Yanıklar

Yanıklar

Birinci derce yanıklar kabarcıksa ağrılı bir iz bırakır ve sıklıkla sıcak bir madde ile temas sonucu meydana gelir. Hafif güneş yanığı birinci derce yanıktır. Derinin sadece birinci tabakası etkilenmiştir.İkinci derece yantklar’da sıvı kabarcıkları ve şişme olur. Daha fazla acırlar, daha derindirler ve ıslak görünümlü olabilirler. Kaynar su veya soba gibi çok sıcak bir nesne ile temas sonucu meydana gelebilirler. Ağır güneş yanığı ikinci derece olarak sınıflanabilir. Birinci derecelerden daha fazla yanık izi oluşturma eğilimindedirler.
 
Üçüncü derce yanıklar beyaz ve kömürleşmiş görünümde olabilirler. Elektrik şoku veya sıcak bir nesne ile uzun süreli temas sonucu meydana gelebilirler. Deri ve sinir uçları çoğunlukla ortadan kalktığından, birinci ve ikinci derece yanıklardan daha az ağrılıdırlar, ama daha fazla iltihaplanma eğilimindedirler. Üçüncü derce yanıklar sıklıkla daha az dereceli yanıklar ile çevrelenmiştir ki, bunlar ağrıya sebep olacaktır.

Yanıklar İçin

Derhal tıbbi yardım sağlayın, eğer:
 
• Büyük bir cilt alanı yanmışsa (çocukta % 10 veya erişkinde % 15)
 
• Yanan alanda sıvı kabarcıkları veya şişlik gelişirse
 
 Yanık şiddetli elektrik şokundan meydana gelmişse
 
• Yanık alanı yüzdeyse
 
• Sözler yanmışsa
 
Tıbbi yardım için beklerken:
 
• Eğer gözler ateş ile yanmışsa, uzun süre akan soğuk su ile yıkayın.
 
• Eğer gözler kimyasal madde ile yanmışsa, beş dakika süre ile akan soğuk su ile yıkayın
 
• Eğer yüz yanmışsa, yaralı kişiyi oturur veya destekle oturur pozisyona getirin ve solunum sorunları için dikkatle takip edin.
 
• Eğer geniş bir alan yanmışsa, daha sonra şoka neden olabileceği için, soğuk su veya buz uygulamayın. Onun yerine, yanan kişinin yere uzanmasına yardım edin, sonra yanık alanı temiz bir örtü veya tüylü olmayan başka bir malzeme ile örtün.
 
• Beyaz, kömürleşmiş yanık (üçüncü derece yanıklar) olgularında, su uygulamayın, hatta elbiseleri uzaklaştırın.Bölgeyi soğuk, ıslak bez ile örtün, ve dil altında eriterek, 4 tablet homeopatik bir ilaç olan Kuduzböceği (Cantharis) tabletlerinden alın.
 
• Elektrolit desteği yapın 
 
• Şok tedavisi uygulayın.
 
Yanıklar İçin Evde İlk Yardım
 
Yalnızca birinci derece yanıklar için evde ilk yardım uygun olur. Eğer şişme meydana gelirse çıkarılmaları güç olacağından, yanık civarındaki yüzük, sıkı elbiseler gibi şeyleri çıkartın.Deriye daha fazla zarar vermesini önlemek için yanığı soğutun. Lavaboyu soğuk ama dondurmayan su ile doldurun ve ağrı azalana kadar yanık alanı bunun içine batırın. Su bulamazsanız, süt veya bira ile yıkayın veya temiz, ıslak kompresler uygulayın. Gerçekte ısıyı hapsedip daha fazla zarara yol açacağı için su içinde (veya süt veya bira) soğutmadan önce yanığa hiçbir şey uygulamayın.Yanığı soğuttuktan sonra, yanık alanı yatıştırmak ve iyileştirmek için pek çok basit tedaviler mevcuttur:€vde bulunan ve bitkisel ilaçlar.Esans yağları. Yanığı soğuttuktan sonra, yanık alana ağrıyı giderme, iyileşmeyi başlatma ve enfeksiyonları önlemek için seyreltmeden ya lavanta ya da çay ağacı esans yağı uygulanabilir.
 
Aloe. Bir kavanoz aloe vera jelini buzdolabında el altında bulundurun; aloe ağrıyı giderme, enfeksiyonu önleme veiyileşmeyi başlatmak için mükemmel bir ilaçtır. Veya basitçe bir aloe bitkisinin alt yapraklarının dış kısımlarını sıyırıp yapışkan özsuyunu uygulayabilirsiniz.Lapalar. Karakafes, rendelenmiş havuç, tofu, çiğ patates ve bağa ile hazırlanmış lapalar iltihabı yatıştırma ve iyileşmeyi başlatmaya yardımcı olabilirler.
 
Çay poşetçikleri. Soğutulmuş siyah çay poşetçikleri lapalar ile ayni şekilde kullanılabilirler - artı olarak bunlar çabuk ve kolay hazırlanma avantajına sahiptirler.Kantaron. İyileşmeyi çabuklaştırmak için yanık alana düzenli olarak kantaron ile hazırlanmış bir yağ, losyon veya merhem uygulanabilir.Çabuk mutfak ilaçları. İltihabı yatıştırmak ve iyileşmeyi sağlamak için yanığın üzerine ham bal veya yoğurt yayın.
 
Homeopcıtik ilaçlar. Ani şok için, Kurtarıcı İlaçtan dil altına 2 damla veya 1 bardak (230 mİ) su ile karıştırarak verin. Duruma göre, uygun ilaçtan dil altında eriterek 4 tablet verin. Isırgan batıcı tip ızdırap veren ağrılar içindir.Kantaron yanıkların hasar verdiği sinir uçlarının tamirinde yardımcı olarak kullanılabilir.Beyaz arsenik pullu, kırmızı, şiş ve temasa hassas yanık cilt için kullanılabilir.Çin tıbbı. Yanık soğuduktan sonra yüzeyel olarak uygulanabilecek Çin patentli bir formül Jing Wan Hong (Ching Wan Hung diye de bilinir)''''dur. Sadece gazlı bez ve bandın üzerine yayın veya yanığın üzerine yapıştırın. Gerektiği kadar hergün bandajı değiştirin ve yeniden uygulayın. Dikkat: Bu ilaç elbiseleri boyar, bu yüzden iyi sarın.
 
Birinci Derece Yanıklar İçin Takip Bakımı
 
Olaydan iki gün sonra artan ağrı, iltihap akışı veya eklem hareketleri ile ilgili sorunlar yaşanan yanıklar sağlık görevlilerince incelenmelidir. Eğer ateş gelişirse, yanık başka belirtiler açısından da değerlendirilmelidir. 
 
Stvtlar. Bol sıvı alm, özellikle susuz kalmayı önlemek için su ve taze meyve suları. Salatalık özsuyu özellikle serinleticidir.Yükseltme. Ağrı ve şişmeyi gidermek için, yanık alanı yüksekte tutun.Soğuk paket. İyi sarıimış, kuru, soğuk bir paket ağrıyı gidermede yardımcı olabilir.Bitkiler. Vücudun iyileşmesine yardım etmek için, 2 kısım karakafes, 1 kısım kızıl yonca tomurcuğu, 1 kısım ısırgan, 1 kısım takkeotu ve 1 kısım hatmi kökü ile çay hazırlayın . 3 haftaya kadar, her 2 saatte bir Vı bardak (115 mİ) için.3-4 gün her 2 saatte bir, karakafes kökü (hücre yenilenmesini başlatmak için) ve ekinaka (kan zehirlenmesi ve enfeksiyonu önlemek için)''''nın her birinin 500 mg''''Iık kapsüllerinden birer tane yutun.Besin desteği.Besin desteği. Hasar görmüş dokuların yeniden yapılması için spirula, klorella ve mavi-yeşil algler gibi proteinden zengin gıdalar yiyin. 
 
Geleneksel Çin tıbbı
 
vücuttaki ısıyı azaltarak iyileşmeye yardım etmek için yengeç ve mung fasülyesi yenmesini tavsiye eder.Destekler. Yanık madurları kandida gelişimine yatkındırlar, bu yüzden mantar gelişimini en aza indirmek için asitli destekler kullanın. İyileşmeyi başlatmak ve yara dokusu oluşumunu en aza indirmek için beta karoten, C vitamini, E vitamini ve çinko gibi antioksidanlardan alın.Korunma. Yanık alanları güneşten koruyun. Yaraya yapışabilen, tahriş edici lifleri olan pamuk parçaları ile bir şeyler uygulamaktan kaçının.
 
İkinci ve Üçüncü Derece Yanıkların Takip Bakımı
 
Birinci derece yanıkların takip bakımı talimatlarına ilave olarak, daha ciddi yanıklar olan ikinci ve üçüncü derece yanıklar için yararlı bazı ilave teknikler vardır. Kabarcıkları patlatmaktan veya ölü dokuları uzaklaştırmaktan kaçının. İyileşmeyi başlatmak için yanık alanları tuzlu su ile ıslatın.İkinci ve üçüncü derece yanıkları tedavi etmek için klasik bir formül şöyledir; Vı bardak (115 mİ) buğday özü yağı ile Vı bardak (115 mİ) çiğ bal ve Zı çay kaşığı (2,5 gr) lobelya tozunu karıştırın. Karışımı temiz bir cam kapta serin bir yerde saklayın. Gerektiğinde, yeterince doğranmış veya ufalanmış karakafes yaprağı ilavesi ile hamur hazırlayın. Sterilize edilmiş bir resim fırçası ile nazikçe uygulayın. (Fırçayı sterilize etmek için 1 dakika kaynayan su içinde tutun.) Hamuru yanığın üzerinden temizlemeyin, ama yeni derinin oluşmasını sağlamak için günde 2-3 defa üzerine yeni tabakalar sürün.

YANIKLARDA İLK YARDIM

Ateş, radyasyon, kızgın cisim vb. çeşitli fiziksel ve yakıcı kimyasal etkenlere maruz kalma sonucu oluşan doku bozulmasına yanık denir.

1.Derece yanıklar
Derinin yüzeyinde, kızarıklık (pembe, kırmızı arası renk) şeklinde görülen doku hasarı vardır.
Ağrı vericidir.
Yanan bölgede hafif şişlik vardır.
Genelde 48 saat içinde kendiliğinden iyileşir

2.Derece yanıklar
Derinin 1. ve 2. tabakası etkilenmiştir.
Enbelirgin özelliği deride içi su dolu kabarcıklar ( bül ) oluşmasıdır.
Çok ağrılıdır.

3.Derece yanıklar
Derinin tüm tabakaları etkilenir.
Kaslar, sinirler, damarlar etkilenebilir.
Yanık bölgede beyaz kuru yaradan, siyah renge kadaraşamaları vardır.
Ağrısızdır, çünkü bütün sinirler zarar görmüştür.

Yanığın vücutta oluşturduğu olumsuz etkileri
Derinliğine, yaygınlığına ve oluştuğu bölgeye bağlı olarak, organ ve sistemlerde işleyiş bozukluğuna yol açar.
Ağrı ve sıvı kaybına bağlı olarak şok meydana gelir.
Hasta ya da yaralının kendi vücudunda bulunan mikrop ve toksinlerle enfeksiyon riski oluşur.

Isı ile oluşan yanıklarda ilk yardım
Kişi hala yanıyorsa, paniğe engel olunur, koşması engellenir.
Hasta ya da yaralı ıslak battaniye vb. ile sarılır ya da yuvarlanması sağlanarak yanma durdurulmaya çalışılır.
Hasta ya da yaralının hava yolu açıklığı ve solunumu (AB) değerlendirilir.
Yanık çok yaygın değilse yanan bölge en az 20 dk.tazyiksiz ve bol soğuk su altında tutulur.
Şişlik oluşabileceğinden saat, yüzük, bilezik vb. takılar çıkarılır.
Yanan bölgedeki giysiler çıkarılır (giysi yanan bölgeye yapışmışsa etrafından kesilerek çıkarılması gerekir).
Yanan bölge sabunlu su ile dikkatlice temizlenir.
Su toplayan yerler patlatılmaz.
Yanan bölgelere (el,ayak gibi) birlikte bandaj yapılmaz.
Yanık üzeri temiz ve nemli bezle örtülür, yanık üzerine hiçbir madde sürülmez.
Hasta ya da yaralı battaniye vb. ile örtülür.
Yanan vücut bölgesi geniş ve sağlık kurumu uzaksa, kusma yoksa, bilinci açıksa; sıvı kaybını gidermek amacıyla hasta ya da yaralıya hazırlanan sıvı (1 lt. su+ 1 çay kaşığı karbonat + 1 çay kaşığı tuz), maden suyu vb. içirilir.
Tıbbi yardım istenir ( 112 ).

Kimyasal yanıklarda ilk yardım
Yanan bölgedeki giysiler çıkarılarak, kimyasal maddenin deriyle teması kesilir.
Yanan bölge bol, tazyiksiz akan suyla, en az 20-25 dk. yıkanır.
Hasta ya da yaralı battaniye vb. ile örtülür.
Tıbbi yardım istenir ( 112 ).

Elektrik yanıklarında ilk yardım
Olabildiğince soğukkanlı ve sakin olunur.
Hasta ya da yaralıya dokunmadan önce elektrik akımı kesilir.
Akımı kesme imkânı yoksa yalıtkan bir maddeyle (tahta, plastik) kişinin elektrikle teması engellenir.
Hasta ya da yaralının solunum yolu açıklığı ve solunumu değerlendirilmelidir.
Hasta ya da yaralı kımıldatılmamalıdır.
Hasar gören vücut bölgesi örtülür.
Hasta ya da yaralının bilinci açık ve kendini iyi hissediyorsa dahi tıbbi yardım istenir.

Sıcak çarpmasında ilk yardım
Hasta serin ve havadar bir yere alınır.
Hastanın giysileri çıkarılır.
Hasta sırt üstü yatırılarak, kol ve bacaklar yükseltilir.
Bulantı yoksa ve bilinci açıksa; su ve tuz kaybını gidermek için hastaya su, tuz, karbonatla hazırlanan sıvı ya da maden suyu içirilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp