Tüberkülozun Etkileri

Tüberkülozun Etkileri : Tüberküloza yakalanan hastanın tedavisi geciktiği durumlarda tüberküloz basilleri tehlikeli ilâve hastalıklara sebep olurlar. Bunların başında “zatülccmp” gelir. Basillerin vücuda yayılıp iltihap düğümleri oluşturması sırasında kalp zan (perikard), kann zan (periton) ve akciğer zan (plevra) çok kolay etkilenirler. En evvel etkileneni de şüphesiz akciğer zan- dır. Akciğer zannın tüberküloz basilleritarafından işgal edilmesi ile ortaya çıkan hastalığa zatülcenp veya tıp diliyle “plö- rezi” diyoruz.Zatülcenbi -etkileme derecesine göre- üçe ayınyoruz:

Kuru, yaş ve iltihaplı zatülcenp.Kuru Zatülcenp: Tüberküloz basillerinin akciğer zanna yerleşmeleriyle birlikte; eğer vücut direnci yüksek ise iltihap yapacak fırsatı bulamazlar. Soluk alma sırasında boyun ve göğüs bölgesinde şiddetli ağn ile kendisini belli eder. Hasta kesik kesik solur. Vücut ateşi 38 ile 39 derece arasında değişir. Tedavisi tüberkülozla beraber yürütülür.

Aynca göğüs sargısı, termofor ve elektrikli yastık gibi usullerle göğüs bölgesi sıcak tutulur ve kuvvetlice oğulursa ağrılann hafiflemesi temin edilmiş olur. Eğer soluk alma güçlüğü ile birlikte öksürük de başlarsa; öksürük için ilâç alınabilir.Yaş Zatülcenp: Vücut direnci yeterli olmadığı durumlarla “kuru zatülcenp” gelişerek akciğer zan arasında su toplanmasına sebep olur. Sıvı birikmesi fazla olduğu taktirde, hasta soluk alırken göğsüne çivi batıyormuş gibi acı duyar. Bu sebeble ağrı duyduğu tarafın tersine yatar. Aşın terleme ve idrarda azalma görülür.

Öksürük sırasında balgam çıkaramadığı için boğazda gıcıklanma olur. İki veya üç hafta müddetle 40 dereceye varan ateş yapar. Mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gerekir.İltihaplı Zatülcenp (Ampiyem): Yaş zatülccnbin ilerlemiş halidir. Akciğer zan arasında biriken sıvı iltihaplandığı zaman bronşlan patlatacak tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Bu sebeple, akciğer zarında toplanan sıvının özel tıbbî usullerle alınması gerekir.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp