Tüp Bebek Hakkında Herşey

Tüp bebek hakkında herşey bu makalemizde tüp bebek hakkında bilmedikleriniz,tüp bebek tedavisiyle ilgili uygulamalar,tüp bebek aşamaları,tüp bebek yapabilmenin yaşı,tüp bebek yumurta toplama uygulaması ve tüp bebek ile ilgili bütün herşeyi bulabileceğiniz bi makale göz atmanızı öneririz.

Tüp Bebek Hakkında Herşey;

35 yaşını geçmiş çiftler ve bazı hastalıkları olanlar, korunmadıkları halde hamilelik oluşmuyorsa altı ay, daha gençler ise bir yıl bekleyip doktora başvurmalıGünümüzde çevremizde çocuk sahibi olamayan çiftlere daha sık rastlar olduk. Bunda, artık kadınların çalışıp annelik yaşını ertelemesinin de payı var. Kadın-erkek kısırlığı, tedavileri ve tüp bebek konusuna, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Çepni'nin verdiği bilgilerle başlıyoruz.

Ne zaman bir çift kısırlık şüphesiyle hekime başvurmalı?

Bir yıl boyunca uygun sıklıkta birlikte olan (haftada iki-üç kez) ve bir doğum kontrol yöntemi kullanmadığı halde çocuğu olmayan çiftler hekime başvurmalı.

Bu süre herkes için aynı mı?

Bir yıllık süreyi, bilinen bir problemi olmayan genç çiftlere öneriyoruz. Genç kadınların bir yıl sonunda gebe kalma şansı yüzde 85. Eşleriyle yumurtlama gününde birlikte olan, sağlık sorunu olmayan 35 yaşın üstündeki kadınlarda ise bu oran yüzde 25. Dolayısıyla birkaç ay gebelik olmadı, diye genç çiftlerin endişelenmeleri gereksiz. Ancak özellikle 35 yaşın üzerindeki kadınlar altı ay sonra doktora başvurmalı.

Yine âdet düzensizliği başlayanlar, yumurtalık, rahim veya karın ameliyatı olanlar, verem geçirenler, karın zarı iltihabı ya da karın içi enfeksiyonu geçirenler altı aydır gebe kalamıyorsa doktora gitmeli. Ayrıca kanser nedeniyle kemoterapi ya da radyoterapi alanlar bu tedavilerden önce hemen hekime başvurmalı.

Erkekler hangi durumlarda bir yıldan önce doktora gitmeli?


İnmemiş testis ameliyatı geçiren, hâlâ inmemiş testis sorunu olanlar risk grubunda. Kemoterapi ya da radyoterapi tedavisi alanlar, yetişkinliğinde kabakulak geçirmiş, testisleri normalden küçük olan erkekler oyalanmadan doktora gitmeli. İleri derecede şeker hastaları, aşırı alkol ve sigara tüketenler de doktora başvurması gerekenler arasında. Bir de varikosel dediğimiz testislerinde ele gelen kitle veya damar genişlemesi olan erkeklerin evlendiklerinde doktora gitmesi gerekiyor.

Mesleklerin kısırlığa etkisi var mı?


Eşi aylarca uzakta çalışmak zorunda olanlar, ayakkabı tamiri gibi işlerde yapıştırıcı kullananlar, çok stresli görevleri olanlar, fırın işçileri ya da maden eritme ocaklarında aşırı ısıya maruz kalanlarda çocuksuzluk problemi daha sık görülebilir. Yine boya-badana işinde çalışanlarda, sanayide boyayla ilgili zehirli maddelere maruz kalanlarda bu ihtimal var. Yoğun kimyasal madde soluyanlar da risk taşıyor.

Çocuk sahibi olamayan çiftlerin hangi uzmana başvurması gerekir?

Standart bilgilerle iyi donatılmış kadın hastalıkları ve doğum uzmanı ya da konuyla uğraşan androloji uzmanı ilk başvurulacak hekimler olabilir. Ancak kısırlık konusunda uzmanlaşmış hekimler de tercih edilebilir. Önemli olan işini doğru ve güncel bilgilerle yapan doktoru bulmak.

Peki doktora başvuran çiftlere ilk yapılan tetkik hangisi?

Çiftlerin vücut yapılarını değerlendirmek ve genel muayenelerini yapmak ilk basamaktır. Örneğin çok zayıf ya da çok şişman bir hanımda sadece kilo, sorunun sebebi olabilir. Kadınlar için önemli bir tetkik jinekolojik muayenedir. Ayrıca vajinal smear ya da rahim ağzı akıntı tahlili mutlaka yapılmalı. Jinekolojik muayenede rahim ve yumurtalıklarda yapısal bir problem, miyom, kist gibi herhangi bir sorunun olup olmadığını araştırırız.

Daha sonra ultrasonla yumurtalıkların ve rahimin durumuna bakarız. Ultrason bize yumurtlamaya hazır kaç tane yumurta keseciği olduğunu gösterir. Ayrıca rahim genişlemesi, miyom, yumurtalıklarda yer işgal eden bir kist ya da tümörün varlığı ultrasonla tespit edilebilir.Daha sonra kadınlara yumurtlama olup olmadığını gösteren hormon testlerine geçeriz. Hormon testlerinin bir kısmı adetin üçüncü gününde, bir kısmı da âdetin 21-22'nci günü yapılıyor.

Erkekte ise ilk tetkik spermiogram dediğimiz sperm analizi yani meni tahlilidir. Ancak erkeklerde tahlil sonuçları çok değişken olabileceğinden iki-üç ay ara ile spermiogramı tekrarlamak gerekli.

Tıkalı tüpler ameliyatla açılıyor

Tüplerin tıkanma nedeni bir değil: Karın içinden geçirilmiş ameliyatlar, kürtaj sonrası iltihap, verem hastalığı... Tıkalı tüpler özellikle gençlerde ameliyatla açılabiliyor. Anne olmak isteyen kadınlar, âdet düzensizliklerini de ciddiye almalı. Düzensizlik, polikistik over sendromuna işaret olabilir

Kadınlarda hamileliğin önünde çeşitli engeller var. Tıkalı tüpler, adet düzensizlikleri gibi... Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Çepni, bu rahatsızlıklar ile tedavide gereken tetkikleri anlattı.

Rahim filmi ne zaman gerekiyor?

Rahim filmi kısırlık şikâyetiyle gelen kadınlarda isteyeceğimiz vazgeçilmez tetkiklerden. Âdet bittikten sonraki iki-üç gün içinde çekilmeli. Tüplerin açık olup olmadığına dair bir röntgendir. Rahim dokusunda doğuştan ya da sonradan bozuklukların tespitinde önemlidir. Rahim filminin çekilmesi ciddi bir ağrı yaratmaz, anestezi gerektirmez. Bazen rahim filminden sonra kendiliğinden gebelik oluşur.

Laparoskopi nedir?

Herkese gerekli bir tetkik değil. Bu yöntemle genel anestezi altında karın içine bakılır. Laparoskopiye şu durumlarda ihtiyaç duyulur:Eğer tüpler rahim filminde kapalı görünüyorsa laporoskopiyle gerçekten kapalı olup olmadığı incelenir. Ya da hormonal tetkikler ve rahim filminden sonra herhangi bir sorun tespit edilmezse, birkaç yıl sonra laparoskopiden yararlanılır.

Ayrıca karın içindeki yapışıklıklar veya endometriyozis hastalığının değerlendirilmesinde kullanılır. Bunun dışında yapışıklıkların açılması, endometriyozis odaklarının tedavisi, yumurtalık kistlerinin çıkarılması gibi ameliyat gerektiren durumlarda kullanılabilir.

Bir de histeroskopi adlı bir yöntem var.

Bu yöntemde de optik bir aletle rahim içine girilir ve incelenir. Eğer rahim filminde ve ultrasonda miyom, polip, yapışıklık ya da çift rahim gibi durumlardan şüphe duyuluyorsa bu yönteme tedavi amaçlı da başvurulabilir.

Kısırlık testinde kullanılan testlerin maliyeti nedir?

Çok pahalı değil. Spermiogram 30-50 YTL, hormon testleri 100-150 YTL, rahim filmi ise 150-200 YTL civarında. Sosyal güvencesi olanlar için devlet bu tetkikleri karşılıyor. Ayrıca devlet, memur, SSK'lı, emekli, yeşil kartlı ve Bağ-Kur'lu olanların tedavi masraflarını da belli kurallar çerçevesinde kısmen karşılıyor.

Kadınlardaki tüplerin görevi nedir?

Bütün normal gebelikler kanal ya da tüp dediğimiz yumurtalık yolunda başlar. Yumurtalıklardan atılan yumurta tüpler tarafından içeri alınır ve burada erkek tohum hücresiyle bir araya gelerek döllenme gerçekleşir. Tüpler meydana gelen embriyonların yaklaşık beş-altı gün beslenmesini, daha sonra rahim içine nakledilmesini sağlıyor. Eğer tüpler tıkalıysa spermiyle yumurta birbirine ulaşamaz, bunun sonucunda da döllenme meydana gelmez.

Tüpler neden tıkanır?


Daha önce karından, özellikle de kadın üreme organları yani yumurtalık, tüp ve rahimden geçirilmiş ameliyatlar önemli bir neden. Örneğin yumurtalık kisti, çikolata kisti, dış gebelik, miyom ya da rahim düzeltme ameliyatları, bağırsak tıkanıklığı, çocukluk çağında uygun yapılmayan apandisit ameliyatları tüplerin tıkanmasına neden olabiliyor. Yapılacak her türlü yanlış cerrahi müdahale ileride kısırlık nedeni olarak karşımıza çıkabilir. Bir başka önemli neden, özellikle bel soğukluğu gibi cinsel temasla bulaşan enfeksiyonlar. Yine kürtaj sonrası iltihabi hastalık ya da karın içi iltihabi olaylar ve verem hastalığı tüpleri tıkayabilir.

Tüplerde sorun varsa ne yapılıyor?


Genç hastalarda ameliyatla düzeltilebilir. Ancak düzeltilecek tüp sağlıklı kalmalı ve en az dört santim olmalı. Örneğin tüberküloz nedeniyle tıkanmış, içi sıvı veya iltihap dolu tüplerin tamiri bir işe yaramaz. Böyle olgularda ve özellikle yaşlılarda tüp bebek önerilir.

Kadınlarda normal yumurtlamanın olup olmadığı anlaşılabilir mi?

Bir kadın eğer düzenli, yani 21-35 gün aralıklarla âdet görüyorsa o kadını yumurtluyor olarak düşünebiliriz. Ancak bu, düzensiz âdet görenlerin yumurtlama fonksiyonunun olmadığını bize göstermiyor. Mesela 35 günden daha fazla âdet arası açılmış kadınlarda yüzde 60 civarında yumurtlama olabiliyor. Yumurtlama olup olmadığını anlamak için birtakım testler var. Bunlardan en sık başvurulanı kanda progesteron hormonu tespiti.

Test âdetin 21 ile 24'üncü günleri arasında yapılır. Yumurtlama için bir başka test de, rahim içinden parça alarak rahim içi bezlerinde birtakım değişiklikler olup olmadığını belirlemek. Yumurtlama konusunda kadınların kendi kendilerine yapabileceği bir test de var. Vücut ısısı testi dediğimiz bu yöntemde, kadın sabah uyandığında yataktan kalkmadan dil altından dereceyle ateşini ölçer. Daha sonra ölçümleri bir kart üzerine kaydeder. Tam yumurtlama gününden sonra bu ısıda yarım derecelik artış olur. Eğer vücut ısısı yükselmişse yumurtlama var demek.

Yumurtlama bozukluklarına yol açan nedenleri anlatır mısınız?


Başlıca dört önemli nedeni var. En sık rastladığımız yumurtlama bozukluğu sebebi 'polikistik over sendromu' denilen ve daha çok hormon bozukluğu sonucu oluşan hastalık. Santral sinir sistemine ait sorunlar, yumurtalıkların erken iflas etmesi ya da yumurtalıklardaki yumurtaların erken bitmesi (erken menopoz) ve prolaktin hormon yüksekliği yumurtlama bozukluğu yapan diğer faktörler.

Yumurtalıklar neden iflas eder?

Hanımların yumurtaları doğuştan belli bir sayıda yumurtalıklarda yer alır. Bu yumurtaların zarar görmesi, tükenmeleri ya da alınmaları sonucu yumurtalıklar çalışamaz. Örneğin kanser hastalığı yüzünden kemoterapi-radyoterapi tedavisi görmek, çok ağır yumurtalık cerrahisi geçirmek önemli nedenler arasında. Ama bazen yumurtalıklardaki yumurtalar hiçbir neden olmadan erken tükenebilir. Ya da yumurtalıklar olması gereken hormonlara cevap vermez. Yani hasta erken menopoza girer.

Maalesef erken menopoz konusunda doğurganlık açısından yapabileceğimiz pek bir şey yok. Bu olgularda tek seçenek ülkemizde yasal olmayan yumurta bağışı. Ancak bu olguların çok az bir kısmında ilk beş yıl içinde yumurtalık fonksiyonları geri kazanılabiliyor ve gebelik gerçekleşebiliyor. Fakat bu durumun son derece nadir olduğu unutulmamalı. Kanser tedavisi öncesinde yumurtalık dokusunun, yumurtanın ya da oluşturulacak embriyonun saklanması yeni tedavi şansları arasında.

Polikistik over sendromu nedir?

Doğurganlık çağında en sık karşılaştığımız hormonal bozukluktur. Ortalama 10-15 kadından birinde polikistik over sendromu var. Çocuğu olmayan hanımlarda daha sık görülüyor. Hastalığın en önemli özelliği, âdet düzensizliği. Düzensizlik daha çok uzun aralıklarla, örneğin 45-60 günde bir âdet görmeyle kendini gösterir. İkinci önemli özelliği, erkeklik hormonu artışına bağlı olarak tüylenme olması.

Kıllanma özellikle yüzde çene altında, göğüs uçlarında ya da göbeğe doğru oluyor. Yine erkeklik hormonunun yüksekliği erkek tipi saç dökülmesine, yağlanma ve sivilceye yol açıyor. Bir başka özelliği de ultrasonda polikistik over dediğimiz özel bir görüntü çıkarması. Eğer bir kadında bu üç özellikten ikisi varsa polikistik over sendromu tanısı koyarız.

Bu hastalık neden ortaya çıkıyor?

Büyük olasılıkla genetik geçişi olan bir yumurtalık hastalığı. Bazı ailelerde daha sık.Polikistik over sendromu nasıl bir mekanizmada kısırlık yapıyor.Özellikle hormonal etkiler sonucunda yumurtlama bozukluğuna yol açtığı için gebe kalmayı engelliyor.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp