Unutkanlığın Nedenleri Ve Tedavisi

Unutkanlığın Nedenleri Ve Tedavisi : Unutkanlık bir hastalık değildir. Ancak ileriki yaşlarda ortaya çıkan unutkanlıklara başka belirtiler eşlik ettiğinde demans hastalıkları ortaya çıkabilir. En çok bilinen unutkanlık hastalığı Alzheimer dır. Unutkanlık kaynaklı hastalıklardan sadece Alzheimer yoktur. Bunun dışında Vasküler Demans, Lewy cisimcikli demans‘tan basedilir.

Unutkanlık Nedenleri

Unutkanlık stres, sıkıntı çeşitli hastalıklar neden olabilir ancak en temel nedeni psikolojiktir. Zöellikel gergin kimseler daha çok unuturlar. Unutkanlığın engellenmesi için hareketli bir yaşam tarzı, aileyle sık görüşmek, yeni şeyler öğrenmek farklı şeyler yaşamak gerekmektedir. Bazen b12 eksikliği de unutkanlık yapabilir. Ayrıca not almak stresten kaçınmak da unutkanlığı hafifletir.

Unutkan olan herkes hasta mı?

Bazı unutkanların unutma nedeni kişiliklerinin öyle olmasıdır. Ve bu unutkanlıklarından dolayı suçlanmamalıdırlar. Beyin üzerinde çalışmalarını sürdüren bilimadamlarına göre, beynin saklama kapasitesi konusu halâ gizini koruyor. Harvard Üniversitesi psikoloğu Daniel Schacter, 1996′da yazdığı ”Belleğin Peşinde”adlı kitabında, bir arkadaşla öğle yemeğine çıkmak gibi basit bir işi gerçekleştirmek için bile, yoğun bir zihinsel faaliyetin sürdürüldüğünü söylüyor. Önce arkadaşın dış görünümüne ilişkin bellek kayıtları taranacak; sonra restoran seçilecek; daha sonra seçilen restorana giden güzergah saptanacak vs.

Öncelikle beynin bilgisayardan farklı olduğunu akıldan çıkartmamak gerek; ancak aralarındaki parallelliği de gözardı etmemekte fayda var. Bu analojiden yola çıkarak beyni inceleyen bilimadamları, masaüstü bilgisayarında olduğu gibi beyinde de iki tip bellek olduğunu belirtiyor: ”Cari bellek”şu andaki bilgileri depolar; ”Uzun vadeli bellek”ise bunları ilerisi için saklar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp