Tükürük Bezi Kanseri


Tükürük bezi kanseri tükürük bezlerinde başlayan ender bir kanser türüdür. Tükürük bezi kanseri ağzınızdaki, boynunuzdaki veya gırtlağınızdaki herhangi bir tükürük bezinde başlayabilir.Tükürük, sindirime destek olur, ağzınızı ıslak tutar ve tükürük bezleri tarafından üretilir. Çenenizin altında üç ana tükürük bezi grubu vardır - parotid, sublingual ve submandibuler. Diğer küçük tükürük bezleri dudaklarınızın, yanaklarınızın içinde ve ağzınız ve gırtlağınız boyunca bulunur.Tükürük bezi kanseri en yaygın olarak kulağınızın hemen önünde bulunan parotid bezde oluşur.Tükürük bezi kanseri tedavisi genellikle ameliyat gerektirir. Tükürük bezi kanseri için diğer tedaviler radyoterapi ve kemoterapi içerebilir.

Belirtileri

Çenenizin yanında, boynunuzda ya da ağzınızda bir kitle ya da şişkinlik
Yüzünüzün bir kısmında uyuşukluk
Yüzünüzün bir tarafında kas güçsüzlüğü
Tükürük bezi bölgesinde ısrarcı ağrı
Yutkunma güçlüğü
Ağzınızı geniş açmada zorluk

Doktora ne zaman görünmeli

Sizi endişelendiren bulgu ve belirtileriniz olursa doktorunuzdan bir randevu alın.Tükürük bezlerinin yakınında şişme ya da kitle tükürük bezi kanserinin yaygın bir belirtisidir, ancak bu kanser olduğunuz anlamına gelmez. Çoğu tükürük bezi tümörleri kanserli değildir (iyi huylu ya da benign).

Sebepleri

Tükürük bezi kanserinin nedeni kesin olarak bilinmemektedir. Tükürük bezi kanserlerinin, tükürük bezindeki bazı hücrelerin DNA‘larında mutasyon geliştiğinde oluştuğu bilinmektedir. Mutasyon hücrelerin hızla büyümesine ya da bölünmesine yol açar. Mutasyona uğramış hücreler, diğer hücreler ölürken yaşamaya devam eder. Biriken hücreler çevre dokuları istila edebilecek bir tümör oluşturur. Kanserli hücreler ayrılıp vücudun uzak bölgelerine yayılabilir

Tükürük bezi kanserinin pek çok türü vardır. Doktorlar tükürük bezi kanserini tümörde bulunan hücre tiplerine göre sınıflandırır. Tükürük bezi kanserinin türü doktorunuzun hangi tedavi seçeneklerinin sizin için uygun olduğunu belirlemesine yardımcı olur.

Tükürük bezi kanserinin türleri şunlardır:

Asinik hücre karsinom
Adenokarsinom
Adenoid kistik karsinom
Berrak hücreli karsinom
Kötü huylu miks tümör
Mukoepidermoid karsinom
Onkositik karsinom
Polimorf düşük dereceli adenokarsinom
Tükürük kanalı karsinomu
Skuamöz hücreli karsinom

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp