Verrukalar (Verrüler, Siğiller)

Verrukalar (Verrüler, Siğiller) :

Verrukalar, tüm yaş gruplarında görülebilmekle birlikte, en sık olarak çocuklar ve adolesanlarda görülen lezyonlardır. Etkeni insan papilloma virüsleridir (Human papillomavirus [HPV)). Hastalığın bulaşması genellikle kişiler arası doğrudan temas veya otoinokülasyon yoluyla olur. Verrukalar genellikle kendi kendine sınırlı olup, 6 ay ile 2 yıl arasında değişen bir süre içinde spontan olarak iyileşir.

Patogenez

Yukarıda da bahsedildiği gibi verrukaların etkeni HPV'dir. HPV ailesinin bazı üyeleri anogenital bölgenin preneoplastik lezyonları ve invaziv kanserleri ile ilişkilidir. Bununla birlikte, HPV asosiye karsinomların aksine, verrukaların çoğunda etken, farklı, normal insanlarda malign transformasyona neden olma potansiyeli olmayan, düşük riskli HPV tipleridir. Mekanizma olarak virüs, hücre siklusu üzerindeki kontrolü bozarak epitelyal hücrelerde pro1iferasyona ve böylece yeni virüs üretimine neden olur. Normal immün yanıt genellikle bu tümörlerin büyümesini sınırlar. Ancak immün sistemin baskılanmış olması durumunda verrülerin sayısı ve boyutları artabilir.

Morfoloji

Verrukalarda ortak histolojik bulgular arasında genellikle ondülan (dalgalı) bir silueti olan epidermal hiperplazi (verrüköz veya papillomatöz epidermal hiperplazi olarak da adlandırılır; Şekil 227 A, üst) ve daha çok yüzeyel epidermis katmanlarında gözlenen sitoplazmik vakuolizasyon (koilositoz) vardır. Bu bulgu, infekte hücrelerde çekirdek çevresinde halo şeklinde berrak bir alanın varlığı olarak tanımlanabilir. Ayrıca matürasyonun bozulmasının bir sonucu olarak, infekte hücrelerin sitoplazmasında belirgin ve kondanse görünümlü keratohiyalin granülleri ve eozinofilik, kaba intrasitoplazmik keratin partikülleri görülebilir.

Klinik Bulgular

Verrukalar, morfolojileri ve lokalizasyonlan temelinde birçok tipe ayrılabilir. Bunun yanısıra, farklı verruka tiplerinde değişik HPV tipleri etkendir. Verruka vulgaris, en sık rastlanan verruka tipidir. Bunlar vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilmekle birlikte, en sık eller, özellikle parmakların dorsal yüzleri ve periungual alanda görülür. Gribeyaz veya bej renkli, yassı veya kabank, pürtüklü yüzeyli 0.51 cm boyutlananda papüller şeklindedir. Verruka plana veya yassı siğil, yüz ve ellerin dorsal yüzeyinde sık olarak görülür. Bu siğiller yassı yüzeyli, yumuşak ve bej renkli maküller şeklindedir. Verruka planlaris ve verruka palmar is, sırasıyla ayak tabanı ve el ayalarında görülür. Kaba, kertinize yüzeyli, 12 cm boyutlananda olabilen bu lezyonlar, sıradan kallus (nasır) ile kanştırılabilir. Kondiloma akuminatum (venereal siğil) penis, kadın dış genital organları, üretra ve perianal bölgede görülebilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp