Vaginal Kuruluk

Vaginal Kuruluk :
Vajinal kuruluk yani vajinanın yeterince ıslanamaması, kayganlaşmasının normalden az olması probleminin pek çok sebepleri vardır. Vajinal kuruluk ve vajinadaki ıslanmanın az olmasındaki nedenler, tedavisi ve önlemler hakkında detaylı bilgiler aşağıdaki makalede açıklanmıştır.

Vajinal kuruluk ve vaginadaki ıslanmanın az olmasındaki nedenler:

Menopoz dönemi
Süt hormonunun artışı (Hiperprolaktinemi)
Vajinal enfeksiyonlar
Kullanılan bir takım ilaçlar
Stres
Vajinal floranın bozulması
Vajina içini yıkama (Vajinal duş)
Vajina içine çok fazla fitil, tampon ve ilaçların konulması

Cinsellikle ilgili olan vajinada kuruluk nedenleri:

Cinsel isteksizlik
Cinsel partner ile uyumsuzluk, güvensizlik, iletişim problemleri
Cinsel ilişkide ağrı (Diparuni)

Vajinal ıslanma azlığı hormonal bir problem olarak sıklıkla menopoz döneminde estrojen hormonunun azalmasıyla karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde verilen lokal (bölgesel) etkili vaginal fitil veya kremler vaginadaki kuruluğu ve kuruluğun neden olduğu ilişki problemlerine de çözüm olacaktır.

Yine, doğumdan sonraki lohusalık ve emzirme dönemlerinde artan “prolaktin (süt hormonu)” kadındaki estrojen hormonunu baskılayarak vaginadaki kuruluğa sebep olabilmektedir. Bazan da bu dönemler haricinde "hipofiz bezinde adenomlar" (iyi huylu hipofiz tümörleri) da memelerden süt gelmesi (galaktore) ve vajinal sulanmanın azalmasına neden olabilmektedir.

Vajinal enfeksiyonlar, kullanılan bir takım ilaçlar, hiperprolaktinemi (prolaktin hormonu yüksekliği) durumları, vajinal duş alımı (vajina içini yıkama), stres, vajinal fitil ve ilaçlar yine vaginada kuruluk şikayeti yapabilirler.

Disparoni denen “cinsel birliktelik sırasında ağrı” durumunda da vajinal kuruluk vardır. Bunun da altında kişinin ilişki sırasında ağrı çekmesi nedeni ile uyarılamaması ve buna bağlı olarak bezlerin salgı üretmemesi yatmaktadır.

Vajinal KurulukTedavisi ve Önlemler

Vajinal kuruluğun tedavisi de nedene yöneliktir.
Prolaktin hormonu yüksekliği varsa bu düzeltilebilir. (İlaçlarla veya cerrahi olarak).
Menopozdaki gibi estrojen eksikliği durumunda lokal ve sistemik etkili hormonal ilaç tedavileri uygulanabilir. (Estrojen içeren fitil, ovul veya kremler).
Vajinal enfeksiyonlara bağlı ise enfeksiyonlar tedavi edilebilir.
Disparoni varsa nedenleri araştırılarak uygun tedavi yöntemine geçilmelidir.

Vajinal lubrikant kullanımı (vajinal kayganlaştırıcılar).
Cinsel ilişki sırasında vajinayı kayganlaştıran ve bu şekilde penetrasyonun (birleşmenin) kolay olmasını sağlayan tıbbi ürünlere "vajinal lubrikan (lubrikant)" adı verilir.

Vajinal kuruluğa neden olabilecek hiç bir neden bulunamaması durumlarında lubricant (lubrikan) adı verilen kayganlaştırıcılar kullanılabilir.

Bu kayganlaştırıcılar (vajinal lubrikanlar) eczanelerde fitil, krem, jel, sprey veya aplikatör içinde kremler şeklinde pazarlanmaktadır.

Biz hera kadın sağlığı merkezi olarak alerjik veya irritan olmayan, vajina PH'ına uygun (asit PH'lı) ve su bazlı lubrikanların tercih edilmesini önermekteyiz .

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp