Üretra Anatomisi

Üretra Anatomisi : Üretra (penisin içindeki idrar ve meniyi taşıyan ince boru) idrarın geçmesine engel olacak kadar daralabilir.Nadir görülen bir olaydır. Üretra daralması iltihaplar(üretrit), yaralanma sonrası ve enstrümental girişimlerden sonra gelişebilir. Çok ender olarak idrar yolu tamamen kapanabilir. Üretra daralması, akut bir belsoğukluğu olayından yıllar sonra ortaya çıkabilir.

Erkekte üretra mesane boynundan eksternal meatusa kadar uzanan, ürogenital sistem için kanal görevi yapan 18-20 cm uzunluktaki üretra prostatik, membranöz ve penil olmak üzere 3 kısımdan oluşur. Penis glansının içinden geçen üretral mukoza yassı epitelyum hücreli epitelyumden yapılıdır. Glansın proksimalinde mukoza değişici epitelyum hücreleri içerir. Üretranın kanlanması internal pudendal arter ve venden sağlanır. Lenfatikleri internal iliak ve ana iliak lenf nodüllerine drene olurlar. Kadında ise ortalama 4 cm boyutunda ve 6 mm çapındadır.

Klitorisin altında vagina ön duvarına açılır. Miksiyon dışında lümeni kapalı ve yıldız şeklindedir. Aslında kadın üretrası erkekteki prostatik üretranın analoğudur. Submukoza çok vasküler ve erektildir. Erkek üretrasına göre çok daha fazla genişleyebilir. Kadın üretrasında kontinansı sağlayan mekanizmalarına ek olarak mukoza kıvrımları ve ringin vasküler submukoza yapı yanında üretrovezikal açının büyük önemi vardır. Bu açının büyümesi ya da tersine dönmesi eforla idrar kaçmasına neden olabilmektedir. Üretranın tümünde parasempatik ve sempatik, özellikle alfa-adrenerjik reseptörler bulunur.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp