Total Kolesterol Nedir

Total Kolesterol Nedir? Kolesterol neden olur, kolesterol belirtileri nelerdir bilgiler aşağıdaki makalede yer almaktadır.

Kolesterol aslında bedendeki birçok dokunun ve hormonun kullandığı önemli bir maddedir. Bu öneminden dolayı bedeniniz kolesterol üretebilir yani sentezleyebilir. Bedeninizdeki kolesterolün büyük bir bölümü kolesterol ve doymuş yağ içeren yiyecekler yemekten kaynaklanır.

Doymuş yağlar yemek de kan kolesterol düzeyinizi yükseltir, ama doymamış yağlar kolesterol düzeyinizi düşürür. Bu nedenle beslenme tarzınızdaki doymuş yağ oranınızı azaltmak gerekir.

Bazı yiyeceklerin etiketlerinde toplam yağ miktarının yanı sıra doymuş yağ oranı da gram cinsinden verilmekte ve yağdan elde edilecek kalorinin yüzdeside belirtilmektedir. Etikette doymuş yağ miktarı yazmıyorsa, doymuş yağ olup olmadığını belirlerken uygulayacağımız iki temel kural vardır: İlk kural; doymuş yağların oda sıcaklığında katı olmasıdır. İkinci kural ise; süt ürünlerinde ve hayvanlardan elde edilen ürünlerde bol miktarda doymuş yağın bulunmasıdır.

Tereyağ, kaymak ve tam yağlı süt doymuş yağların yanı sıra kolesterol de içerir. Bu nedenle bu süt ürünlerinden yapılan her şey hem doymuş yağ, hem de kolesterol içerir. Bu yiyeceklere örnek olarak dondurmayı, peyniri ve fırında pişirilmiş tereyağlı ürünleri verebiliriz.

doymuş yağlar yediğimiz yiyeceklerde bulunan bir yağ türüdür. Doymuş yağlar kanımızdaki kolesterol düzeyini yükseltir ve beslenme tarzımızda az bir yer tutmalıdır.

Kan Kolesterol Düzeyleri şu şekilde sıralanır :

200 mg./dL. İstenen düzey.
200-239 mg./dL. Sınrda, yüksek.
240 mg./dL. yada fazlası. Yüksek.

Kullandığımız yağlarda zeytin, mısırözü, ayçiçek, soya, pamuk çekirdeği gibi bitkisel yağları tercih etmeliyiz. Ayrıca bilimadamları soğuk sularda ve derinlerde yaşayan bazı balıklarda bulunan çoklu-doymamış yağların kan kolesterolünü düşürmede çok etkili olduğunu keşfetmişlerdir. 1970‘lerde yapılan çok önemli bir çalışma Grönland‘daki eskimolarda kalp hastalıklarının ne kadar az olduğunu ortaya koydu. Bu çalışma eskimoların sofralarında neredeyse sadece balık ve balık
ürünlerinin bulunduğunu gösterdi. Yağlı balık yiyen insanlarda hiçbir kalp hastalığının bulunmaması araştırmacıların çok ilgisini çekti.

Bitkisel katı margarinler sebzelerden elde edilmelerine rağmen, oda sıcaklığında katı halde bulunurlar.

Birinci kural;

Bu yağların doymuş yağ olduğunu gösteriyor. Katı halde satılan birçok bitkisel ürün için "kolesterolsüz" ya da "kolesterol içermez" şeklinde reklan yapılır. Bu ifadeler doğrudur. Bu ürünler kolesterol içermez, ama doymuş yağ içerir. Doymuş yağ da kanımızdaki kolesterol düzeyini yükseltir.
Kolesterol Düşüren Maddelere gelince...

Yüksek kolesterolü düşürmek için katı ve hayvansal yağları hiç kullanmamak gerekir. Beyaz şekerli ve beyaz unlu mamüllerinde kolesterol ve trigliserit oranını yükselttiği bilinmektedir.

Maydanoz, limon, sarmısak, soğan, zeytinyağı kolesterol düşürücü besinlerdir, hergün mutlaka kullanılmalıdır.

Derin deniz balıklarında bulunan omega 3-6-9 yağları içeren kapsüllerden günde 2 adet içilmesini tavsiye ederim.

Keten tohumunu öğüterek günde 2 tatlı kaşığı su ile içilmesi de faydalıdır. Keten tohumunun doğrudan kolestrolü düşürücü özelliği olmasa da, içerdiği omega 3 yağı sayesinde trigliserit i düşürür ayrıca damar yapısına faydası vardır.

Sarmısak günde 1-2 diş yendiğinde hem kolesterole hem de tüm damar sağlığına faydalı olmaktadır. Sarımsak kapsülleri yerine taze kokulu halini tüketmek çok daha faydalıdır.

Ceviz, içerdiği bitkisel steroller sayesinde kolesterolün düşmesine yardımcı olur. Günde 2-3 adet yemek faydalıdır.

Kekik ve karabaş otu bitkilerinden kaynar su içerisine birer tutam atarak 15 dk demleyiniz sonra süzüp içiniz. Sabah, akşam aç iken 1 su bardağı içiniz. 1 ay devam ediniz. Yalnız hipertansiyon sorunu olanlar kekik bitkisini fazla kullanmasınlar.

Bu bitkisel maddeleri güvenilir yerlerden temin etmek gerekir. Yanlış zamanda toplanmış, kurutulmuş ve paketlenmiş bitkilerin hiçbir faydası olmayacağı gibi zararı da olur.

Trigliserit ;

Gliserol (gliserin) ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir. Bitkisel ve hayvansal yağların ana bileşenidir.

Normal değerleri :

Erkek: 40-160 mg/dl
Kadın: 35-135 mg/dl dır.

Trigliserit veya nötral yağlar, alkol, gliserol ve yağ asitlerinin esterleridir.
Diyetten hergün yaklaşık 1000gr. Ekzojen trigliserit absorbe olur. Diyetteki yağ ince barsaklardan emilir ve daha sonra şilomikronlar haline çevrilir. Serumdaki şilomikronlar total serum trigliseritlerinin %10-15‘ini oluştururlar. Doku lipoprotein lipaz enzimi ile şilomikronlarda trigliseritler ayrılır, ve ürünler absorbe edilerek depolanır.

Trigliseritlerinin Artmasına Yol Açan Sebepler:

1-Nefrotik Sendrom
2-Pankreatit
3-Oral kontraseptif kullanımı
4-DM ( şeker hastalığı )
5-Üremi
6-Glikojen depo hastalığı
7-Ağır MI
8-Esansiyel hiperlipidemiler

İnsan vücudunda kanda yüksek trigliserit seviyesi ile ateroskleroz, ve dolayısıyla koroner kalp hastalıkları ve inme arasında ilişki olduğu gösterilmiştir.

Trigliserit düzeylerini düşürmek için ; egzersiz ve temel (essential) yağ asitleri içeren düşük karbohidrat diyet verilir. Bunların etkisiz olduğu durumlarda fibrat, niasin ve bazı statin türü ilaçların kullanımı uygun bulunmuştur.
Alkol kullanımı trigliserit düzeylerini yükseltir.
Yüksek trigliseritin yol açtığı hastalıklar arasında pankreatit de bulunur.

Sizin yapılan kan tetkiklerinizde trigliserit düzeyiniz yüksek bulunduğuna göre koroner damar hastalığı ile inme ( felç ) riski bulunmaktadır.

bu nedenle trigliserit seviyenizi mutlaka düşürmeniz gerekmektedir.

Öneriler:

1) Hergün düzenli olarak , mutlaka egzersiz yapmanız

2) Alkol ve sigaradan uzak durmanız

3) Omega-3 yağ asitlerinden zengin diyet almanız.
Omega-3 yağ asitleri sayesinde trigliseritler ve kolesterol düşer, böylece ateroskleroz ve buna bağlı kalp hastalıkları, kalp krizi ve akut inme riski azalır.
omega-3 ‘ün bulunduğu başlıca besinler ise :

Soğuk sularda yaşayan yağlı balıklar (somon balığı), Orkinos tipi ton balığı, uskumru, sardalya, hamsi, Ada Çayı (%64), Kivi (%62), Perilla(%58), Semizotu(%35) daha az oranlarda ceviz, badem, fındık, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, keten tohumu yağı, kanola yağı, soya yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve diğer yeşil yapraklı sebzelerdir.

4 ) Ayrıca ; Bira Mayası, Domates, Ceviz, Çavdar, Çilek, Elma, Erik, Havuç, Kiraz, Limon, Pırasa, Sarmısak, Soğan, Adaçayı, Ardıç, Ay Çiçeği, Buğday Çimi, Karabaş Otu, Kekik, Kuşdili, Nane gibi yiyecekler trigliserit seviyesini oldukça düşüren gıdalardır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp