Toplum Kökenli Atipik Pnömoniler

Toplum Kökenli Atipik Pnömoniler :

"Primer atipik pnömoni" deyimi başlangıçta büyük oranda akciğerdeki alveolar sapta ve pulmoner interstisyumda sınırlı olan yamalar tarzında inflamatuar değişiklikleri içeren akut ateşli respiratuar hastalık için kullamlmıştır. "Atipik" ifadesi orta miktarda balgam olması, konsolidasyona ait fizik bulguların olmaması, ılımlı lökositoz oluşu ve alveoler eksudanın olmaması nedenleri ile kullanılır.

Çeşitli mikroorganizmalar atipik pnömoni nedeni olabilir, Mycoplazma pneumoniae en sık görülenidir. Mikâplaşma infeksiyonları özellikle çocuk ve genç erişkinlik döneminde sıktır. Sporadik olarak veya kapalı topluluklarda (okullar, askeri kamplar, hapishaneler) lokal epidemiler halinde infeksiyon oluştururlar. Diğer etiyolojik ajanlar aralarında influenzae tip A ve B, respiratuar sinsityal virüs, adenovirüs, rinovirüsler, rubeola ve veriselle gibi virüsler; Chlamydia pneumoniae ve Coxiella bur netti (Q ateşi) bulunmaktadır (Tablo 13-7). Bu ajanların hemen tümü primer üst solunum yolu infeksiyonuna da (grip) yol açar.

Ortak patogenetik mekanizma organizmanın solunum yolu epiteline tutunması ve bunu takiben hücrelerin nekrozu ve bir inflamatuar yamatır. Süreç alveollere yayıldı-ğunda genellikle interstisyel inflamasyon oluşur. Ancak sı-vınım alveol boşlukları içine geçmesi ile akciğer grafiğinde bakteriyel pnömoniyi taklit eden değişiklikler görülebilir. Respiratuar epiteline hasarı ve dökülmesi ile mukosiliyer aktivite bozulur ve sekonder bakteriyel infeksiyonlara eğilim artar. Respiratuar sistemin viral infeksiyonları bu komplikasyon için iyi bilinen bir nedendir. Daha ciddi alt solunum yolu infeksiyonları infant il dönem de, yaşlılarda, beslenme bozukluğu olanlarda, alkoliklerde ve bağışıklığı baskılanmış olanlarda daha fazla olur. Sürpriz olmayarak, virüs ve mikoplazmalar hastanelerde infeksiyon salgınlarına neden olabilir.

Morfoloji

Nedeni ne olursa olsun atipik pnömonilerde morfolojik patenler benzerdir. Oluşum yama tarzında veya tüm 10-bu bilateral veya unilateral tutabilir. Makroskopik olarak etkilenen alan kırmızı-mavi, konjesyona ve subkrepitandır. Histolojik olarak inflamatuar reaksiyon çoğunlukla alveol duvarı ile sınırlıdır. Septalar genişlemiş ve ödemlidir, genellikle lenfositler, histiositler ve arada sırada plazma hücrelerinden oluşan mono nükleer inflamatuar infiltrat içerirler. Bakteriyel pnömonilerin aksine atipik pnömonilerde alveol boşluklarında belirgin olarak hücresel eksuda yoktur. Bununla birlikte şiddetli olgularda tam gelişmiş halen membrandı alveol hasarI anması gelişebilir. Daha az şiddetli, komplike olmayan olgularda hastalığın gerilemesini doğal yapının yenilenmesi takip eder. Bakteriyel infeksiyon eklenmesi bekleneceği gibi karışık histolojik tablo ile sonuçlanır.

Klinik Gidiş

Primer atipik pnömonide klinik gidiş büyük ölçüde değişkenlik gösterir. Şiddetli bir üst solunum yolu veya alt solunum yolu (chest cold) infeksiyonunu taklit edip tanınamayabilir veya bağışıklığı baskılanmış bir kişide hayati tehlike oluşturan fulrninan bir infeksiyon şeklinde gelebilir. Başlangıç genellikle ateş, başağrısı, kınalık ve sonra minimal balgam ile birlikte öksürük ile karakterize akut bir nonspesifık ateşli hastalık şeklindedir. Ödem ve eksudanın her ikisi de alveole-kapiller blok oluşmasında stratejik rol oynarlar. Bu durumda fizik ve radyolojik bulgular ile orantısız ölçüde ağır solunum zorluğu olabilir. Neden olan ajanın izole edilmesi zor olabilir. Mikoplazma antijenleri için testler ve

Mikoplarma DNA'sı için PCR (polymerase chain reaction) testleri mevcuttur. Pratik olarak bakteriyel ajanın görülmediği toplum kökenli pnömonilerde Mycoplasma ve Chlamydia pneumoniae 'ye karşı makrolid grubu antibiyotik tedavisi verilir. Çünkü bu iki patojen en sık tedavi edilebilen patojendir

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp