Unilateral atipik fasial ağrı

Çeşitli nedenlerle yüzün bir tarafında sürekli ve künt ağrılar olduğunda "unilateral atipik fasial ağrı" (UAFA) dan söz edilir. Kadınlarda ve genç erişkinlerde sıktır. Ağrı nadiren TN kadar şiddetlidir.
Etyoloji ve fizyopatoloji: UAF A nın bir etyolojisi yoktur. Bazı hastalarda paranazal sinüsler, çene veya kafatası tabanında enfeksiyon bulunmuştur. Enfeksiyon ve enflamasyon, sinirde irritasyon ve hasara neden olur. Bir kısım hastada ise kranial foramenlerinde trigeminal sinir dallannın travma veya kafatası tabanı neoplazileri ile lezyonu bulunmuştur. Seyrek olarak trigeminal sinir veya meninkslerin benign tümörleri de atipik fasial ağrıya yol açabilir.
Semptom ve bulgular: UAF A bulgulan klasik TN den farklıdır. Ağrı devamlıdır, fakat şiddetinde dalgalanmalar olabilir. Seyrek olarak ağrısız intervaller olabilir. Ağrı genellikle yanıcı, acıyıcı veya kramp tarzındadır. Bazen sürekli ağrıya eklenen elektrik şoku benzeri Ağrı1ar olur. Ağrının dağılımı sıklıkla trgeminal alandadır, fakat boynun üst kısmına ve kafa derisinin arkasına da yayılabilir. Hasta sıklıkla ağrı alanında hiperesteziden yakınır. Bazen dizestezi de olabilir. Ağrı1ar bu alanların uyarılması ile ortaya çıkmaz. Yani tetik noktası yoktur. Fakat Ağrılı alanların stimulasyonu ile Ağrı şiddetlenebilir. Otonomik fenomen yoktur.
Tanı: UAFA nın tanısı iyi alınan bir öykü ile kolayca konabilir. Ancak hastaların hepsinde yukarıdaki kriterler bulunmaz. Bazı hastalarda UAF A ile TN kombine olabilir. Eğer UAF A varsa mutlaka altta yatan tedavi edilebilir hastalıklar aranmalıdır. Bu amaçla kraniografi, kafa kaidesinin BT si, dental ve otolaringeal incelemeler ve nörolojik muayene yapılmalıdır.
Tedavi: UAFA lı hastaların çok azı tedavi edilebilir. İlk adım daima patolojiyi araştırmak olmalıdır. Eğer lezyon bulunamazsa tedavi semptomatiktir. Trisiklik antidepressan ilaçlar ve fenotiazin kombinasyonu bazı hastalarda yararlı olur. Standart doz arnitriptilin gece 75mg, flufenazine lmg dır. Eğer ağrı TN benzeri bulgular da içeriyorsa antikonvü1zan tedavi önerilebilir. Ayrıca vitaminler, aminoasidler veya psikoterapi ile desteklenebilir. Ancak UAFA da psikoterapirlin yaran tartışmalıdır. Trigeminal traktotomi, mesensefalon, talamus ve beyin sapımn diğer ablatif lezyonlannın etkili olduğuna dair yayınlar bulunmakla birlikte UAF A lı hastalar genellikle cerrahi girişimlerden yararlanamazlar.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp