Vasküler rast alıklara eşlik ede baş ağrıları

Vasküler rast alıklara eşlik ede baş ağrıları :

Akut iskemik serebrovasküler hastalıklarda baş ağrısı genellikle hastalığın diğer nörolojik bulguları ile beraber gelişir ve hastalığın kontrol altına alınması ile ortadan kalkar. Nadiren i aydan uzun sürer. İntrakranial hematomlarda başağrısı:
EPİDURAL HEMATOM: Hastanın bilinci yerindeyse baş ağrısı, kemikten separe olan duradaki ağrıya duyarlı yapılardan kaynaklanır ve ilk semptom olabilir. Hematom miktarı artıp beyne bası yapar ve bilinçte bozukluk yaparsa baş ağrısı huzursuzluk ve ajitasyon olarak gözlenir. Kafa travmalı hastada baş ağrısından doğan huzursuzluk, genişleyen intrakranial hematom kuşkusunu uyandırmalıdır.

SUBDURAL HEMA TOM: Subdural hematomlar 5 klinik döneme ayrılarak incelenebilir. Aırut subdural hematomlar travmadan sonraki 48 saat içinde gelişen hematomlardır. Bunlar şiddetli kafa travması geçirmiş ve bilinci kapalı olan hastalardır. Bu nedenle başağrısı önemli bir klinik. bulgu değildir. 1-Subakut subdura1 hematomlar, travmadan sonraki 2-14 gün içinde bulgu veren hematomlardır. Başağrısı olabilir ve kronik subdural hematomdakine benzer.
3-Kronik subdural hematomlar, kafa travmasından 14 gün sonra gelişirler. Genellikle hafıf bir travmadan sonra gelişir ve olguların önemli bir bölümünde travma öyküsü yoktur. Bu hastalarda başağrısı en sık. bildirilen yakınmadır ve beyin tümöründeki baş ağrısından daha zonklayıcıdır, Eğer baş ağrısına önem verilınezse ardından beyin kompresyonunun progressifbelirtileri gelir. Fakat bunlar apati, uygunsuz davranışlar ve konfüzyon gibi nonspesifık ve lokalize edici olmayan belirtiler olabilir. Bu semptomlar genellikle hastaların psikiyatri servisine yatınlınasına neden olur. İntrakranial basınç, orta hat yapılarında önemli sapmalar olmasına rağmen nonnal kalabilir. Bu nedenle papil ödemi çok görülmez, Başağrısı genellikle serebral hemisferlerden sagittal sinüse dökülen venlerin gerilmesine bağlıdır. Tekrarlayan kanarnalar veya osmotik değişiklikler nedeniyle subdural kolleksiyonun genişlemesi, bu verılerdeki gerilmeyi arttırır ve başağrısı daha da yoğunlaşır.
4-Yaşhlann subdura1 hematomu ayrı bir kavram olarak ele alınabilir. Yaşlılarda başağrısı olmaksızın demans gelişebilir. Beyinde atrofı olduğundan hernatom çok büyük boyutlara ulaşır ve bilateralolabilir.
5-İnfantil subdura1 hematom başağrısı yaptığında çocuklarda huzursuzluk ve ajitasyona neden olur.
İNTRASEREBRAL HEMATOM: Akut intraserebral hematomda bilinç kaybı gelişmeden önce ağrı ya duyarlı yapılarda distorsiyon, traksiyon veya subdural aralığa kan dolması başağrısına yol açabilir. Ağn, bilinçli hastalarda akut epizod sonrası aniden gelişir. Huzursuz edici, iyi lokalize edilemeyen bir ağrıdır. Beyin ödemi veya hematomun genişlemesi ile şiddetlenebilir.
Subaraknoid kanamada başağrısı: Ani başlangıçlı, bilateral, şiddetli başağrısı ile karakterizedir. Ağrı şiddeti kanamanın şiddeti ile göreceli olarak artar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp