Tüp Mide Nedir?

Tüp mide nedir?

Tüp mide ameliyatları banttan farklı olarak midenin dokusunun etkilendiği midenin büyük bir bölümünün çıkartılarak tüp şeklinde ince bir mide bölümünün bırakıldığı ameliyat yöntemleridir. Yine kısıtlayıcı ameliyatlar grubundadır hastanın aldığı gıda miktarının azaltılmasını amaçlayan ameliyatlardandır. Laporoskopik yöntemle yani kapalı yöntemle yapılabilir. Kilo kontrolünde mide bandına yakın oranlarda belki biraz daha fazla etkinliği saptanmıştır ancak uzun vadede mide bandıyla her hangi bir avantaj dezavantajı yoktur.

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

Laparoskopik olarak yapılabilir, böylelikle yara iyleşmesi daha hızlı olmakta ,ağrı daha az olmakta, hastanede kalış süresi kısalmaktadır.
Midenin kapasitesi küçültülür fakat fonksiyonları değiştirilmediğinden birçok besin gurubunun az olarak tüketilmesine olanak sağlar.
Ghrelin (açlık hormonu) üretilen midenin fundus bölgesi çıkarıldığından iştah da azalmış olur ve kilo kaybı meydana gelir.
Pilor (mide kapakçığı) korunduğu için, dumping sendromu önlenir. Besinler mideyi daha geç terk ettiği için daha uzun süre tokluk hissi yaşanır.

Ülser oluşma riski en aza indirilir.
Bağırsak bypassından kaçınılarak; bağırsak tıkanıklığı, marjinal ülser, anemi, osteoporoz (kemik erimesi) , protein ve vitamin eksikliği riski ortadan kaldırılır.

İkili ameliyatlar için uygun çok yüksek VKİ ne sahip hastalarda (VKİ> 55 kg/m2) ilk aşama ameliyat için çok etkili sonuçlar verir.
Anemisi olan veya bağırsak bypassının ileri dönem komplikasyonlarından endişe duyan hastalar için ve de crohn hastalığı olanlar veya bağırsak bypassı için yüksek risk taşıyan hastalar için ideal bir tercihdir.
Yüksek kilolu hastalarda laproskopik olarak uygulanabilen bir ameliyat olduğundan daha az yara , daha az akciğer sorunu , daha az ağrı ve daha hızlı iyleşme sunar.
Tüp mide ameliyatı daha sonra ikinci bir ameliyat ile bypassa ve doudenal switche çevrilebilir.

Tüp Mide Ameliyatının Dezavantajları Nelerdir?

Beklenenden az kilo kaybı yada yeniden kilo alımı görülebilir , bu ihtimal teorik olarak bütün ameliyat türlerinde bulunur ancak bypass da tüp mideye nazaran daha az görülür.
Çok yüksek VKİ ne sahip hastalarda (VKİ> 55 kg/m2) fazla kilonun geri kalanını kaybetmek için genellikle ikinci bir obezite ameliyatına gerek duyulur. İki aşamalı obezite ameliyatları çok yüksek VKİ ne sahip hastalarda daha etkili ve güvenli sonuçlar doğururlar.
Sıvı veya yumuşak yüksek kalorili besinler absorbe edilebildiğinden kilo vermeyi yavaşlatacaktır.
Tüp mide ameliyatlarında mide boydan boya kesildiği için bu dikiş hattında (stapler hattında) bazen kaçaklar ve kanamalar oluşabilir.
Midenin kesilen kısmı karından çıkartıldığından geri dönüşümü olan bir ameliyat değildir. Ama bypassa ve doudenal switche çevrilebilir.

Tüp Mide Ameliyatının Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi işlemde olduğu gibi Tüp Mide ameliyatlarında da potansiyel riskler ve potansiyel komplikasyonlar vardır. Obezite Kliniğinde bu risklerin en aza indirilmesi için uzman bir ekip tarafından karşılanırsınız. Gerek ameliyat öncesi , gerek ameliyat esnasında gerekse de ameliyat sonrasında alanında uzman bir ekip her zaman yanınızda olacaktır. Bununla birlikte;

Bu ameliyatta midenin büyük kenarı kesilip çıkartılarak 100 ila 150 mİ arasındaki hacime sahip bir mide tüpü oluşturulur. Bu uygulamada 2 mekanizma ile kilo kaybı olmaktadır;
 
1- Kısıtlayıcı Etki: Mide hacminin küçültülmesi ile mekanik bir kısıtlanma ve mide hareketlerinin azaltılmasına bağlı kilo kaybı
 
2- Endokrin Etki: Çıkartılan mide bölümünden salgılanan ve açlık hormonu olarak tanımlanan GHRELİN hormon seviyesinde düşme sağlanarak tokluk hissi oluşumu gerçekleşmektedir. Ghrelin midenin fundus denilen üst parçasındaki hücrelerce salgılanan bir peptid proteindir. Beyindekiiştah artırıcı bölgenin kuvvetli bir uyaranıdır. Tüp mide ameliyatında Ghrelin üretilen midenin fundus bölgesi çıkartıldığından iştah da azalmış olur ve kilo kaybına katkıda bulunur.
 
Bu uygulama mide hacmini kısıtlayıcı bir işlem olduğu için bağırsaktaki besin emiliminde bir problemle karşılaşılmaz. Ancak bazı vitaminlerin emilimi için mide parietal hücrelerinden salgılanan aside ihtiyaçları vardır. Dolayısıyla hastaların ameliyat sonrasında demir ve B12 vitamini takviyesi almaları gerekmektedir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp