Uyuz 8

UYUZ

Serkopt denilen gözle zorlukla görülecek kadar küçük olan uyuz böceğinin, üst derinin altına girerek meydana getirdiği kaşındırıcı ve bulaşıcı bir deri hastalığıdır. Özellikle el, bilek, parmak araları, koltuk altları, karın bölgesi ve kaba etlerde şiddetli kaşıntılar ve çizgi şeklinde yaralar görülür.

Atkuyruğu

Nemli yerlerde yetişen bir bitkidir. Zemberek otu olarak da bilinir. Boyu yarım metreye kadar uzayabilir. Acı madde, saponin, tanen, silisik asit, çeşitli alkoloidler ve potasyum içerir. Atkuyruğu kaynatılıp günde üç defa çay gibi içilir.

Aynısafa

Altıncık, nergis, gecesafası olarakta bilinir. 20 - 80 santim arası yüksekliği olan bitkinin dalları tüylü, çiçekleri sarıdır. Çiçeklerinin bazıları tek kat, bazıları ise katmerli ve kat katdır. Sap ve yaprakları etli ve yapışkandır. Mayıs ayı başında açmaya başlar ve sonbahar sonuna kadar açmaya devam eder. Taze aynısafa ezilip, suyu çıkarıldıktan sonra uyuz olan bölgeye sürülür.

Bakla

Baklagillerden hazmı kolay, Bl, B2, B6 ve K vltaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum mineralleri içeren besleyici bir bitkidir. Vitamin ve protein açısından önemli bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca kahverengidir. Bir litre suyun içine kryılnuş bir avuç bakla katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek uyuza sürülür.

Biberiye

Ballıbabagillcrdcn, küçük, kalınca, cnsiz ve kokulu yaprakları ilc çiçeklerinden faydalanılan bir bitkidir.Yaprakları iğneye benzer. Boyu 2 metre kadardır. Çiçekleri mavi veya eflatundur. Çiçeklerinden renksiz veya soluk sarı renkte olan biberiye esansı çıkarılır. Kuşdili olarak da bilinir.Bir litre suyun içine biberiye katılıp kaynatılmasının ardından süzülerek sürülür.

Ceviz

Yaklaşık 30 metreye kadar yükselebilen, kışın yapraklarını döken ağaç ve onun meyvesidir. Yapraklar tek tüysü, yaprakçıklar lam kenarh ve kokuludur. Ceviz vitamin, mineral, protein ve lif açısından çok besleyicidir. Bir miktar ceviz yaprağı yaklaşık üç litre soğuk suyun içine konur ve bir gün bekletilir. Ertesi gün bu su ısıtılır ve banyo suyuna eklenerek banyo yapılır.

Ebegümeci

Ebegümecigillerden; çiçekleri ilaç, yaprakları da sebze olarak kullanılan ve genellikle tarla kenarlarında kendi kendine yetişen bir otıur. Yaprakları sarmaldır. Mayıs-ağustos ayları arasında çiçek açar. Yaprak ve çiçeklerinde fazla miktarda müsilaj vardır. Bir miktar ebegümeci yaklaşık üç litre soğuk suyun içine katılıp bir gün bekletilir. Daha sonra bu su ısıtılıp banyo suyuna eklenerek banyo yapılır.

Kabak

Kökü saçak şeklinde, gövdesi sürüngen, kö-şeli, ince ve çok uzundur. Üzerinde sert ve kısa

tüyler bulunur. Yaprakları büyük, kaba, tüylü, çiçekleri sarıdır. Meyvesinin içinde kabak çekirdeği denilen tohumlar vardır. Lif açısından zengin bir besin olan kabakta, B i ve C vitaminieri ile potasyum, nişasta, çinkofosfor mineralleri, bitkisel protein vardır. Bir litre sirkenin içine iki avuç kabak küçük parçalar halinde doğrandıktan sonra on iki saat kadar bekletilip ardından süzülerek uyuzlu bölgelere sürülür.

Muz

Sıcak bölgelerde yetişen, çok yıllık ve çok büyük bir otsu bitki cinsidir. Yurdumuzda Antalya ve Anamur çevresinde yetiştirilir. Muz ağacının gövdesi toprak altında kök, sap veya soğan halinde bulunur. Tabandaki çiçekleri meyve verir. Meyvelerin tamamı sarkık bir sapın üzerinde toplu halde bulunur. B6 vitamini, potasyum ve folik asit bakımında çok zengin bir besin olan muzda Bl, B2, C, D, E ve P vitaminleri ile magnezyum, bakır, demir ve fosfor mineralleri vardır. Bir adet muz ile birkahve fıncanı Iimon suyu iyice karıştırılıp merhem haline getirildikten sonra uyuz olan bölgeye sürülür.

Oğulotu

Çok dallı, beyaz çiçekli, yaprakları ince ve yumuşak tüylerle kaplı olan, limon kokulu, otsu bir bitkidir. Melisa otu olarak da bilinir. Uçucu yağ, acı madde, tanen, reçine ve müsilaj içerir. Bir çay fincanı kaynar suyun içine bir çay kaşığı oğulotu katılıp demlenmesi için bir süre beklendikten sonra süzülerek günde üç defa birer çay bardağı içilir.

Sarımsak

Zambakgiller farnilyasından, bütün kısımları keskin kokulu, yaklaşık yarım metreden fazla boylanabilen otsu bir bitkidir. Toprak altında iri bir soğanı vardır. Çiçekleri beyazımsı pembedir. Yaprakları uzun, yassı, paralel damarlı ve sivri uçlu olup, gövdeyi sarmıştır. Soğanında özel kokulu uçucu bir yağ, şekerler, A, B, C, P vitaminleri vardır. Besin değeri çok yüksek olan sarımsak tam bir şifa kaynağıdır. A, C, P ve B grubu vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, magnezyum, potasyum, sclerıyum, çinko, fosfor ve demir mineralleri içerir. Sarımsak ezilip kaynatılır. Elde edilen su, süzülüp uyuza sürülür

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp