Variste İğne Tedavisi

Variste İğne Tedavisi :

Sık olarak kullanılan bir metoddur.

Daha çok orta çaplı ve kılcal damar (ipliksi) varislerinin tedavisinde kullanılır.

Varisli damar içine çok ince bir iğne ile damar iç duvarının karşılıklı yapışmasına yol açan bir ilaç enjeksiyonu yapılır.

Damar iç duvarı birbirine yapışan varislerde kan akımı duracağından damarın mavi mor rengi kaybolur.

Varisli damarın bu yöntemle kapatılması hiçbir dolaşım problemine neden olmaz.

Tedavide bandajlama, kullanılan yöntem ve hastanın uyumu çok önemlidir.

Enjektör özel olduğundan iğneye bağlı can yanması söz konusu değildir

Kullanılan sklerozan ilaç olarak en fazla

* Sotradecol

* Aethoxysclerol (%0.5,%1,%2,%3'lük amp.)

* Hipertonik NaCl

Skleroterapi damarın çapına göre; ayakta yada yatar pozisyonda yapılabilir.

İşlem genellikle ağrısız ve acısızdır. Bazen oluşan hafif batma ve yanma hissi birkaç dakika sonra geçer.

Enjeksiyon yapılan bölgeler üzerine küçük tamponlar konularak bacak elastik bandaj ile sarılır.

Elastik bandaj kılcal damar tedavilerinde en az 48 saat, daha büyük damar tedavilerinde en az 48-72 saat bacakta kalmalıdır.

Hangi hastalara skleroterapi yapalım?

Yapılan Renkli Doppler USG 'de venöz yetmezlik saptanmayan çapı 3 mm 'den küçük ipliksi varislerin hepsine uygulanabilir.

Kimlere Skleroterapi Uygulanmaz?

1.Gebelik (vulvar varis,rüptür tehlikesi,ülser)

2.70 yaş üzeri ve sedanter (haeketsiz,pasif) yaşam

3.Sistemik hastalıklar (Diyabet,böbrek hastalıkları, karaciğer ve akciğer hastalıkları vs.)

4.Hastanın mobilizasyonunu etkileyecek ilerlermiş romatizmal hastalık

5.Alt extremite Arteriyel hastalıkları

6.Allerjik hastalığı olanlar

7.Ateşli hastalıklar

8.Akut yüzeyel yada derin venöz tromboz

9.Mobilite ve kompresyonu engelleyecek obesite (şişmanlık)

10. Antikoagülan (kumadin vs) kullanımı

11. Doppler USG ile gösterilmiş reflü (geri) akım

Komplikasyonlar

Pigmentasyon (renk değişikliği) (%10-30) 6-24 ayda geriler

Geçici ödem ve şişlik

Ekimoz (morluk) (% 20)

Ağrı

Tromboflebit (pıhtı)

Nekroz (çürük)

Derin ven trombozu ve Pulmoner (akciğer) emboli

Anaflaksi

Skleroterapi,bacaktaki varislerin içine çok ince iğneler ile bir madde verilerek toplardamarın tıkanmasıdır. Orta ve büyük çaplı damarlarda başarı şansı çok yüksek değldir.Çapı 1-4 mm civarında olan varislerde kullanılabilir.Uygulanan venin çapı arttıkça yöntemin başarısı azalmaktadır.

Varisli damar içine ince bir iğne ile ilaç enjeksiyonu yapılır. Bu ilaç damar iç duvarının karşılıklı yapışmasına yol açarak varisli damarın kapanmasını sağlar. Kan akımı olmayan damarın mavi mor rengi kaybolur. Varisli damarın kapatılması hiçbir dolaşım problemine neden olmaz. Kanı sağlıklı damarlara yönlendirir.

Uygulama damarın çapına göre hasta yatar pozisyonda veya ayakta damara girildikten sonra yatar pozisyonda yapılabilir. İşlem genellikle ağrısız ve acısızdır. Bazen oluşan hafif batma ve yanma hissi birkaç dakika sonra geçer. Enjeksiyon yapılan bölgeye küçük tamponlarla baskı yapılır ve üzerine elastik bandaj sarılır.

İlk 30 dakika hastanın mutlaka yürümesi önerilir.Elastik bandaj kılcal damar tedavilerinde en az 24 saat, daha büyük damar tedavilerinde en az 48 saat bacakta kalmalıdır. Uygulamada belirli bir ilaç dozunun üzerine çıkılmaması gerekir. Bu nedenle varislerin yaygınlığına göre ortalama 2-10 seans tedavi gerekebilir. Seanslara ara vermek, örneğin haftada bir tedavi yapılması herhangi bir kayba yol açmaz.

Her seansta tedavi süresi 5 ila15 dakika kadardır. Ayaktan uygulanan bir yöntemdir. Tedaviden sonra hastalar yürüyerek gidebilir ve günlük işlerini sürdürebilirler. Seanslar arasında kuvvet gerektiren fizik egzersizler terk edilmelidir.Kozmetik sonuçları iyi bir yöntemdir. Başarı oranı %90 civarındadır.

Nüksler (tekrarlar) az görülür. Bunlar tedavi edilen yerlerde değil, başka bölgelerde çıkan yeni da-marlardır. Güvenilir bir yöntemdir ve ciddi komplikasyonlara çok az rastlanır. Alerjik reaksiyonlar çok nadiren olabilir. Hastaların %20-30'unda tedavi edilen damarda kahverengi renk değişikliği ortaya çıkabilir. Bu durum bazen birkaç ay zaman alsa bile geçicidir. Yüksek konsantrasyonlu ilaç türleri damar dışına verilirse deride küçük yaralar açılmasına neden olabilir. Ehil bir uzman tarafından uygulanmalıdır.

Orta ve büyük çaplı damarlara uygulandığında elastik bandaj açılırsa bazen yüzeysel damar içinde pıhtı oluşabilir. Hafif ağrılı olan bu durum tehlikeli değildir. Gerekli olursa pıhtı iğne ile boşaltılabilir. Bırakılsa bile zaman içinde vücut tarafından emilerek kaybolur. Bazen enjeksiyon yapılan bölgede 1-2 hafta içinde kendiliğinden kaybolan berelenme, morarma olabilir. Nadiren enjeksiyon bölgesinde kılcal damar artması olur. Bu durum kendiliğinden düzelebilir. Düzelmezse enjeksiyon veya lazer ile yok edilebilir.

İlaca karşı alerjisi olanlarda, tıkayıcı atardamar hastalıklarında, flebit geçirmekte olanlarda, geniş ve çok yaygın varislerde, gebeliğin ilk üç ayı ve son ayında, önemli sistemik hastalığı bulunanlarda uygulanmaz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp