Yalancı Besin Alerjileri

Yalancı Besin Alerjileri : Alerji yapan besinle vücudun buna karşı ürettiği antikor arasındaki tepkimenin neden olduğu gerçek besin alerjisinde vücutta bazı maddeler açığa çıkar. Bun­ lardan özellikle histamin aleıjiyle ilgili belirti ve bozukluklardan sorumlu olan önemli bir maddedir. Ama kendi yapı­ sında çok miktarda histamin bulunan ya da sindirildiğinde alerjik bir mekanizma­ dan bağımsız olarak vücutta histamin salgısını uyaran birçok besin de vardır. Bu besinlerin başlıcalan şunlardır:

• Yumurta akı çok etkili bir histamin serbestleştiricidir.

• Kabuklu deniz hayvanlan (karides ve daha az olmak üzere yengeçler), çilek, domates, çikolata, balık ve domuz eti de benzer bir etki yapar.

• Ananas ve papaya gibi bazı tropik meyveler histamin serbestleştirici mad­ deler içerir.

• Bakla, bezelye, fasulye gibi bazı seb­ zeler, tahıllar, ceviz, yerfıstığı gibi çe­ şitli besinler histamin serbestleştirici bir madde olan lesitin içerir. Bütün bunlardan başka protein yapı­ sında olmayan bazı besinler de böyle et­ ki gösterebilir. Ayrıca alkolün iyi bilinen damar ge­ nişletici etkisiyle histamin serbestleştiri­ ci etkisinin birlikte görüldüğü unutul­ mamalıdır.

• Histamin açısından zengin besinlerA şm histamin yüklenmesi doğal olarak histamin açısından zengin ya da maya­ lanmayla sonradan zenginleşmiş besin­ lerin alınmasından kaynaklanır. Etteki histamin miktarının hayvanın öldürül­ me anında arttığı bilinmektedir. Ruhsal gerginlik de adrenalin salgısını artırarak plazmada histamin düzeyini yükseltir. Histamin yüksek sıcaklıklara dayanıklı­ dır; yiyeceğin pişirilmesiyle ya da hava­ sı alınmış kapta ısıtılmasıyla yok ol­ maz. Lahana turşusu, salam, mayalı peynirler ve özellikle konserve olmak üzere balık gibi besinlerde bol histamin bulunur.

• Karbonhidratlar- Bazı bitkisel ürün­ lerde nişasta ve selüloz oranı yüksektir. Tahıllar, ekmek ve unlu besinler, tatlı ve şekerlemeler, ayrıca bezelye ve mer­ cimek, fasulye gibi kuru sebzeler bunla­ rın başında gelir. Selülozun tamamı, ni­ şastanın ise bir bölümü çıkan kalınba­ ğırsakta bulunan bakteriler tarafından parçalanır. Parçalanma ürünleri, gaz ve organik asitlerdir. Bunlar bağırsak flo­ rasında yoğun mayalanma yapan bakte­ riler tarafından büyük miktarlarda üreti­ lirse sindirim sistemi mukozası zedele­ nebilir. Organik asitlerin varlığında aşı­ rı nişasta tüketilmesi mukozanın kolay­ ca zedelenmesine yol açar. Mikropların etkisiyle kısır bir döngü oluşur. Maya­ lanmaya bağlı kalınbağırsak hastalıkları belirtilerine kaşıntı ve ürtiker gibi hista­ mine bağlı belirtiler de eklenir. Gerçekten de yapılan birçok araştırma çeşitli bağırsak bakterilerinin histamin bire- şimlediğini göstermiştir.

• Benzoat dokunması- Benzoat özel­ likle meyvelerde bulunan doğal bir maddedir. Üzüm, ahududu, dut ve ya- banmersini bol miktarda benzoat içerir. Besinlerin bozulmasını önlemek ama­ cıyla gıda sanayisinde de kullanılan bu madde nüfusun yüzde 10'undan çoğun­ da alerjik tepkilere neden olabilir.

• Sodyum nitrat dokunması- Sodyum nitrat güçlü bir mikrop öldürücü ve ok­ sitlenme önleyicidir. Jambon, salam, salamura peynir, işlenmiş ringa balığı gibi çeşitli ürünlerde kullanılır. Sod­ yum nitrata tepkiyi ölçmek için 20 mgr sodyum nitrat verilerek yapılan test so­ nuçlarına göre bu madde insanların yüzde 5'ten biraz fazlasına dokunur; da­ mar kaynaklı baş ağrıları, bağırsak bo­ zuklukları ve ürtiker nöbetleri yapar.

• Alkol dokunması- Yalancı besin alerjisi olgularının yüzde 38'inde aşın alkol tüketimi saptanmıştır. Bu olgular­ da alkol çeşitli etkilerine bağlı olarak kolaylaştıncı bir rol oynar. Örneğin da­ marları genişleterek besinlerin sindirim sistemi mukozasından hızla geçmesini sağlar. Aynca alkolden elde edilen ase- taldehit güçlü bir histamin serbestleş­ tiricidir. Şarap ve hafif alkollü öbür iç­ kilerin dokunma olasılığı daha düşük­ tür. Vücudun alkolü kaldıramaması du­ rumunda çarpıntı, kalp atışlarında hız­ lanma, kaslarda güçsüzlük, baş ağnsı, aynca astım ve nezle gibi solunum sis­ temiyle. ilgili belirtiler ortaya çıkar.

Çok seyrek olarak gerçek alerji de gö­ rülebilir. Bunda asetaldehidin histamin serbestleştirici etkisi belirleyici görün­ mektedir. Bazı beyaz ve kırmızı şarap­ ların çok miktarda histamin içermesi histamine aşırı tepki gösteren kişilerde­ ki belirtileri açıklayabilir. Üzümde çokmiktarda bulunan benzoat burun çevresi sinüslerinde polip olan ve aspirin ala­ mayan astımlı hastalarda nezle ve astım nöbeti başlatabilir. Ayrıca bazı astım hastaları şaraplarda koruyucu madde olarak çok kullanılan kükürt dioksiti kaldıramama belirtileri gösterebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp