Skolyoz belirtileri, çoğu zaman asimetrik görünümle fark edilir. Aşırı skolyoz da şekil bozuklukları hızlanır. Sırt omurlarındaki deformite, kalp ve akciğerler üzerinde baskı yaparak bu Orçunlara bağlı sorunlar yaratabilir. Ciddi eğriliklerde kalp ve solunum sistemi zarar görür." Omurga deformasyonları geçici veya kalıcı olabilir. Ancak her durumda vücudun tüm bölgelerine yayılan kas gerilimi hareket sistemini olumsuz etkiler. Sırt ağrıları başlıca yakınma konusudur." Skolyozdan korunmanın en etkili yolu doğru duruş alışkanlıklarının çocukluk çağlarından başlayarak edinilmesidir.

Skolyoz tedavilerinde bölgesel tutuluma göre yaklaşımda bulunulur. Bel bölgesi skolyozları en iyi seyirliolanlardtr. 'Sırt bölgesindekiler ise ciddi sağlık sorunları yaratırlar. Fonksiyonel skoly. ozların tedavisinde bir 'fizyoterapist tarafından düzenlenmiş egzersiz programı etkili tedavi sağlayabilir. Yapısal Skolyozlar İçin İse Genellikle Cerrahi Tedavi Gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp