Türkiye''de Obezitenin Görülme Sıklığı Nedir?

Türkiye''de Obezitenin Görülme Sıklığı Nedir? :

Obezite

Ülkemizde de diğer ülkelerde olduğu gibi obezite görülme sıklığı gün geçtikçe artmaktadır. Sağlık Bakanlığı tarafından 7 coğrafi bölgede seçilen 7 ilde, 30 yaş üstü 15.468 birey üzerinde yapılan "Sağlıklı Beslenelim Kalbimizi Koruyalım" çalışmasına göre:Obezite görülme sıklığı; erkeklerde %21.2, kadınlarda ise %41.5 olarak bulunmuştur. Bunun yanı sıra VKİ değeri 40-69 yaş arasında doğrusal olarak artmakta, 70 yaşından sonra ise doğrusal olarak düşmektedir.
 
Bölgesel dağılımlar göz önüne alındığında;
 
• Obezite, Doğu Anadolu’da en düşük (%17.2)
 
• İç Anadolu’da en yüksektir (%25.0)
 
• Güneyde (%24)
 
• Kuzeyde (%23.5)
 
• Batıda ise (%21.6) olarak saptanmıştır

Türkiye''''de obezite hızla artıyor. Vücut kitle endeks değerleri incelendiğinde Türkiye''''de 15 yaş üstü bireylerin yüzde 34.8''''inin fazla kilolu, yüzde 44.2''''sinin normal kilolu ve yüzde 3.9''''unun ise düşük kilolu olduğu belirlendi. Obez olanların oranı ise yüzde 17.2 olarak gerçekleşti. Obez olanların kırsalda kentlere oranla yaklaşık 1 puan daha fazla olması ise dikkat çeken bir başka nokta oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2012 yılına ait Türkiye Sağlık Araştırması rakamlarını açıkladı. Araştırmaya göre, 0-6 yaş grubundaki çocuklarda, yüzde 27.9 ile ishal en sık görülen hastalık oldu. Araştırmanın alan uygulamasının yapıldığı Mayıs- Haziran 2012 öncesindeki 6 ay içinde, 0-6 yaş grubundaki çocuklarda ishalden sonra sırasıyla; yüzde 27.6 ile üst solunum yolu enfeksiyonu, yüzde 11.7 ile bulaşıcı hastalıklar, yüzde 9.2 ile kansızlık ve yüzde 8.7 ile ağız ve diş sağlığı sorunları en çok görülen hastalık türleri oldu.

Rakamlara göre, 7-14 yaş grubundaki çocuklarda yüzde 24.5 ile ağız ve diş sağlığı sorunları ilk sırada yer aldı. Ağız ve diş sağlığı sorunlarını sırasıyla; yüzde 11.5 ile göz ile ilgili sorunlar ve enfeksiyöz hastalıklar, yüzde 4.7 ile cilt hastalıkları ve yüzde 4.1 ile beslenme ile ilişkili hastalıklar takip etti. Araştırmaya göre, 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 13.2''''si hipertansiyon problemi yaşıyor. Bu yaş grubunda hastalık ve sağlık sorunu yaşadıklarını belirten bireylerin verdikleri yanıtlardan hipertansiyondan sonra en yüksek oranlar sırasıyla; yüzde 12.8 ile bel bölgesi kas iskelet sistem problemleri, yüzde 9.1 ile romatizmal eklem hastalığı, yüzde 7.7 ile mide ülseri ve yüzde 6.8 ile şeker hastalığı olarak tespit edildi.

Kayıtlara göre 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 48.4''''ü son 12 ayda tansiyon ölçümünü yaptırdı. 15 ve daha yukarı yaştaki bireylerin yüzde 33''''ü kan şekeri, yüzde 30.4''''ü kolesterol ölçümünü yaptırdı. Vücut kitle endeks değerleri incelendiğinde; bireylerin yüzde 34.8''''inin fazla kilolu, yüzde 44.2''''sinin normal kilolu, yüzde 3.9''''unun ise düşük kilolu olduğu görüldü.

Cinsiyet açısından bakıldığında ise, kadınların yüzde 20.9''''unun obez ve yüzde 30.4''''ünün fazla kilolu olduğu görüldü. Erkeklerde ise bu oranların sırasıyla, yüzde 13.7 ve yüzde 39 olduğu gözlendi. Obez olanların genel oranı ise yüzde 17.2 olarak gerçekleşti. Obez olanların oranı kırsalda yüzde 17.9 olarak gerçekleşirken bu oran kentte yüzde 17 oldu.

10 yıl sonra daha da artacak

Prof. Dr. Ziya Mocan (İç Hastalıkları Uzmanı): 15 yaş dediğimiz genç nüfusta erkeklerdeki obezite oranı kızlara göre daha fazla. Çünkü kızlar gelişme çağında görüntülerine daha önem veriyor. 40 yaş erişkin grubunda ise obezite erkeklere göre kadınlarda daha fazla. Bu oran yüzde 25''''ten beş sene içisinde yüzde 30''''lara çıktı. Obezite yılda yüzde 1 artıyor. On yıl sonra oran yüzde 40''''lara çıkacak. Obezite ovalarda yaşayanlarda daha fazla. Bunun nedeni muhtemelen yüksektekiler çıkıp iniyorlar, ağaç kesiyorlar, aktiviteleri faha fazla. Ovalarda daha az hareket var. Köylerde obezitenin artması da bilinç ve sosyo- ekonomik seviye ile ilgili. Kentsel kesimlerde insanlar biraz daha dikkat etmeye başladı.

Bel çevresi 8 cm genişledi!

Uzm. Dr. Ayça Kaya (Metabolizma Hastalıkları Uzmanı): 10 yılda bel çevresi hem kadınlarda hem de erkeklerde 8 santim genişledi. 2004''''te yüzde 27''''lerde olan oran 2010''''da yüzde 30''''un üzerinde çıkmıştı. Ev hanımlarında çalışanlara göre daha yüksek. Yaş ilerledikçe de obezite sıklığı artıyor. Emeklilik döneminde kilo artışı yükseliyor. Hareketleri de azalıyor. Metabolizma her on yılda bir yüzde 2-4 arasında azalıyor. Çocukluk çağı obezitesi de çok ciddi bir sorun . Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye''''de de artıyor ve bununla ilgili okullarda yapılacak ciddi sağlık taramalarına ihtiyaç var. Erkeklerdeki artış kadınlardan fazla. En önemli nedeni ise hareketsizlik.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp