Tümör Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri

Tümör Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri : Bazı ürogenital sistem tümörlerinde onkofetal antijen değerleri yüksek bulunur. Karsinoembrlyonik antijen (CEA) ve alfa-fetoprotein (AFP) bunlardan sayılır Bu tümör değerlerinin düşük olması kanser olasılığını dışlamaz. Ancak yüksek tümör değerinin radikal bir cerrahı girişim sonrası normal sınıra inip kontrollarda tekrar yüksek bulunması metastaz açısından anlamlıdır Prostat-speslfık antijeni (PSA) prostat kanserine özgü tümce belirtecidir.Karsinoembriyonik Antijen (CEA). tetal doku antijenlerine çok benzediğinden bu isimle tanımlanmıştır. Serum karsinoembriyonik antijen düzeyi 2.5 ng/ml.'dir. Bu değerin üstünde bulunması her zaman tümörü göstermez.

Özellikle ürıner karsinoembriyonik antijen düzeyinin yüksek olmasıürotelyal tümörde olur. Ayrıca tümörün evresi ilerledikçe, CEA düzeyindeki yükselme de paralellik gösterir.Alfa-Fetoprotein (AFP), molekül ağırlığı 70.000 olan bir glüko- proteindir. Fetüste ve yenidoğanda yüksek konsantrasyonda bulunur. Erişkinde normal değeri 10 ng/ml.'dir. Serum alfa-fetoprotein düzeyi, özellikle testis tümörlerinden embriyonal karsinom ve Yolk sac tümöründe yüksek bulunur. Seminom ve diğer gonadal tümörlerle nefroblastoma da normal sınırlarda kalır.

Prostat-Spesifik Antijeni (PSA), prostat epitel hücrelerinden salgılanan, 34.000 molekül ağırlığında, bir serin proteazıdır. Normalde sistemik dolaşıma çok az bir bölümü geçer. Prostat bezinin yapısında tümöral değişiklik olduğunda, diffüzyonla prostat kanalcıklarına ve kılcal damarlar aracılığıyla da genel dolaşıma bolca karışır. Prostat dokusu bulunan her erkeğin serumunda, ölçülebilecek düzeyde prostat-spesifik antijeni saptanır. 4 ng./ml. normal sınır düzeyi olarak benimsenmektedir. Serum PSA düzeyi, 4 ng./ml ile 10 ng./ml. arasında ise kuşkuyla bakılır. PSA, prostat dokusunda üretilmesine ve prostata özgü bir tümör belirleyicisi olmasına karşın, prostat kanserine spesifik değildir.

Ama elimizdeki laboratuvar bulgularının en güveniliri olduğuna kuşku yoktur. Benign prostat hiperplazili hastaların %28'inde PSA değeri yüksek çıkabilir. Yaşla ve prostat büyüklüğüyle de PSA değeri yükselir. Prostat kanserli hastaların yaklaşık %80'inde normalden yüksektir ve tümörün evresine paralel olarak da artar. Kanser dokusunun büyüklüğü ve serum PSA düzeyi arasında bir ilişki vardır.

Prostat kanserli hastada serum PSA değeri 20 ng/ml. altında ise kemik metastazı olasılığı azdır. Yüksek PSA değeri, radikal prostatektoml sonrası 21 gün içinde ölçülemeyecek düzeye iner. Antiandrojen tedavi sonrası ise 3-6. ayda 4 ng./ml. altına düşmesi iyi bir prognozun göstergesi sayılır. Rekürrens ortaya çıktığında hızla yükselir. Serum PSA değeri, rektal muayene, transrektal ultrasonografiden etkilenmese de, transrektal biopsi ve transuretral rezeksiyon sonrası belirgin şekilde yükselir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp