Uykusuzların Nesnel ve Öznel Bulgularının Karşılaştırılması

Uykusuzların Nesnel ve Öznel Bulgularının Karşılaştırılması :

Uyku kliniklerinde, tetkikler öncesinde ve sonrasında bir dizi test kullanılır. Hastanın birkaç hafta süreyle, evinde doldurduğu ve uyuduğunu hissettiği zamanları 24 saatlik bir çizelgede işaretlediği tablolar, bu testlerden biridir ve uyku alanında çalışan hekimler için önemli bir bilgi kaynaqıdır. Uyku ajandası denen bu tablo sayesinde, hastanın kendi olağan ortamında uyuduqunu hlssettiöi anları saptayabiliriz. Uyku kliniklerinde öznel değerlendirmelerde kullanılan başka testler de vardır. Örneğin laboratuvarda geçirilen gecenin sabahında doldurulan daha kısa süreli bir başka testı e hastaya ne kadar sürede uykuya daldığı, kaç saat uyuduğu, gece içinde kaç kez ve ne kadar süreyle uyandığı sorulur. Böylece laboratuvarda saptanan uyku verileriyle hastanın hissettiği uyku karşılaştırılabilir.Son 10 yıl içinde uyku araştırmacıları tarafından, hastaların bildirdikleri uyku verileriyle laboratuvarda saptanan verilerin birbirleriyle uyum göstermedikleri hayretle görüldü. Önceleri hekimler hastaları yalancıIıkla suçlayacak kadar ileri gittiler, ancak daha sonra bu uyurnsuzluqun altında birçok patolojinin bulunduğu gerçeği ortaya çıkmaya başladı. Uykusuyla ilgili hiçbir şikayeti olmayan, iyi bir uykusu olouqunu bildiren, sağlıklı deneklerin de hissettikleri uyku süresinin laboratuvarda saptanan süreden bir miktar farklılık gösterdiği, yapılan çalışmalarda görüldü.

Örneğin denekler laboratuvarda uykuya daldıkları saptandıktan beş dakika sonra uyandırılıp, uyuyup uyumadıkları sorulduöunda uyumadıklarını,sadece uykuya dalar gibi olduklarını bildirdiler. Bu, insanların uykuya daldıktan sonra, belli bir süre geçmeden uyuduklarını algılayamadıklarını gösteriyor. Ancak uykusuzluk şikayeti nedeniyle incelenen hastalarda nesnel ve öznel veriler arasındaki uyumsuzluk normal deneklere göre çok daha ileri boyutlardadır. Hatta uykusuzluk çeken bazı hastalar, normale yakın bir süre yapılan uyku kaydından sonra bile hiç uyumadıklarını bildirebiliyorlar.Bu konuda ingiltere'de yapılan bir çalışmada iyi uyuduğunu ifade eden 18 kişi ile kötü uyuduğunu bildiren 18 kişinin uyku verileri karşılaştırıldı, iyi uyuyanların diğer gruptan sadece 28 dakika fazla uyuduğu saptandı. Uyku evrelerinin yüzdeleri açısından da iki grup arasında belirgin bir fark görülmedi. Ancak kötü uvuouqenu bildiren gruptakilerin diğer gruptakilere oranla gece içinde iki misli sıklıkta uyandığı ortaya kondu. Bu verilere dayanarak gece içinde ve uykuya dalarken görülen uyanıklıkların uykunun algılanmasında bozulmaya yol açtıöı söylenebilir. Aynı araştırmadan uyku süresinin öneminin çok fazla olrnadığı, uykunun kalitesinin ve sürekliliğinin, iyi bir uyku için daha önemli olduğu sonucu da çıkarılabilir.Uykunun algılanması konusunda sıklıkla karşılaşılan ve zaman zaman basında da görülen örnek,senelerdir hiç uyurnadığını iddia eden hastalardır.

Uyumadan yaşamak daha önce de belirtildiÇıi gibi mümkün deÇıildir, birkaç günlük uykusuzluk sonunda deneklerde "psikoz'u benzer bir tablo ortaya Çıkar. Hayvan deneklerin uykusuzluk süresi uzatıldığında ise deney ölümle sonuçlanır. Dolayısıyla hiç uyumadığını bildiren hastalara inanmak mümkün değildir. Bu hastaların uyku laboratuvarında gerçekleştirilen incelemelerinde normale yakın bir uyku düzeni gösterdikleri saptandı. Ancak bu yönde yapılacak çalışmalarla sözü edilen hastalarda var olduğu düşünülen uyku algılama sorununun nedeninin belirlenmesi mümkün olabilir. Beyin dalgalarının bilgisayarlarla ayrıntılı çözümlemesi yapılarak sürdürülen uykunun algılanmasıyla ilgili araştırmaların uykusuzluqun tedavisinde önemli gelişmeler saqlayacaöı görüşü, son yıllarda gittikçeyaygınlık kazanmaktadır.

Sonuç olarak hastaların uykularıyla ilgili bildirdikIeri öznel veriler ciddiye alınmalı, laboratuvarda saptanan bulgular hastaların algıladıkları uyku süreleriyle mutlaka karşılaştırılmalı, nesnel ve öznel veriler arasındaki uyumsuzluÇıun altında bir uyku patolojisi olabileceği unutulmamalıdır. Zira hastanın uykusu hakkında hissettikleri uyku laboratuvarında saptanan veriler kadar önemlidir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp