Vasküler Risk Faktörlerinin Tedavisi Alzheımer Riskini Azaltır Mı?

Vasküler Risk Faktörlerinin Tedavisi Alzheımer Riskini Azaltır Mı? : Eğer bir hastalığa yol açan risk faktörleri biliniyorsa, bunlarm tedavisi hastalığın gelişmesini önler; ama bu konuda yeterli sayıda araştırma yok ve maalesef yapılan çalışmaların sonuçlarıbirbiriyle çelişkili ve tartışmalı. 1990’lı yıllarda yapılan bir çalışmada hipertansiyon tedavisinin Alzheimer riskini %50 azalttığı bulunurken, diğer üç çalışmada bir etkisi olmadığı belirtildi. 2000’li yıllarda yapılan çalışmalardan üçünde Alzheimer veya demans riskinde değişik derecelerde azalma, bir çalışmada da zihinsel işlevlerde düzelme saptandı; ama bunların da istatistiksel anlamı olmadığı belirtildi.Diyabet tedavisiyle kan şekeri kontrolünün araştırıldığı kısa süreli çalışmalarda, kan şekerinin normale indirilmesiyle bilişsel işlevlerde düzelme olduğu saptandı. Diyabet tedavisinin demans sıklığını azaltıp azaltmadığı konusunda kapsamlı bir çalışma halen devam ediyor ve sonuçları bekleniyor.

Yüksek kolesterol tedavisinde yaygın kullanılan statin grubundaki ilaçlarla yapılan çalışmalarda elde edilen sonuçlar da birbiriyle çelişkili (bkz. sayfa 138). Kandaki yüksek ho- mosisteinin B vitamini grubu ilaçlarla tedavisinin Alzheimer riskini azaltmadığı daha önce belirtilmişti. Başlıktaki soruya dönersek, vasküler risk faktörleri tedavisinden çelişkili sonuçlar alınmasının birkaç nedeni olabileceğini söyleyebiliriz.

1. Bugün için bilemediğimiz nedenlerle Alzheimer hastalığı beyinde orta yaşlarda başlayabiliyor. Orta yaşlarda hipertansiyon, diyabet, kolesterol yüksekliği gibi vasküler risk faktörleri varsa, olasılıkla beyindeki patolojik değişikleri artırmakta ve hastalığın daha erken yaşlarda ortaya çıkmasına neden olmakta. Vasküler risk faktörlerinin kişide geç fark edilmesi ve/veya yetersiz tedavisi, Alzheimer ve demans riskini azaltmıyor olabilir.

2. Vasküler risk faktörlerinin tedavisini araştıran araştırmalarda yöntemler ideal olmayıp, kusurlu, eksik veya tutarsız olabilir. Aslında burada tartışılan konu tedaviden çok korunma. Tabii ki tedavinin katkısı olacaktır; fakat tedavigeç veya yetersiz olabilir. Ailesinde diyabet, hipertansiyon, yüksek kolesterol, koroner kalp hastalığı olan veya olmayanların genç yaşlardan itibaren diyetine ve yaşamına dikkat etmesi, sigara içmemesi veya bırakması, fazla kiloların verilmesi ve düzenli egzersiz gibi etkinlikler, ileri yaşlarda erken Alzheimer hastalığına yakalanmayı önleyecek veya geciktirecektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp