Uyuz Kaşıntı Nasıl Geçer?

Uyuz Kaşıntı Nasıl Geçer? :

Uyuz, deri altına yerleşen bir tür parazitin sebep olduğu kaşıntılı bir deri hastalığıdır. Uyuz hastalığına sebep olan böcek, oldukça küçük ve sadece mikroskopla görülebilen bir böcektir. Uyuz hastalığı halk arasında ‘’gidişik’’ olarak da bilinen, insandan insana çok çabuk ve kolayca bulaşan bir bulaşıcı hastalıktır. Uyuz hastalığına yakalanan kişinin ellerinde, koltukaltlarında, karın bölgesinde, parmak aralarında aşırı derecede kaşıntı meydana gelir. Kişi bu kaşınmalar esnasında, kaşınan bölgelerde iltihaplanmalarla karşılaşılır.

Uyuz hastalığının, halk arasında pislikten kaynaklandığına dair yanlış bir kanı vardır. Hâlbuki uyuz hastalığına sebep olan parazit, temiz ortamlarda da üreyebilmektedir. Her yaşta meydana gelebilen bir hastalık olan, uyuz hastalığı kış mevsiminde ve sonbahar mevsiminde daha sık görülür. İnsan kalabalığının olduğu, toplu yaşam ortamları olan okullarda, askeriyede, üniversitelerde, yurtlarda uyuz hastalığı sık sık görülebilir.

UYUZ PARAZİTİ

Uyuz parazitinin tam adı Sarcobtes Scabei’dir. Kişinin derisinin altına yerleşen bu uyuz böceği, buralarda tüneller halinde ilerleyerek delikler açmaya başlar. Akabinde deri altında yumurtlayarak üremeye başlar. Uyuz paraziti vücuda girdikten 15 gün sonra geniş bir alanı kapsar ve deri yüzeyine çıkmaya başlar. Deriye bakıldığında kabarmalar ve yaralar görülür. Kıl köklerine bakıldığında iltihaba sebep olur. Muhtemelen hayatı boyunca insan derisinde yaşamaya devam eder.

UYUZUN BULAŞMA YOLLARI

Uyuz parazitini kapan kişiden uyuz hastalığı, yanındaki sağlıklı kişiye direk bulaşır. Çok bulaşıcı ve salgın bir hali olan uyuz hastalığı, özellikle çocuklarda daha hızlı ilerler. Uyuz hastası olan kişinin diğer sağlıklı kişilerle yakın temas içinde olması, el sıkışması, sarılması, birlikte uyuması, dans etmesi, ortak kıyafetleri ve eşyaları kullanması gibi yollar, uyuz hastalığının bulaşması için yeterlidir.

UYUZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Uyuz hastalığının en net belirtisi şiddetli dayanılmaz kaşıntılardır. Kişinin özellikle gece yattığında kaşıntının şiddeti daha da artar. Parmak araları, genital bölge, kalçalar, koltuk altı, bacaklar en çok kaşıntının yaşandığı yerlerdir. Söz konusu uyuz kaşıntısı o kadar şiddetlidir ki, kişiyi uykusundan uyandıracak kadar güçlüdür. Uyuz hastalığının kaşıntısının olmadığı yerler ise göğüsler, sırt ve yüz bölgesidir. Şayet uyuz hastalığına yakalanan bebekse, kaşıntı bütün vücudu sarabilir. Uyuz hastalığı, deri altında kıvrımlı veya düz çizgi halinde tüneller oluşturur. Oluşan bu tüneller üzerinde deride siyah noktalar gözlenir. Bunun sebebi ise bu yerlere dolan kirlerdir. Uyuz hastalığı ilerlediğinde deride pullu ve kabuklu görüntü oluşmaya başlar. Hastalığın ilk evresinde ise kırmızı kabarcıklar, hafif deri döküntüleri, kabukları görülür.

UYUZ TEDAVİSİ

Uyuz hastalığı, tedavisi son derece kolay olan bir hastalıktır. Uyuz tedavisi için çoğunlukla krem türü ilaçlar kullanılır. İlk önce sıcak suyla dakikalarca iyice yıkanılır. Sonra hemen vücut kurulanır ve gece kremi bütün vücuda iyice bol bol sürülür. Sabah uyanınca hemen yine sıcak su ile iyice yıkanılır ve çıkar çıkmaz kurulanıp gündüz kremi bütün vücuda bol bol sürülür. Sürdüğünüz gece ve gündüz uyuz kremlerinin en az 8 saat vücutta kalmasına özen gösterin. Yani gece yatmadan süreceğiniz uyuz kremi ardından 8–10 saat geçemeden yıkanmamalısınız. Açıkta kalan ve sürükle yıkamak zorunda kaldığınız ellerinize, ayaklarınıza gün içinde tekrar tekrar uyuz kremi sürmelisiniz. Gece ve gündüz ayrı ayrı sürekli sürülen uyuz kremlerine 10 gün boyunca devam etmelisiniz. Uyuz kreminin yanında, solüsyon da kullanılabilir. Uyuz solüsyonu da aynı uyuz kremi gibi kullanılır. Ancak uyuz solüsyonun uyuz kreminden farkı her gün değil haftada bir kez kullanılır. Uyuz hastalığı tedavisi için kesinlikle kendi kendinize gidip eczaneden uyuz kremi veya uyuz solüsyonu almamalısınız. Doktora muayene olarak, doktorunuzun tavsiye ettiği tedavi yöntemini uygulamalısınız. Zira uyuz solüsyonu bazı kişilerde zararlı olabilir.

UYUZDAN KORUNMAK İÇİN

Uyuz hastası olan kişinin yatağı, örtüsü, kıyafeti, eşyaları hiç kimse tarafından kullanılmamalıdır. En önemlisi uyuz olan kişi ile yakın temastan uzak kalınmalıdır. Uyuz hastası olan kişinin elini dahi sıkmak, uyuz hastalığının bulaşması için yeterli bir sebeptir.

Tüm hayvansal gıdalardan kaçının. Günlük olarak meyve ve taze sebzeleri biraz kabuklu yemişler ve köy peyniri ile birlikte vermeniz kanı normal alkalin duruma getirecektir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp