Vücut Sıcaklığının Ölçülmesi

Vücut Sıcaklığının Ölçülmesi : Vücut sıcaklığı yükselince hemen ateş düşürücü ilaçlarabaşvurmak gerekir.Ateşin yükselmesi çoğunlukla tanı ve tedavisi kolay enfeksiyon hastalıkla­rının sonucudur. Ama ateş, çok daha ciddi hastalıklara da eşlik edebilir. Bun­lar tanı için büyük çabalar gerektirdikle­ri gibi, modem tıbbın bütün tedavi yön­temlerini de çetin bir sınavdan geçirir. Bazen bütün çabalara karşın ateşin ke­sin nedeni belirlenemez.

Nedeni bilin­meyen ateşlerin uzun süre izlenmesiyle bu olguların yüzde 40'ının enfeksiyon­lara, yaklaşık yüzde 20'sinin anormal hücre yapımı ve çoğalmasıyla seyreden kanser türü kötü huylu hastalıklara, yüzde 15'inin bağdoku hastalıklarına bağlı olduğu, kalan yüzde 25’inde ise ateşin kendiliğinden, tanı koymaya fır­sat kalmadan düştüğü saptanmıştır.Bu verilerin de açıkça gösterdiği gi­bi yüksek ateşle karşılaşıldığında yapıl­ması gereken, ateşi düşürmekten (belir­tiyi hedeflemekten) çok temelindeki ne­deni belirlemektir. Yalnızca ateşin çok yüksek değerlere ulaşarak aşırı su kay­bına, kalp işleyişinin tehlikeye girmesi­ne, havale ve bilinç kaybı gibi beyinle ilgili önemli tehlikelere yol açabileceği durumlarda kesin tanıyı beklemeden be­lirtilere yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Ama bazı özel durumlarda da ateş çok yükselmemiş olsa bile önlem almak ge­rekir. Sıcaklıkta l°C'lik artışın nabzın dakikada 20 vuruş hızlanmasına yol açacağı göz önünde tutulursa, bu durum özellikle kalp hastalıkları için geçerli- dir. Kalp hastalan hafif bir sıcaklık artı­şından bile önemli ölçüde etkilenir.Hastanın ya da yakınlannın hekimden ilk istediği şey ateşin düşürülmesidir.Burada gözden kaçan nokta, ilaçla ateşi düşürmenin ateşe yol açan hastalıkta, anlamlı bir düzel­me sağlamayacağı, tersine hastalığın gidişini, dolayısıla da hastanın gerçek durumunu gizle­yeceğidir.Belirtilere yönelik tedavide ateşin vücutta yol açtığı değişiklikler de göz önünde bulundurulmalıdır. Ateşi yükse­lirken önce hastada yoğun bir üşüme duygusu olur; çoğalan bakterilerin kana karışmasına denk düşen bu süreçte sar­sıcı bir titreme görülür. Ateş sabitleşti­ğinde hasta sıcaklık ve terleme hisse­der. Ateş düşerken terleme daha da ar­tar.

Bu nedenle titreme dönemlerinde hastaya üşüme hissini azaltacak battani­ye ya da giysiler vermek, vücut sıcaklı­ğı yükselip ateş bastığında üstündekileri çıkartmak ya da ortamı serinletmek ya­rarlı olacaktır. Ancak özellikle sütço- cukları gibi ısı düzenlemesi yeterli ol­mayan hastalan böyle sanp sarmala­maktan kaçınılmalıdır, çünkü titremeye karşın vücut sıcaklığı çok yüksektir ve örtünme ısıyı daha da artırarak havaleye neden olabilir. Solunum sistemindeki enfeksiyon hastalıklarında da bazı za­rarlara yol açabilecek olan aşın soğut­madan kaçınmak gerekir. Ateş çok yük­seldiğinde merkez sinir sisteminde yol açabileceği zararları önlemek için has­tanın alnına, koltukaltlanna ve kasıkla­rına soğuk ıslak kompres yapmak ya­rarlı olur. Belirtilere yönelik ilaç teda­visine ise hekim karar vermelidir. Ge­rektiğinde 3-4 saatte bir verilecek 0,5 gr aspirinden ya da başka ateş düşürücü ilaçlardan yararlanılabilir. Ateşin 41°C'ye yükselmesi ise tam bir tıbbi acil durum oluşturur.

Bu durumda yapı­labilecek tek şey hastayı zaman yitir­meden soğuk suya sokmak, ateş 39,5°C'ye düşene değin suda tutmak ve gene 41°C'ye yükselecek olursa işlemi yinelemektir.Hastanın izlenmesinde ateşin doğru ölçülmesi büyük önem taşır, çünkü ate­şin gidişi her şeyden önce önemli bir ta­nı aracıdır. Aynca ateşin gidişine baka­rak uygulanan tedavinin işe yarayıp ya­ramadığı konusunda güvenilir bir bilgielde edilebilir. Bütün bu nedenlerle vü­cut sıcaklığının yalnızca dikkatle ölçül­mesi değil, aynı zamanda hekime ateşin günlük gidişini gösterecek biçimde kaydedilmesi gerekir. Vücut sıcaklığı ağızdan, makattan ve koltukaltı ya da kasık gibi kıvrımlı bir bölgeden ölçüle­bilir. Makattan ateş ölçümünde kullanı­lan termometreler ağız yoluyla kullanı­lanlardan ayrı tutulmalı, makata soku­lan termometreyi ağza sokmaktan kaçı­nılmalıdır.

Ağızdan yapılan ölçümde termometredeki cıvalı bölüm başlangıç konumuna gelene değin düşürüldükten sonra, araç ağza konup 1 dakikadan fazla burada tutulur. Makattan ateş öl­çümünde termometrenin ucunu yağlı bir kremle sıvamak ve anal açıklıktan yumuşak bir biçimde yerleştirerek 1 da­kika tutmak gerekir. Koltukaltı ya da kasıktan ölçmede ise termometrenin ucunun tümüyle deriye değmesi ve 5 dakika bu durumda tutulması gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp