Tiroit Bezi İltihabı Belirtileri

Tiroit Bezi İltihabı Belirtileri :


Tiroit bezinin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan tiroidit akut, subakut ve kronik biçimlerde görülebilir.

Akut Tiroid


Ender rastlanan bir hastalık olan akut tıroidit daha çok kadınlarda görülür. Bu iltihaplar enfeksiyon kaynaklı olanlar ve olmayanlar (mikropsuz ya da aseptik) biçiminde ikiye ayrılabilir.

Enfeksiyon kaynaklı iltihaplar bulaşıcı hastalıklar sırasında, hastalık etkeni bakteri ya da virüslerin kan yoluyla ti-roite ulaşarak burada enfeksiyona yol açmasıyla oluşabilir. Bu tür tiroiditler tifo ve bruselloz (Malta humması) gibi hastalıklar, stafılokok, streptokok ve pnömokok gibi bakterilerin kanda çoğalması ya da grip ve kabakulak gibi virüs enfeksiyonları sırasında ortaya çıkabilir. Virüs kaynaklı tiroidit, bakteri kaynaklı iltihaplardan daha sık görülür. Olguların büyük bölümünde etkeni belirlemek güçtür ve tiroit enfeksiyonun görünürdeki ilk odağıdır. Bu evrede yapılan kan incelemesinde az miktarda bakteri ya da virüse rastlanır.

Akut tiroidite yol açan mikoorganizmalar, bu salgıbezine kan yolundan başka boyun bölgesindeki yaralanmalar yoluyla dış ortamdan ya da akut diş enfeksiyonlarında, bademcik, yutak, soluk borusu ve boyun bölgelerindeki enfeksiyonlarda olduğu gibi iltihaplı komşu organlardan geçebilir.

Mikropsuz tiroidit ise tiroit hastalıklarının radyoaktif iyot ya da röntgen ışınları ile tedavisi sonrasında ya da yüksek dozda tirotropin (TSH) verilmesine bağlı olarak gelişir. Daha ender görülmekle birlikte boynun darbe sonucu zedelenmesi de tiroidite neden olabilir.Tiroitin yoğun bir damar ağıyla kaplı olması, bir yandan enfeksiyon etkenlerinin kan yoluyla bu organa kolayca ulaşabilmesini, Öte yandan da enfeksiyonlara karşı çok dirençli olmasını sağlar. Tiroitteki kan akışının hızlı olması sayesinde vücudun savunma sistemleri hemen harekete geçerek bağışıklık yanıtını hazırlar. Böylece hastalık etkeni hızla tiroitten uzaklaştırılır.

Quervain Tiroidi

Ender rastlanan bir subakut tiroit iltihabı olan Quervain tiroiditi, daha çok erişkin kadınlarda görülür. Hastalığın genellikle üst solunum yolu hastalıklarıyla birlikte görülmesi, virüs kaynaklı olduğunu düşündürmekte, ama nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Hastalık genellikle titreme nöbetle-riyle gelen ateş, kalp atımlarının hızlanması, tiroit bölgesinde şiddetli ağn ve bezde tek yanlı şişme ile başlar. Tiroitteki şişliğin çevre organlara baskı yapması sonucu yutma güçlüğü, boğulma hissi ve ses kaybı görülür. Ateş antibiyotiklerle düşürülemez. Hastalığın belirtileri 2-3 ay boyunca değişmeden sürer. Bu belirtiler daha sonra genellikle hiçbir iz bırakmadan kaybolur.

Hastalığın bu uzun seyri, akut başlangıca karşın tartışmalı bir biçimde subakut olarak nitelenmesine neden olmuştur. Tanının kesinleştirilmesi için klinik tabloya dayanan değerlendirmelere ek olarak tiroit biyopsisi yararlı olabilir.
Hastalığın tedavisinde akut tiroiditte de kullanılan kortikoitlerden yararlanılır.

SENDE YORUM YAP!

Whatsapp