Üreter Fistülleri Nedir?

Üreter Fistülleri Nedir? : Anatomik olarak üreter fistüllerl üreterovajinal, üreteroenterik, ürete- rokütanöz, üreteroretroperitoneal (Cırinom) ve üreterolenfatik olarak beş grupta toplanır. Üreterovajinal olanların çoğu radikal pelvik cerrahi, serviksin ilerlemiş karsinomunun radyasyon tedavisi sonrası veya her ikisinin komplikasyonudur.Üreteroenterik fistül en sık Crohn's hastalığının, divertikülitis veya rejiyonal üreterokolitisin komplikasyonu olarak gelişir.

Üreterokütanöz ve üreteroretroperitoneal fistüller, penetran travma veya taş hastalığının kötü sonucudur.Üreter tam tıkalı değilse, uzun süreli üreter katater drenajı ile kon- servatlf yaklaşımla iyileşme beklenir. Buna karşı üreter kıvrımlar oluşturmuş veya tama yakın yaralanmışsa endoskopi altında üreteral stent yerleştirmek olanaksızdır. Bu durumda perkütan nefrostomi ile antegrad üreteral kateter yerleştirmek daha kolaydır. Bunun için iki düzlemli flouroskopi altında nefrostomiden itilen klavuz telin, mesaneye girdiği görüldükten sonra pelvis renalis ile mesane arasındaki uzaklık ölçülür.

Pelvis renalisin drenajı için gerekli düzeyde üzerinde birkaç delik açılan stent, klavuz telin üzerinden sokulur. Böylece idrarın mesaneye drenajı sağlanmış olur. Antegrad yolla yerleştirilmiş bir kateter genelde 6-12 hafta süreyle yerinde tutulur. Bu dönem boyunca kateter birkaç kez değiştirilerek çapı büyütülür ve zedelenme bölgesinde striktür oluşumu da önlenmiş olur. Bunun yanında perkütan stent kateterin, internal stent kateterle (double J) yer değiştirmesi de olasıdır.Üreterde doku kaybı büyükse üreter mesaneye yeniden ağızlaştırıl- malıdır. Bu da ancak mesaneden kaldırılan fleble uzatılabilir (Boan yöntemi). Transüreteroüreterostomi, üreteral reimplantasyon veya izole barsak parçasından da yararlanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp