Vajınal Duş

VAJINAL DUŞ

İlişkiden hemen sonra vajen içinin yıkanması işlemine “va- jinal duş” adı verilir. Vajinal duş aynı zamanda, vajinal akıntı ya da diğer materyali mekanik olarak temizlemek için, vajina içini basınçlı su ya da başka bir sıvı ile yıkamak anlamına da gelir. Öte yandan, vajinal duş için kullanılan çeşitli parfümlü materyal ya da ilaç da mevcuttur.
 

Kadınlar Neden Vajinal Duş Yaparlar?

• Adet kanaması sonrası vajinada kalan kanı temizlemek için.
• Cinsel ilişki sonrası hamile kalmamak ya da cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı korunmak için (vajinal duş ne gebelikten korur ne de cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruma sağlar).
• Vajinal kokuları azaltmak için.
• Kendilerini, psikolojik yönden daha rahat hissetmek için.

Vajinal Duş’la İlgili Bilimsel Gerçekler

Vajina bölgesinde kötü koku olan kadınlar, mutlaka jinekologlarını ziyaret etmelidirler. Vajinal duş, durumu düzeltmek yerine daha da kötüleşmesine neden olur.Bazı kadınlar düzenli olarak vajinal duş yapmadıkları taktirde, kendilerini temiz hissetmezler.Doktorlar, kronik vajinal mantar enfeksiyonu ya da kronik bakteriyel enfeksiyon varlığında, tıbbi olarak içerisinde bazı özel solüsyonlar ile vajinal temizlik önerebilirler. Bu amaçla yapılacak olan vajinal duş ise, yalnızca doktorunuzun önerisiyle ve onun reçete edeceği solüsyonlar ile yapılmalıdır.
 
Vajinal Duş, Korunma için Yeterli midir?
Yetersiz bir yöntemdir. Çünkü spermler, vajina içine boşalmalarından 90 saniye sonra bile rahime ulaşabilirler. Yani, boşalmanın gerçekleşmesinden sonra vajeni suyla temizleseniz bile, spermler çoktan rahim ağzını geçerek tüplere doğru yönlenmiş olabilir.Bu yöntemle korunmaya çalışan kadınlar, yetersiz korunmalarının yanı sıra, tekrarlayan enfeksiyon riski taşırlar.Vajenin iç örtüsü, bu bölgeyi koruma altına alan özel flora ve salgılarla kaplanmıştır. Vajinal duş/yıkama bu doğal korunma örtüsünü ortadan kaldırır. Enfeksiyon etkenleri, korunmasız kalan vajen iç dokusuna nüfuz ederek kötü kokulu akıntı vb. kronik şikayetlere neden olur.
 
Vajinal Duş Sağlıklı mıdır?
Bu sorunun tek ve kesin bir cevabı vardır: HAYIR!Özellikle gebelikten korunmak için vajinal duş uygulaması son derece etkisiz bir yöntemdir. American Journal of Public Health dergisinde yer alan bir araştırmaya göre, vajinal duş bir kadının hamile kalma olasılığını sadece % 30 oranında azaltmaktadır.Düzenli yapılan vajinal duş, kadının vajinadaki kimyasal dengesini bozarak enfeksiyonlara eğilimli hale gelmesine neden olur. Duş sırasında yeni mikroorganizmaların vajinaya girişine neden olunabilir. Bu mikroplar rahim ağzı, rahim vetüplere ulaşarak ciddi enfeksiyonlara neden olabilirler. Yapılan araştırmalar, düzenli vajinal duş yapan kadınlarda bakteriye! vajinozis (vajinal duşun çok sık yapılmasıyla oluşan enfeksiyon türü) başta olmak üzere çeşitli vajinal enfeksiyonlarla, cinsel yolla bulaşan hastalıklara daha fazla rastlanıldığını ortaya koymaktadır.Daha ciddi bir komplikasyon ise, pelvik iltihabi hastalığıdır (PİD). Düzenli olarak vajinal duş yapan kadınlarda, pelvik iltihabi hastalığı geçirme riski % 78 daha fazladır. PID uzun dönemde kısırlık ve hatta tedavi edilmediği taktirde, hayati tehlikeye neden olabilen bir durumdur.Bu nedenle rutin temizlik için düzenli vajinal duş yapılması sağlıklı değildir ve günümüzde kesinlikle önerilmemektedir. Vajinayı temizlemenin tek güvenli ve sağlıklı yolu, vajinanın kendi kendini temizlemesine izin vermektir. Vajinadaki kimyasal denge çok hassastır ve bu dengedeki küçük sapmalar bile, ciddi olumsuz etkilere neden olabilmektedir.
 
Vajina Kendi Kendini Nasıl Temizler?
Vajina, kendi mukus salgısı ile kendi kendini doğal olarak temizleme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle; ilişki sonrası, tuvaletten sonra ya da yıkanırken (duş, banyo) vajina içini yıkamamaya özen gösterin. Dış bölgeleri temizlemek için, ılık su ve parfümsüz beyaz sabun kullanabilirsiniz. Doktorunuz önermedikçe; kadın hijyenine yönelik sabun, sprey, pudra türü maddelerin kullanımı yeterli bir vajinal temizlik için gerekli değildir. Üstelik bu tür maddeler vajinada irritasyon (mantar ve başlangıcı) ve alerjik reaksiyona neden olabilir.
 
NOT
Kadınların, duş ya da tuvalet ihtiyacından sonra “dış vajina temizliğini”, şu şekilde yapmaları önerilir. Duş veya banyoesnasında su kullanarak elle ya da yine su kullanarak her hangi bir parfümsüz beyaz sabunla yapılacak olan temizlik; vajinanın ön bölgesinden (klitoris başlangıcından), anüse (dışkılık) doğru olmalıdır. Yani, önden arkaya (dıştan içe doğru) doğru yapılmalıdır. Tuvaletten sonra yapılacak olan temizlik ise, yine duş temizliğinde olduğu gibi, önden arkaya (dıştan içe) doğru yapılmalıdır.Bu temizlik işlemlerinde, yukarıda bahsedildiği gibi, kesinlikle vajina içi yıkanmamalıdır.Kadınlar tarafından bazen yapılan hata, içten dışa yani anüsten klitorise doğru vajina temizliğinin yapılmasıdır. Bu işlem, enfeksiyona neden olabilecek bakteri ve mikroorganizmaların, vajinanın içine yerleşmesine sebep olur ve çok tehlikelidir.
 
Aşağıdaki Durumlarda Jinekoloğunuzla Görüşmelisiniz
• Vajinada ağrı.
• Vajinada yanma hissi.
• Vajinada kaşınma.
• Vajinadan kötü koku gelmesi.
• İdrar yaparken yanma.
• Normal akıntıdan daha farklı türde ve renkte, içinde peynir kesiği ya da kireç benzeri parça içeren akıntı.
 
NOT
Muayeneye gitmeden önce asla vajinal temizlik yapmayınız. Bu tür bir temizlik, vajinal akıntıyı uzaklaştırarak jinekolo- ğunuzun tanıya ulaşmasını güçleştirir.Vajinal duş, bir doğum kontrol yöntemi değildir ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı koruyucu değildir.Kadınların, vajinalarını su dışında bazı solüsyonlarla (oksijenli su, sirkeli su, bitki suları vb) yıkamaları da, aynı şekilde etkisiz ve zararlıdır. Bu yöntemi bırakmalı, doktorunuzdan daha etkin ve sağlıklı bir korunma yöntemi istemelisiniz.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp