Tüp Bebek Yasası

TÜP BEBEK YASASI

Tüp Bebek Yasası,kısırlık hastalığında bir tedavi yöntemi olan tüp bebek uygulaması konusunda,tüp bebek uygulamasının usul ve esasları ile tüp bebek uygulamasına ait maliyetin kişilerin bağlı oldukları kurumlar tarafından veya ilgisine göre sosyal güvenlik kurumları tarafından maliyetin karşılanmasını kapsayan düzenlemelerden tüp bebek yasası oluşur.

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu tüm hükümleri ile birlikte 01.10.2008 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Üremeye yardımcı tedavi (tüp bebek) uygulaması genelde çocuk sahibi olmak için uygulanmaktadır.

Tüp bebek (üremeye yardımcı tedavi) uygulaması özetle kadın ve erkeğe ait üreme hücrelerinin vücut dışı koşullarda döllenme işlemi olarak adlandırılır.

Tüp Bebek
Tüp bebek, klasik yöntemler ile gebe kalamayan kadınlarda uygulanan bir tedavi şeklidir. Erkek (sperm) ve dişi (yumurta) döl hücrelerinin laboratuar koşullarında birleştirilmesi sonucunda oluşan embriyoların rahime transferi ilkesine dayanır. Laboratuar koşullarında gerçekleştirilen döllenme, kendiliğinden ya da insan eliyle tek yumurta içine tek sperm verilmesi ile sağlanır[2].

Ülkemizde son üç yıl içinde yaklaşık 108 bin tüp bebek uygulaması yapıldığı, bunlardan yüzde 25'inin canlı ve sağlıklı doğumla sonuçlandığı yapılan araştırmada belirlenmiştir[3].

5510 sayılı Kanun Yönünden Tüp Bebek Uygulaması

Yasal düzenleme gereği[4], evli olmakla birlikte çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisinin, erkek ise karısının;

1. Yapılan tıbbî tedavileri sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamadığının ve ancak yardımcı üreme yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğinin Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben mümkün görülmesi,

2. 23 yaşından büyük, 39 yaşından küçük olması,

3. Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından belgelenmesi,

4. Uygulamanın yapıldığı tıbbî merkezin Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme yapmış olması,

5. En az beş yıldır genel sağlık sigortalısı veya bakmakla yükümlü olunan kişi olup, 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısının olması,
şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde en fazla iki deneme ile sınırlı olmak üzere yardımcı üreme yöntemi tedavileri ile bir hastalığın tedavisinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması ve Kurumca yetkilendirilen sağlık hizmet sunucuları sağlık kurulları tarafından tıbben zorunlu görülmesi halinde yardımcı üreme yöntemi tedavileri Sosyal Güvenlik Kurumunca karşılanacaktır.

Tüp Bebek Tedavisi Katılım Bedelleri
Bir hastalığın tedavisinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki, yardımcı üreme yöntemi tedavisinde katılım payı ilk denemede % 30, ikinci denemede % 25 oranında uygulanır[5]. Embriyo freezing işlemi içinde %30 oranında katılım payı alınır.

Tüp bebek katılım payı tedavinin yapıldığı sağlık merkezi tarafından kişilerden tahsil edilir.

Genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin ödeyecekleri katılım payının tutarı sağlık hizmetinin alındığı tarihteki asgari ücretin %75‘ini geçemez hükmü gereği katılım payında uygulanan üst limit dikkate alınmaz.

Tüp bebek tedavisinde Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) eki[6] listede belirtilen fiyatlar esas alınarak ödeme yapılır.

Tüp bebek tedavisine kullanılan ilaçlar, katılım payından muaf değildir. Diğer bir ifadeyle tedaviden yararlananlar katılım payı ödeyecektir.

Sonuç
5510 sayılı Kanun ile birlikte Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki sigortalılar, Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan tüm sağlık kurumlarından tüp bebek tedavisine yönelik hizmeti alabilecektir.

Tüp bebek tedavisinde deneme sayısı 01.10.2008 tarihinden itibaren ikidir. Bu tarih öncesi tüp bebek tedavisi deneme sayısı, bu tarihten sonarada dikkate alınmaktadır. Diğer bir ifadeyle 01.10.2008 öncesi iki kez tedavi görenler, bu haktan yararlanamaz.

39 yaşından büyük,örneğin 40 yaşından gün alan tüp bebek tedavisi gören genel sağlık sigortalısı kadının veya sigortalı erkeğin bakmakla yükümlü olduğu karısının tüp bebek tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenmez.

Evli olmakla birlikte, eşlerden herhangi birinin evlat edinilmiş çocukları hariç, soy bağı kurulmuş sağ çocuğunun olmaması koşulu ile genel sağlık sigortalısı kadın ise kendisinin, erkek ise bakmakla yükümlü olduğu karısının tüp bebek tedavi giderleri Sosyal Güvenlik Kurumunca ödenir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp