Yapısal Aplastik Anemiler-Fankoni Anemisi

Yapısal Aplastik Anemiler-Fankoni Anemisi :

Fankoni apıastik anemisi hayatın ilk 20 yılında ortaya çıkan ve pansitopeni ile seyreden otozomal resesif bir bozukluk olup çoğu vakada lösemiye ilerler. Batı toplumlarında heterozigotluk 1/200'lerde iken güney Afrika'da l/80'lere dek çıkar. Tam tablosu ortaya çıktığı takdirde (100.000 canlı doğumda1) astalarda ilerleyici kemik iliği baskılanması, çoklu fizik bozukluklar ve kromozom bozuklukları (kromozom 1 ve 2 anormallikleri ve monozomi 7) görülüre kanser öncülüdür. Ancak hastalarda fiziksel bozukluklar görülmeyip hasta AML veya hematolojik olmayan tümörler ile kliniğe başvurabilir. Uluslararası Fankoni anemi birliğinin verilerine 40 yaşına da kemik iliği baskılanması %90, hematolojik kanserler %33 ve hematolojik olmayan kanserler de %28 oranında görülür. Oysa Kuzey Amerika'daki hastalarda yapılan bir çalışmada ise riskin daha düşük olduğu saptanmıştır.

Fanconi anemi tanısı çapraz bağlanmayı (crosslinking) arttıran ajanlara DNA hipersensitivitesi ile doğrulanır. Kromozomal anormallikleri ortaya çıkarmak için lenfosit veya fibroblast kültürlerinde klasik olarak kullanılan ajanlar diepoksibutan ve mitomisin C'dir. Fankoni anemisinde hepsi farklı proteinleri kodlayan 11 farklı gen (FAN-C,-A, -E, -F, -G, -02 ve BRCA2 [B ve 01'ye karşılık gelir]) tarif edilmiştir. FA proteinlerinden A, C, E, F, ve G nükleer protein kompleksi olarak hareket ederler ve bir tanesinin kaybı diğerlerinin de parçalanmasına neden olur.

Normal şartlarda bu proteinler birleşerek çekirdeğe girer ve kromozomun stabilizasyon ve tamiratında görev görür. Fankoni genlerinden birinin kaybı protein kompleksinin çekirdeğe tutunmasını ve girmesini engeller ve kromozon stabilitesinin kaybı ile sonuçlanır. FANCA ve G genlerindeki mutasyonlar kötü hematolojik prognoz ile ilişkilidir. FANC-02 ve BRCA2 bir şekilde ortak yol ile ilişkilidir ve BRCA-/- hastalar Fankoni anemisinin fenotipini presente ederler.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp