Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi

Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu Tedavisi :

Üst solunum yolu enfeksiyonu

Genelde bakterilerin sebep olduğu değilde virüslerin sebep olduğu enfeksiyonları anlatmak için kullanılan bir tanımdır.Virüsler çok çeşittir. Bu nedenle yaptıkları etki sonucu her enfeksiyon birbirinden az veya çok farklı hastalık tablosu oluşturur.Ayrıca hem üst solunum yolu hem de alt solunum yolu isminden de anlaşılacağı şekliyle birbirleriyle bağlantılıdır. 

Yani üst solunum yolu etkilendiğinde

Bir mikropla karşilaştığmda yeterli tedavi sağlanmaz ise, kişi kendine gerektiği gibi bakmaz ise, önlemini yeterince almaz ise bu mikrop alt solunum yoluna da ilerler ve çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu çocukları etkilediği gibi, yaşlı, özelliklede ihtiyar kişileri daha fazla etkileyerek pnomoniye, zatüreye sebep olur. Ölümle sonuçlanabilir.
 
Üst solunum yolu enfeksiyonları benim şu anda anlatmak istediğim konu itibariyle iki ana gurupta toplanır. Bunlar nezle ve griptir. Bu aslmda geleneksel bir sınıflamadır. Yani halk diliyle de böyle isimlendirilmiştir.Nezle, burnun ve sinüslerin virüslerle akut iltihbıdır. Nezleye, çoğunlukla buruna ve soluk borusuna yerleşen virüsler neden olmaktadır. Solunum yoluyla alınan virüsler burun mukozasına yerleşir. Kuluçka süresi ortalama 3 gündür. 
 
Buruna yerleşen virüs, buranın tıkanmasına neden olur. Vücut bu virüsleri atmak için tepkiler verir, uğraşır dürür. Bu nedenle hapşırma, buran akıntısı oluşur. Zaman zaman ateş yüksekliği de görülür. Acil tedavi gerektiremez. Hafif seyreder. Yaklaşık bir hafta sonra da büyük çoğunlukla kendiliğinden geçer. Asıl soran ilk üç gündür. Kuluçka dönemin hem bülaşır hem de kişiyi oldukça fazla rahatsız eder.
 
Grip ise tüm üst solunum yolunun, hatta bazen tüm üst ve alt solunum yolunun, virüslerle akut iltihabıdır. Yüksek ateşle seyreder ve nezleye göre daha ciddi bir hastalıktır. Titreme ve kas ağrısı daha belirgindir.

Nezle

Yetişkinlerde genelde başlangıçta hapşurma şeklinde görülür. Sonra buran tıkanır ve ardından akıntı başlar. Kişinin boğazında kaşınma hissi ve bazen kusma görülebilir. Ateş, ilk günler de yüksektir fakat daha sonra düşer. İştah kaybı, ishal görülebilir. Hastanın genel sağlık durumunda bir bozukluk yoktur. Sadece ilk 3 gün kişiyi epece rahatsız eder.Nezle 10 gün içinde geçmezse balgamlı öksürük, kulak ağrısı, yüksek ateş, işitme problemi gelişebilir. Bu durumda bronşit, zatürre gibi diğer enfeksiyonlar ortaya çıkmış olabilir. Nezlenin en ağır dönemi bir-iki gün, bazen üç gündür.
 
Nezlenin aşısı yoktur. Çok ciddi seyreden bir hastalık değildir. Alınacak önlemler ve tedavi şekli griple aynıdır.Nefes almada zorlanma varsa, ateş yüksekse, balgamlı öksürük varsa, kulak ağrısı ve yedi gün oldu nezle hala düzelmediyse doktora başvurmak gerekir. Çünkü bronşite, zatüreye dönüşmüş olabilir.Grip, en sık influenza virüsleri ve adenovirüsler ile oluşur. Bu virüslerin ortak özellikleri, cildin içerisindeki mukoza denilen dokuya zarar vermesidir. Buzarar özellikle tüm üst solunum yolunda, bazen de tüm üst ve alt solunum yolunda oluşur. İnfuenza virüsünün, A ve B ana gurupları önemlidir. Ayrıca pek çok alt gurubu da vardır. Bu nedenle her yıl televizyonlarda açıklamaları duyarız. Bu seneki grip şu griptir diye. Belirtiler genelde aynıdır ve kimilerinde ağır seyreder.
 
Grip ani olarak gelişen bir solunum sistemi enfeksiyonudur. Grip hastalığının karakteristik belirtileri ani gelişen baş ağrısı, halsizlik, kas ağrısı ve ateş biçimindedir.Virüs havadaki damlacıklar içinde taşınarak solunum yollarına girer. Virüs vücuda girdikten 18-36 saat sonra grip belirtilerine neden olur. Bunlar halsizlik, yüksek ateş, titreme, yorgunluk, kas ağrısı ve baş ağrılarıdır. Boğaz ağrısı, sırt ağrısı, aksırma, burun akıntısı, gözlerde yaşarma, kızarıklık, kuru bir öksürük, iştahsızlık gibi belirtiler de hastalığın seyri sırasında ortaya çıkabilir.Halk arasında bir söz vardır. Grip oldun mu doktora gidersen 7 günde, gitmezsen bir haftada iyileşirsin diye. Aslında bu doğru değildir. 
 
Bunun denilmesinin nedenleri;Hastalık ortalama olarak 7 gün sürer. Hastalık kendi kendisiyle sınırlı kaldığı yani yan etki yapmadığı sürece tehlikeli değildir. Kendi normal seyrini tamamlayıp iyileşir.Gribin en sık yol açtığı yan etki pnömoni yani zatürredir.

Pnömoni ya virüse bağlıdır ya da grip nedeniyle zayıflayan organizmada bakteriler akciğere etki ederek akciğerin iltihaplanmasına yol açar ve pnömoni oluşur. Diğer yan etkiler pnömoni kadartehlikeli olmayabilir. Çünkü grip hastalığına bağlı en çok ölümler, özelliklede yaşlılarda pnömoniden yani zatürreden olmaktadır.Hamile kadınlar grip hastalığına yakalanınca çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Çünkü grip hastalığı düşük riskini artırabilir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp