Trikofitli Tinea

Trikofitli tinea, adından da anlaşılabile­ ceği gibi genel olarak Trichophytoncin­ Kerion. Mantar kıl keseciği ağzına yerleşerek keseciğe doğru iner. Çıkardığı zehirli maddelerle kesecik ve çevresinde irinli iltihap oluşumuna yol açar. Böylece sarı kabukla kaplı kırmızımsı lezyonlar oluşur. Sağ üstte lezyonun yeri görülmektedir. Trikofitli tineada saçlı derinin tipik lezyonları. Lekeler az sayıda ve ufaktır. Hastalıklı ve sağlam saçlar birbirine karışmış olduğundan bu hastalık, mikrosporlu tinea kadar belirgin değildir. Lezyon bölgesi kare içinde gösterilmiştir. Mikrosporlu tineada görülen tipik saçlı deri lezy onları.

Başlangıçta küçük, yuvarlak ve pembe renkli olan lezyonlar büyüyerek daha belirgin bir renk alır. Daha sonra pullanma başlar ve saçlar dökülür. Lekeler büyük, ama kare içinde görüldüğü gibi sayıca azdır. sinden kaynaklanan mantar hastalıkları­ nı içerir ve trikofitoz olarak da bilinir. Bu çeşit tinealar da, kellik yapan saçkı­ ran ve sakal dökülmesine yol açan sa- kalkıran gibi birkaç ayrıksı örnek bir yana bırakılırsa, yalnızca çocukluk ça­ ğma özgü hastalıklardır. Bulaşma doğ­ rudan değmeyle ya da ortak kullanılan tarak ve havlu gibi eşyalar yoluyla ger­ çekleşir. Derinin boynuzsu katmanına yerleşen mantar, buradaki kılları soğan­ cığa kadar giden hiflerle sarar. Kıl kökü mikrosporlu tineada olduğundan daha büyük zarar görür ve kıl, kesecik ağzın­ dan kırılır.

Trikofit lekeleri ufak ve çok sayıdadır. Hastalıklı ve sağlıklı kıllar birbiriyle kan şık olduğundan trikofitli tinea, mikrosporlu tinea kadar belirgin değildir. Trikofitli tinea 15 yaş öncesin­ de kesin biçimde kaybolur. Mantar tedavisi için hasta kıllann cımbızla çıkanlması gerekir. Sıradan görünen bu işlem çok titiz ve eksiksiz biçimde yürütülürse yararlı olacaktır. Hastalıklı alanın yanm santimetre kadar yakınındaki sağlıklı kıllann da çıkarıl­ ması uygundur. Böylece mantann yeni kıllara bulaşması önlenir. Aynca mantar öldürücü etkisi olan iyot ve sülfür yerel olarak uygulanır. Tedavide büyük ilerle­ me sağlayan griseofulvin, ışın tedavisi gibi zahmetli, pahalı ve yan etkileri ola­ bilen tedavilere karşı büyük üstünlük sağlamıştır. Bu ilaçla yaklaşık 40 gün süren bir tedavi kesin iyileşme sağlar. Hastalıktan kuşkulanıldığında hemen uzman hekime başvurulmalıdır. Tanı konduktan sonra hasta çocukların bir sü­ re okuldan alınması ve yaşıtlarından uzak tutulması gereklidir. Hastalığın ya­ yılmasını önlemede ilk adım, ana baba­ lar ve çocukları yakından izleyen öğret­ menler tarafından atılmalıdır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp