Uçakta Kulak Ağrısı

Uçakta Kulak Ağrısı :

Bu yazımızda uçuş sırasında ve sonrasında kulaklarda oluşan tıkanıklık ve ağrının nedenini ve bu rahatsız edici durumu önlemek için neler yapılabileceğini anlatacağız. Bu problemin ortaya çıkış mekanizmasını ve nasıl önlenebileceğini daha iyi anlamak için önce kulağın yapısını inceleyelim.

Kulak; dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere temel olarak üç kısma ayrılır. Dış kulak; kulak kepçesi ve kulak zarına kadar olan dış kulak yolundan oluşur. Orta kulak; şekilde görülen kulak zarından oval pencereye kadar olan boşluktur. Burada kulak kemikçikleri ve östaki borusu bulunur. İç kulak ise işitme ve dengeden sorumlu yapıların bulunduğu bölümdür. Anlatacağımız konuda bizi ilgilendiren kısım daha çok orta kulak ve burada bulunan östaki borusudur.

Östaki borusu orta kulaktan başlayıp aşağı uzanarak üst yutağa açılır. Başlıca görevleri burun boşluklarının hemen arkasında açıldığı yutaktan orta kulağın havalanmasını sağlamak ve kulak zarının önü ve arkasındaki basıncı dengelemektir. Özellikle ani basınç değişikliklerinde östaki borusu açılarak orta kulağın basıncını atmosfer basıncına eşitler ve kulak zarının patlamasını önler.

Kulağın yapısını kısaca inceledikten sonra hava yolculuğu esnasında kulaklarda neden tıkanma hissi ve ağrı oluşur, bu bilgiler dâhilinde açıklayalım. Uçak yolculukları esnasında ani basınç değişiklikleri olur. Kulak zarı sürekli bu basınç değişikliklerine maruz kalır. Bu durum en çok iniş esnasında yaşanır. Normalde her yutkunmada açılıp kapanan östaki borusunun bu ani basınç değişikliklerinde hemen açılması ve orta kulak basıncını ayarlaması gerekir. Basınç ayarlanamazsa kulaklar tıkalı gibi hissedilir hatta ağrılar olabilir. Bu durumu önlemek için neler yapılabilir? Bu durumu önlemenin en basit yolu östaki borusunun daha çok açılıp kapanmasını sağlamak, yani daha çok yutkunmaktır. Bunun için özellikle iniş öncesi sakız çiğnenebilir.

Sakız çiğnemek östaki borusunu açan kasları uyarıp daha sık yutkunma sağlayacaktır. Bunun fayda vermediği durumlar için yapılabilecek bir egzersizi anlatalım. Yapacağımız egzersizde orta kulağa östaki borusuyla basınçlı hava göndereceğiz. Derin bir nefes aldıktan sonra burnumuzu elimizle kapatıyoruz. Ağzımız ve burnumuz kapalı olduğu halde bu havayı dışarı üflemeye çalışıyoruz. Ağzımız ve burnumuz kapalı olduğu için hava uyguladığımız basınçla östaki borusundan orta kulağa geçecektir. Havanın orta kulağa geçtiğini kulağımızda bir ses olarak duyabiliriz ya da hissederiz.

Böylelikle normalde yeteri kadar dengelenemeyen basınç farkını kendi yaptığımız manevrayla ortadan kaldırmış oluyoruz. Anlattığımız yöntemlere rağmen bu rahatsız edici durum ortadan kalkmıyorsa östaki borusunuz tıkalı demektir. Bu durumda bir Kulak-Burun-Boğaz doktoruna başvurmanız gerekir. Östaki borusunun tıkanmasına üst solunum yollarının iltihabi hastalıkları, sinüzit, östaki borusunun iltihaplanması gibi nedenler yol açabileceği gibi yutak bölgesindeki bir patoloji de neden olabilir ki bu çok daha ciddi bir durumdur. Tıkanıklığın nedeni soğuk algınlığı, sinüzit gibi bir nedense uçuşu ertelemek ve basit tedavilerle bu problemleri ortadan kaldırmak her şeyi normale döndürecektir. Fakat geniz eti ya da yutak bölgesindeki başka bir patolojiden kaynaklanan bir problem varsa uygun tedavi yöntemleriyle tedavi edilmesi gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp