Unutkanlık Sebepleri Ve Çözümleri

Unutkanlık Sebepleri Ve Çözümleri

Unutkanlığın ciddi bir soruna dönüşüp dönüşmediğini anlamak her zaman kolay olmayabilir. Bir iki unutkanlık hadisesi anormal sayılmaz. Unutkanlığın olağan dışı bir hal aldığını söylediğimiz kişilerde sadece unutkanlık değil başka sorunlar, olumsuz davranışlar da ortaya çıkar. Yükümlülüklerini yerine getirememe, bazı becerilerin kaybolmaya başlaması, olumsuz yönde mizaç, huy değişiklikleri gibi diğer belirtiler de unutkanlıkla yan yana geldiğinde ortada ciddi bir durum olduğundan şüphelenilebilir. Yine de kendi kendimize teşhis koymaya çalışmanın ne kadar yanlış olduğunu her zaman söylüyoruz. Belirtileri en iyi bir doktor değerlendirebilir. Dolayısıyla unutkanlıkla ilgili bir probleminiz olduğunu düşündüğünüz anda bir doktora başvurmanız atacağınız en doğru adım olacaktır.

Uykusuzluk: Unutkanlığın belki de en çok göz ardı edilen nedenlerinden biri de uykusuzluktur. Yeterince uyuyamamak, gece vücudu ve beyni yeterince dinlendirememek gün içinde kaygılı bir ruh haline ve bununla birlikte unutkanlığa neden olabilir.

Kullanılan ilaçlar: Sakinleştiriciler, antidepresanlar ya da bazı tansiyon ilaçları gibi sürekli kullanılan ilaçların dikkat dağınıklığına veya kafa karışıklığına neden olması mümkündür. Bu durumda yeni şeyler öğrenmek, öğrendiklerinizi, duyduklarınızı hatırlamak zorlaşabilir. Eğer unutkanlığınızın aldığınız bir ilaçtan kaynaklandığını düşünüyorsanız bu konuyu doktorunuza danışmalısınız. Herhangi bir sağlık sorunu için kullandığınız ilacı kendi kendinize bırakmanız doğru değildir. Doktorunuz eğer unutkanlıkla kullandığınız ilaç arasında bir bağlantı kurarsa size alternatif bir ilaç sunabilir.

Tiroid bezinin az çalışması: Tiroid bezi işlevini gerektiği gibi yerine getirmiyorsa bu durumda tiroid hormonları da vücutta yeterince üretilmiyor demektir. Tiroid hormonlarının vücudun diğer organları üzerinde önemli etkileri vardır ve beyin de bu organlardan biridir. Üstelik tiroid bezinin az çalışması depresyon ve uyku sorunlarına da yol açar. Her iki durumda da unutkanlık ortaya çıkabilir. Basit bir kan testiyle tiroid sorununuz olup olmadığını öğrenmeniz mümkündür.

Alkol: Alkolü fazla kaçırmak, alkolün etkisini üzerinizden attıktan sonra bile kısa dönem hafıza üzerinde olumsuz bir etki yapar. Bu durumda geçmişi hatırlamak da zorlanmazsınız belki ama az önce okuduğunuz makalenin konusu bir türlü aklınıza gelmeyebilir. Ne kadar alkol fazladır, ne kadarı çoktur kişiden kişiye değiştiği söylense de genel olarak kabul gören kadınlar için günde bir, erkekler için günde iki kadeh şaraptan sonrası ‘fazladır’. Diğer içkilerde ise alkol oranına göre bu miktar az-çok değişebilir.

Stres ve Kaygı: Yeni bir bilgi ya da yapılacak bir iş karşısında dikkatinizi toplamanızı, duyduklarınızı ilgiyle dinlemenizi veya kendinizi vermenizi zorlaştıracak herhangi bir etken hafıza problemlerine yol açar. Stres ve kaygı bu etkenlere iyi bir örnektir. Her ikisi de dikkati dağıtarak hem yeni bilgilerin hafızada yer almasını engeller hem de eski bilgileri hafızadan çekip çıkarmanızı zorlaştırır.

Depresyon: Depresyonun pek çok belirtisi vardır. Hayattan zevk alamama, içe kapanma, uyuşukluk ve sürekli kendini üzgün hissetme bunlardan bazılarıdır. Çok sık söz geçmese de unutkanlık da öne çıkan depresyon belirtilerinden biri olabilir.

Unutkanlık Ne Zaman Tehlikelidir?

Unutkanlığın ne zaman normal olduğu ne zaman olağan dışı bir hal aldığı önemli bir konudur. Unutkanlığın ciddi bir boyuta varması demek, her zaman kolaylıkla yapılan işlerde unutkanlık nedeniyle aksama yaşanması demektir. Örneğin:
  • Çok iyi bilinen, hep gidilen bir adresin yolunu karıştırmaya başlamak,
  • Tanıdıkların isimlerini ya da yüzlerini çıkaramamak,
  • Her zaman ezberde olan telefon numaralarını unuttuğunu fark etmek,
  • Cevap alınmasına karşın aynı soruyu tekrar tekrar sormak,
  • Zaman-tarih-mekan-insanlar hakkında kafa karışıklığı yaşamak,
  • Tanıdık yerlerde kaybolmak,
  • Aynı hikayeyi tekrar tekrar anlatmak
İleri derecede unutkanlıkta güvenlik, beslenme ve kişisel temizlik gibi gündelik işleri bile unutkanlık nedeniyle aksatmak bir problem olduğu anlamına gelir.

BELLEĞİ GÜÇLENDİRMEK MÜMKÜN MÜ?

Belleği güçlendirmek mümkün değil ama belleği maksimum seviyede, verimli bir şekilde kullanmak ve bu performansı korumak mümkündür. Kan dolaşımı, çevresel faktörler, yaşam biçimi çok önemli.

- Düzenli olarak bulmaca çözün.
- Yaptığınız iş haricinde okumalar yapın.
- Günde 1 saat yürüyüş yapın.
- Uykunuza ve beslenmenize dikkat edin.
- Toksin maddelerden uzak durun.
- Stresten uzak durun.
- Kendinize bir hobi oluşturun.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp